GainWire mk2

Re: GainWire mk2

PostPostao/la dadod » Pet vel 06, 2015 1:26 pm

audio kutak napisao:i što je sada pravilno? :?

Pa pravilno je kako si rekao iako greska na plocici ne pravi problem, ali bolje postavti jfet tako da odgovaraju polozaji nozica. U stvari mislim da svi jfetovi imaju isti raspored, samo, ja sam se zeznuo(kao i Tomislav) jer je za 2SK170 pogled odozdo sa strane stampe.
dadod

PostPostao/la audio kutak » Pet vel 06, 2015 2:00 pm

znaći, tipfeler oznake na pločici ... sa strane elemenata se taj tranzistor okrene za 180°i to je to?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la dadod » Pet vel 06, 2015 2:01 pm

audio kutak napisao:znaći, tipfeler oznake na pločici ... sa strane elemenata se taj tranzistor okrene za 180°i to je to?

Tocno.
dadod

PostPostao/la Edison » Sub vel 07, 2015 11:11 pm

Gotovo. Sastavljeno. Spojeno na transformator. Radi. :dance: :D

Trafo je 2x15V, ukupno 15VA, nakon sat vremena rada ugodno je topal. U staru je kroz shunt islo oko 125mA, no to je nakon nekog vremena malo opalo i stabiliziralo se na oko 115mA. Pustio sam neka radi pa cu opet mjeriti. Hladnjaci to podnose bez ikakva problema. Naponi su nastimani na oko 14,7V, vremenom su se digli na 15V i tamo stoje vrlo stabilno. Nisam u startu ubacio OPA za servo u podnozja, pa je DC-offset bio malo visi, 112mV i 167mV po kanalima. No kad sam ubacio chipice, to je palo na 0,3 do 0,6mV. Svi staticki naponi su vrlo slicni onima sto ih je objavio dado. Tranzistori BD139/140 se griju, rekao bih da su na 60-70°C. Na toj temperaturi bi mogli raditi zaista dugo, ali ipak cu im staviti male hladnjake... Znaci, proradilo iz prve, sva mjerenja su u redu. Pustio sam ga nek stoji pod naponom pa cu ponoviti mjerenja.

Kako svira? Pojma nemam. Ne da mi se sad spajati po zraku cincheve, pot, konektor za slusalice i razvlacit to po stolu. Da nije ovako hladno vani, napravio bih mu sutra neku shasiju sa svim prikljuccima, da se moze normalno koristiti i izmjeriti ponasanje sa signalom... Ali previse je hladno za bravariju na terasi... vidjet cu sutra... U kuci je nezgodno raditi, nit' je dovoljno mjesta, a i sve se zaprlja pa se opiljci aluminija pojavljuju jos pola godina nakon radova... :(

Mozda sutra bude fotografija...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la dadod » Ned vel 08, 2015 11:37 pm

Edison napisao:Gotovo. Sastavljeno. Spojeno na transformator. Radi. :dance: :D

Trafo je 2x15V, ukupno 15VA, nakon sat vremena rada ugodno je topal. U staru je kroz shunt islo oko 125mA, no to je nakon nekog vremena malo opalo i stabiliziralo se na oko 115mA. Pustio sam neka radi pa cu opet mjeriti. Hladnjaci to podnose bez ikakva problema. Naponi su nastimani na oko 14,7V, vremenom su se digli na 15V i tamo stoje vrlo stabilno. Nisam u startu ubacio OPA za servo u podnozja, pa je DC-offset bio malo visi, 112mV i 167mV po kanalima. No kad sam ubacio chipice, to je palo na 0,3 do 0,6mV. Svi staticki naponi su vrlo slicni onima sto ih je objavio dado. Tranzistori BD139/140 se griju, rekao bih da su na 60-70°C. Na toj temperaturi bi mogli raditi zaista dugo, ali ipak cu im staviti male hladnjake... Znaci, proradilo iz prve, sva mjerenja su u redu. Pustio sam ga nek stoji pod naponom pa cu ponoviti mjerenja.

Kako svira? Pojma nemam. Ne da mi se sad spajati po zraku cincheve, pot, konektor za slusalice i razvlacit to po stolu. Da nije ovako hladno vani, napravio bih mu sutra neku shasiju sa svim prikljuccima, da se moze normalno koristiti i izmjeriti ponasanje sa signalom... Ali previse je hladno za bravariju na terasi... vidjet cu sutra... U kuci je nezgodno raditi, nit' je dovoljno mjesta, a i sve se zaprlja pa se opiljci aluminija pojavljuju jos pola godina nakon radova... :(

Mozda sutra bude fotografija...

Izgleda da se nije nista dogadjalo preko vikenda?
dadod

PostPostao/la Edison » Pon vel 09, 2015 12:26 am

dadod napisao:Izgleda da se nije nista dogadjalo preko vikenda?

Ma je... u subotu sam zavrsio pretpojacalo, tj. plocicu. U nedjelju sam hrabro izasao na terasu i poceo radove. Ispilio sam hladnjake za BD139/140. Poceo raditi shasiju za pretpojacalo. Ispilio sam sve profile, nesto malo i probusio i sastavio okvir od profila... Ali, nestalo sunca, naoblacilo se i jako zahladilo pa sam se morao povuci... Ostalo mi je narezat navoje za hladnjake, i na shasiji napraviti otvore za cincheve, IEC uticnicu, pot, prekidac... Ima tu jos nesto busenja i turpijanja, ali morat ce pricekat. Toliko sam promrzao da na kraju nisam imao volje fotografirati gotovu plocicu.
Edison

PostPostao/la Edison » Sri vel 11, 2015 9:17 pm

Nema odmora - dok traje obn... ma to je bilo iz nekih drugih vremena... ;)

Bilo mi dugo cekati vikend da zavrsim kuciste/shasiju... pa sam to odradio u ponedjeljak u stanu. Opiljaka aluminija jos ima po coskovima... :(
Jucer montirao i ozicavao napajanje i ulazni dio. Montirao i hladila na BD139/140. Danas zavrsio ozicavanje izlaza i konektora za slusalice. Znaci, vrjedno se radilo. :dance:

Pretpojacalo sam radio sa zeljenim pojacanjem od 3,5x pa sam htio provjeriti kako je to ispalo. Spojio sam signal generator i osciloskop pa provjerio. Kad je jumper na poziciji "J1" pojacanje je 3,33x, a kad je na poziciji "J2" onda je 3,65x. Odlicno! Koji je koji mod, i sto tocno znaci CFA, ne bih znao... ne dolazim iz tranzistorskog svijeta... No, nisam jos vidio tako cist cetvrtasti signal kao kad je jumper u "J1" polozaju. Pretpojacalo je vrlo linearno, pad od -1dB je tek na 200kHz... Oba kanala pokazuju ista pojacanja i karakteristike. Hladnjaci napajanja i izlaznih tranzistora su ugodno topli, nista vise od toga.

Kako svira, rano je jos reci, ali cini mi se dobro. Spojio sam slusalice i pustio nek' malo svira. Osim mjerenja, pretpojacalo radi tek 20 minuta pa je jos prerano za bilo kakve zakljucke, ali ono sto cujem je dobro, s dubokim basom i dobro definirano. Kao pretpojacalo uredjaj nisam stigao isprobati, no sve je spremno i za to. Mogu birati izmedju dva ulaza, zbog toga je ozicenje toliko i trajalo.

Zahvaljujem dadi na shemi i plocici i Tomu na nabavci dijelova. Pretpojacalo nije ni jednostavno, ni jeftino, niti se moze sastaviti na brzinu. No izgleda da se isplatilo potruditi se. Proradilo je iz prve i bez ikakvih problema. Trebat cu mu nabaviti bolji pot od sadasnjeg i sagraditi pravo kuciste. U ovoj shasiji moze tehnicki raditi bez problema godinama, ali ipak, nije zatvoreno. Probat cu sutra kad se vratim s posla napraviti koju fotografiju pretpojacala.
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Sri vel 11, 2015 10:17 pm

Slažem se s Edisonom. Naspram 'The Wire' projekta, pogotovo na J1 položaju (CFA = current feedback amplifier), bass, rezolucija i dinamika su tolika razlika da je to uopće nemoguće uspoređivati. Malo sam naknap s vremenom za detaljne usporedbe u primarnom sustavu, no, pojačalo radi, tako da, isprobat ću ga sigurno.

Novac mi još nije sjeo na račun, no, čim bude, tražim drugi izvor tranzistora da riješimo grupnu kupovinu, pa da ostali članovi foruma mogu dovršiti svoje projekte.
tom_hifi

PostPostao/la dadod » Sri vel 11, 2015 10:30 pm

tom_hifi napisao:Slažem se s Edisonom. Naspram 'The Wire' projekta, pogotovo na J1 položaju (CFA = current feedback amplifier), bass, rezolucija i dinamika su tolika razlika da je to uopće nemoguće uspoređivati. Malo sam naknap s vremenom za detaljne usporedbe u primarnom sustavu, no, pojačalo radi, tako da, isprobat ću ga sigurno.

Novac mi još nije sjeo na račun, no, čim bude, tražim drugi izvor tranzistora da riješimo grupnu kupovinu, pa da ostali članovi foruma mogu dovršiti svoje projekte.

Mozda mozes probati ovdje: http://www.reichelt.com/" target="_blank, ja tu jos nisam kupovao.
dadod

PostPostao/la dadod » Sri vel 11, 2015 10:37 pm

Edison napisao:Nema odmora - dok traje obn... ma to je bilo iz nekih drugih vremena... ;)

Bilo mi dugo cekati vikend da zavrsim kuciste/shasiju... pa sam to odradio u ponedjeljak u stanu. Opiljaka aluminija jos ima po coskovima... :(
Jucer montirao i ozicavao napajanje i ulazni dio. Montirao i hladila na BD139/140. Danas zavrsio ozicavanje izlaza i konektora za slusalice. Znaci, vrjedno se radilo. :dance:

Pretpojacalo sam radio sa zeljenim pojacanjem od 3,5x pa sam htio provjeriti kako je to ispalo. Spojio sam signal generator i osciloskop pa provjerio. Kad je jumper na poziciji "J1" pojacanje je 3,33x, a kad je na poziciji "J2" onda je 3,65x. Odlicno! Koji je koji mod, i sto tocno znaci CFA, ne bih znao... ne dolazim iz tranzistorskog svijeta... No, nisam jos vidio tako cist cetvrtasti signal kao kad je jumper u "J1" polozaju. Pretpojacalo je vrlo linearno, pad od -1dB je tek na 200kHz... Oba kanala pokazuju ista pojacanja i karakteristike. Hladnjaci napajanja i izlaznih tranzistora su ugodno topli, nista vise od toga.

Kako svira, rano je jos reci, ali cini mi se dobro. Spojio sam slusalice i pustio nek' malo svira. Osim mjerenja, pretpojacalo radi tek 20 minuta pa je jos prerano za bilo kakve zakljucke, ali ono sto cujem je dobro, s dubokim basom i dobro definirano. Kao pretpojacalo uredjaj nisam stigao isprobati, no sve je spremno i za to. Mogu birati izmedju dva ulaza, zbog toga je ozicenje toliko i trajalo.

Zahvaljujem dadi na shemi i plocici i Tomu na nabavci dijelova. Pretpojacalo nije ni jednostavno, ni jeftino, niti se moze sastaviti na brzinu. No izgleda da se isplatilo potruditi se. Proradilo je iz prve i bez ikakvih problema. Trebat cu mu nabaviti bolji pot od sadasnjeg i sagraditi pravo kuciste. U ovoj shasiji moze tehnicki raditi bez problema godinama, ali ipak, nije zatvoreno. Probat cu sutra kad se vratim s posla napraviti koju fotografiju pretpojacala.

Drago mi je da si zadovoljan rezultatom, zasada. I u cijevnom svijetu postoje pojacala bez globalne povratne negativne veze(NGNFB, J2 kod GainWire) i ona s negativnom powranom vezom i to najcesce sa strujnom povranom vezom, povratna veza na katodu, to jest nisko impedansni ulaz(CFA, J1 kod GainWire).
Puno lijepih slusanja.
dadod

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika