Što se mene tiče, to JESU kruške i jabuke ali..
I jedne i druge imaju otprilike isti sastav vode, minerala, vitamina (sve unutar 3dB

) ali krajnji efekt nije isti okusom, opipom mirisom i sl.
Čak postoje razlike između pojedinih vrsta jabuka. Pa bome i krušaka

Šalu na stranu.
Grunf je spomenuo da su gramofon i DAC izvori zvuka.
Nisu.
Gramofon je to tek u širem smislu jer je pravi izvor zvuka ovdje zvučnica.
DAC nije niti u primisli izvor zvuka.
DAC = digitalno analogni KONVERTOR i najbliže što gdje se može povući analogija s gramofonom je RIAA pretpojačalu.
Oni se nikako ne mogu uspoređivati, pogotovo kad se postavi pitanje "što je bilo prvo: kokoš ili jaje?"
Prvo je bila nekakva snimka koja je, opet prema ukusu producenta i (ili) tehničara pretočena u neki master medij.
Dugo su to bile magnetofonske trake.
Do vremena pojave digitalne obrade je sve "štimalo" jer je zvuk koji se dobio bio Više-manje originalan i kao takav se tiskao na ploče ili prepisivao na kasete.
Nakon toga sva "istina" se gubi.
Digitalna obrada je bila s jedne strane blagoslov s druge strane prokletstvo jer je od zvuka često stvarala ono što nema puno veze s originalom.
Usporedivo - sve je tu puno botoksa, silikonskih sisa i usnica, liposukcije i fotošopa.
Sve ono što ljudima (ne svima) godi.
Kako pojasniti ogromnu razliku savršeno tiskane originalne ploče iz sedamdesetih s istim tim "remasteriranim" digitalnim izdanjem koje je puno nekakvih "detalja", "stejđeva" i štatijaznam čega.
To je možda i cilj "dobrog zvuka" ali to se više ne bi smjelo zvati visokom vjernošću. Čega?
Još je gora situacija s DACovima koji su postali prava napast, pogotovo s onima koji imaju ugrađen DSP.
Tu više nije bilo kraja iživljavanju nad zvukom. Bezobrazluk čak ide do toga da se otvoreno nude razni preseti. Pa kak ti kad odgovara

Kud je to došlo unatrag tridesetak godina?
Od gađenja i povraćanja zlatoustih nad bilo kakvim tonskim kontrolama na pojačalima pa na kraju do do talnog shebavanja zvuka da se postigne savršenstvo UGODE.
Lažemo se cijelo vrijeme. Znamo to ali nam je milo

Rasprava se pomalo počela približavati polupijanim raspravama na jednom drugom forumu i ne zavrjeđujemo to.
Grunf, svaka čast na trudu i pokušaju uvjeravanja da se SAMO s promjenama izlaznih ( ili bilo kakvih) tranzistora - u pravilu nenabavium klase, postiže NEBO i ZEMLJA.
Kad to čujem ili pročitam napuštam društvo ili ne čitam dalje.
To NEBO i ZEMLJA, svaki put kad se promijeni neka komponenta podsjeća na reklame za PERSIL koje su od 1890 do danas (više od STO godina) otprilike iste i svaki tjedan nosi nešto revolucionarno.
U našem slučaju to bi moglo značiti da ono što je prije bilo (a po pričanju je bilo dobro) vrijedi za***ac ili, usudio bih se reči da je bilo očajno napravljeno.
I tako 5-6 puta razmak neba i zemlje raste u intergalaktičke okvire, a ipak smo premali crvi pred svemirom da bismo se smjeli usuditi ići tako daleko

Osobno sam pristaša minimalizma ali nikako ne vjerujem da je trud oko pojačala koje je npr Dadod konstruirao baš toliko uzaludan, jer se eto, koncept od ukupno 100 kn zajedno s pločicom (karikiram) pokazao bolji.
Bilo bi stvarno dobro napraviti usporedbu u nekom trenutku.
Neće to biti lako jer je teško postići iste uvjete okoline ali vrijedi pokušati.
Još...
Uspoređivati "izvore" i uređaje u konačnici nema NIKAKVOG smisla.
Oni ne zvuče isto.
To ne znači da ne mogu ali ne trebaju.
Kako bi se inače postizao "karakter" određene komponente i razlikovao od drugih.
Ljudi su individue s različitim ukusima, očekivanjima i sposobnostima.
Čak im ni oblici i veličine ušiju nisu isti a oni (lako provjerljivo) mogu dosta utjecati na percepciju zvuka.
Osim toga, naša raspoloženja variraju iz dana u dan, pa i iz minute u minutu i automatski se mijenjaju prioriteti u doživljavanju zvuka, glazbe i sl.
Osim toga, Grunf kao i mnogi ostali koji smo prevalili četrdesetu ne čujemo ne samo isto već i daleko izvan gabarita tvrde definicije HI-FI-ja.
To ne znači da ne "uživamo" isto ili još i više od "šišmiša" ili onih koji se prenemažu da "čuju".
Uostalom bit stvari je GLAZBA a ne ZVUK.
Moram ponovo spomenuti DIYerski ponos i egoizam koji nije nikoga od nas mimoišao.
Koliko često pročitamo (pa i na ovom forumu) rečenicu "Konstruktor je opako zabrljao ali JA sam to "tviknuo" i sad je to NEBO i ZEMLJA" ili tako nešto.
Uvijek se može postaviti pitanje je je li nešto BOLJE ili tek DRUKČIJE.
Često se dogodi da pomislimo kako smo dobili separaciju i "čišći glas", a sutradan ili već na drugoj pjesmi ispadne da se samo pjačalo drečanje i zvonjava.
Opet se vežemo na ono iznad: DIY ponos će nas svakako uvjeriti da je BOLJE. Bar u tom trenutku.
Nekomu drugomu možda neće biti ali će iz pristojnosti pokazati neku razinu odobravanja ili čak oduševljenja. I eto ti priče kakvih je prepun internet, pogotovo forumi.
Eto i moj skromni prilog nedjeljnog lamentiranja

Čestitke onima koji su došli do kraja

[EDIT]
Dobar dio ovoga ne spada direktno u temu pa ga moderator može nekud premjestiti ili cenzurirati.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......