Hypex UcD400 (D klasa)

Hypex UcD400 (D klasa)

PostPostao/la LukaTralic » Sub lis 03, 2015 3:12 am

Ajde da se pohvalim što sam složio.

Ovo su Hypex UcD400 moduli s dodatnim HxR naponskim regulatorima
I njima pripadajuće napajanje SMPS400A400

Znam da nije nešto za hvalit se kao samogradnjom, jer to zapravo i nije. Naručio sam module od proizvođača na http://www.hypex.nl
Ispalo je jeftino s obzirom na kvalitetu - oko 400 eura - ne računajući prednju dasku, konektore i žice.

Hypex je vrh ponude kit pojačala u D klasi. Prema svim usporedbama na netu koje sam prekopavao, ispalo je da nema niti jedno takvo pojačalo s kojim se može mjeriti. Navodno mu je blizu IcePower, no nisam ga imao prilike poslušati. Na ovo sam se odlučio po preporukama drugih kolega jer se Hypex nevjerovatno počeo cijeniti u studijskim uvjetima. Mnogi mastering studiji su prešli na to i rješavaju se višestruko skupljih (uglavnom Brystona - jer su oni postali standard) pojačala u A klasi.

Potpuno razumijem da se ovo nekome neće svidjeti za kućno slušanje. Svi opisuju D klasu kao hladnu i nezanimljivu. Ali to ima prednosti u tonskom studiju jer je pojačalo ovdje u funkciji isključivo "gain on wire" i nikakva koloracija nije poželjna.

:)

Luka

.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
LukaTralic

Re: Hypex UcD400 (D klasa)

PostPostao/la LukaTralic » Sub lis 03, 2015 3:27 am

I da još dodam samo kako zvuči...

Mene je to izbilo iz cipela! Al sad, svačiji je ukus drugačiji pa me baš zanima kako bi se drugima iz ne-studijskog miljea svidjelo.

Na prvu, ono što sam odmah primjetio je dubinska oštrina. Dinamika i kroz vrlo guste snimke ima dubinu i definiciju. Stereo slika je strašno detaljna.
Drugi dojam je da je pojačalo vrlo hladno. Nema ništa što uljepša snimku. Daš mu zvuk i on ti ga isporuči!
Vjerovatno zbog detaljnosti u cijelom spektru, a posebno u gornjim midlovima i visokima, taj je dojam hladnoće stalno prisutan. Meni je to super. Kao da napokon čujem sve detalje.

Probali smo ih na dva seta zvučnika. Prvo na Tannoy System 12 DMT-II a zatim na Dynaudio BM15P.
Ovaj primjerak Dynaudia stvarno dobro poznajem, godinama sam na njima radio, iako su ovdje u drugoj prostoriji (koju na sreću poznajem jer sam u njoj puno radio ali na drugim zvučnicima) i sa sigurnošću kažem da im je ovo pojačalo stvarno izvuklo neku drugu dimenziju.
S Tannoyima mi se na žalost dogodilo to da sam ih tek sada prvi puta čuo na ispravnom pojačalu. Tuga neizmjerna. Premotavani su im visokotonci nekoliko puta prije nego što su meni došli u ruke, možda je do toga - na njima mi fali onog plafona visokih frekvencija. Nekako su tamni. Ali zato midlovi zvuče nerealno dobro! Pometu Dynaudio za doručak u tim midlovima!

U narednim danima ću malo prošetati pojačalo do svog studija pa ga probati na PMC AB2S, i otići kod dvojice kolega da isprobamo na još jednim manjim PMC-ima i malo večim Dynaudio-ima. Usput ću ga usporediti i s jednim Hafler, jednim MC2 pojačalom (oba u A klasi) i ono što me najnajnajviše zanima - s Behringer (!!) iNuke pojačalom koje je također D klasa i košta užasno malo novaca!

:)

Luka
LukaTralic

Re: Hypex UcD400 (D klasa)

PostPostao/la ziki » Sub lis 03, 2015 3:45 pm

Odlično Luka. Pojačalo i treba tako svirati. Ako unosi čujna izobličenja i emocije kojih nema na snimci onda i nije baš dobro iako neki i to vole.
ziki

Vrati se na: Tranzistorska tehnika