VFET amp

Re: VFET amp

PostPostao/la joe dalton » Ned svi 09, 2021 6:12 pm

Ma nađe se tih ventilatora i iz starih PC napajanja za prvu ruku.
joe dalton

PostPostao/la grunf » Sub svi 15, 2021 9:46 am

bepo ,nisi jedini , hiraga je već 85 krenuo tvojim stopama :D, a onda mu se pridružia i pass prije 11 godina :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Bepone » Sub svi 15, 2021 12:40 pm

gledao sam te sheme kad sam bio mali, nis mi ni bilo jasno...sada nesto cak i je :lol: :lol: ova 2sk30 mi je do kutak!! vis vis..
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon svi 24, 2021 11:26 am

jedan zanimljiv iskop--

KP926 ruski VFET jos uvijek dostupan po svuda, kako je na ebayu skup, ili ga nema, lokalno se nalazi po desetak kn . stranica za kopanje lokalnim trgovinama je ova
https://www.port.ac.uk/-/media/images/n ... -x-400.jpg
sad treba lepo slat mejl svakome od njih, jer rodbine neman tamo, :lol: ali i ovo je lepi pocetak. moze se u trazilicu upisat bilo ca, cijene su jako male
Zadnja izmjena: Bepone; Uto svi 25, 2021 10:40 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon svi 24, 2021 11:58 am

Predatori na velikom diyaudio su već čuli za njega pa sam definitivno za kupiti jedno pola runjaka istih ako je cijena prihvatljiva.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Pon svi 24, 2021 12:10 pm

kasnimo 10-15 g za svijetom po obicaju, ali jos se moze, tu je dokaz da ima svega u Rusiji.. samo se treba malo potrudit.moremo probat nesto sredit.. :P
Bepone

PostPostao/la davorin » Uto svi 25, 2021 7:15 am

Bepone napisao:kasnimo 10-15 g za svijetom po obicaju, ali jos se moze, tu je dokaz da ima svega u Rusiji.. samo se treba malo potrudit.moremo probat nesto sredit.. :P

Tu se varaš! :lol:
Negdje drugom polovinom ~80-ih godina prošlog stoljeća sam napravio malo pojačalo sa VFET-om VN89, ili VN67 (čini mi se?) po šemi objavljenoj u priručniku za radio-amatere (Metzger). Pojačalo je radilo u klasi A i sa izlaznim trafom namotanim na jezgri izlaznog trafa iz radio aparata (za EL84 ?) s jako lijepim zvukom i snagom od ~2-3W. VFET je kupljen u Trstu koji je u to doba, uz Munchen, bio jedina adresa za nabavku materijala. Dva takva mala pojačala su na kraju završila u nečijem gramofonu umjesto pregorenih pojačala sa AC187K/188K koji se već i u to doba nisu lako mogli nabaviti.
davorin

PostPostao/la Bepone » Uto svi 25, 2021 8:28 am

lepo :P ...nego obicno kad se nesto objavi negdje na diyaudio, iscupa se neki dobar element i postane "poznat".. kod nas akcija krene za 10 god kad toga vise nema. treba bit ispred svih bar dva koraka, a tvoj primjer to pokazuje. iz financijskog aspekta pogotovo, najgore nabavljat kad je nesto popularno ili kad vise ne postoji! tu placas do 10x vise za istu stvar (2SK170!) . ali ako si dva koraka napred, placas 20x manje..
jucer poslao mail na 20 adresa u rusiji, jedan se javio od njih i ako ce poslat, samo "NO" je napisao :lol: :lol: ali iman neki osjecaj... da ce svejedno to doc na moju adresu... kao da si u kladionici odigrao na dva para, jos se nis ne zna! :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la davorin » Uto svi 25, 2021 9:20 am

Moje eksperimentiranje sa VFET-ovima je prekinula nužda i sve lošije političke i ekonomske prilike u prošloj državi (do odlaska u izbjeglištvo sam živio u Kninu) jer sam morao pod svaku cijenu završiti gradnju kuće da bih imao nešto za zamjenu pri predstojećem skorom preseljenju.
Nakon rata sam otišao na rad u Njemačku (mogao sam možda i u mirovinu kao mnogi drugi! :lol: :mrgreen: ), a nakon povratka sam se odlučio posvetiti isključivo (gotovo!?) elektronkama s kojima sam i započeo u mladosti još ~60-ih godina.
Tako su poluvodiči pa i VFET-ovi pali gotovo u zaborav, sigurno neopravdano i nezasluženo, naročito ako uzmem u obzir da sam polu-serijskom izradom izlaznih pojačala ("slave amplifier") i njihovom prodajom napravio kuću.
davorin

PostPostao/la ilimzn » Sub svi 29, 2021 10:45 pm

VN bilo što nije VFET, nego VMOS. Doduše to je su VRLO zanimljivi MOSFETi, tzv. zero threshold. Ali nemaju triodne karakteristike.
Datasheet:
https://pdf1.alldatasheet.net/datasheet ... N89AB.html
'n channel enhancement mode vertical MOSFET''
VFET u ovoj temi je depletion mode, JFET s triodnim karakteristikama, dakle nemojmo miješati lončiće.
KP926 je ruska evolucija KP801 i 802 koji su oba nastali od kopiranja NEC 2SK70. KP926 je autohtoni ruski proizvod, i prvi VFET tj. preciznije SIT (JFET, triodna karakteristika).
Naći ih... good luck. Rusi imaju još gori običaj od kineza stavljati sebi na skladište ako 'znaju' da ima kod nekog drugog. S vremenom nitko nema na skladištu ali svakom i dalje stoji količina na skladištu. Ako ih uspiješ naći uopće a kamo li za normalnu cijenu, svaka ti čast. Ima 10 godina od kad sam isposlao dolsovno stotine upita i rezultat je nula.
ilimzn

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika