Kako pravilno odabrati JFET za RIAA fono

Kako pravilno odabrati JFET za RIAA fono

PostPostao/la vilim » Čet lis 14, 2021 6:08 pm

U forumskoj raspravi na temi "Novi niskošumni JFET" spomenuto je nekoliko lako dobavljivih JFET tranzistora koji bi se mogli koristiti u RIAA fono pojačalima a sve u cilju kako bi zaobišli previše razvikani 2SK170 a koji se već i jako teško pronalaze. Internetska ponuda JFET tranzistora je poprilična ali kada trebate nešto ciljano onda se izbor eksponencijalnim rastom sužava i na kraju niste sigurni je li to pravi izbor. U spomenutoj forumskoj raspravi spominju se i 2SK3320 , 2SK3557 pa sam se potrudio malo detaljnije analizirati mogućnost njihove ugradnje u naše RIAA fono sekcije , a one manje iskusne diy graditelje upozoriti na što sve moraju obratiti pažnju prilikom konačnog odabira JFET tranzistora za naše projekte !!..
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
vilim

Re: Kako pravilno odabrati JFET za RIAA fono

PostPostao/la cappucino » Čet lis 14, 2021 8:30 pm

Vilime ja bi ponajprije rekao neizmjerno hvala na trudu i ovakvom opisu, pogotovo za mene koji sam još pionir u RIAA-i
cappucino

PostPostao/la Master of disaster » Čet lis 14, 2021 8:38 pm

Svako znanje je jako vrijedno, pogotovo kada je ovako servirano. Hvala!
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tom_hifi » Čet lis 14, 2021 8:45 pm

Hvala Vilime, poigrat ću se kada ću stići pa vidjeti što kaže simulator. Treba prvo pronaći modele sa takvim Idss-om. Ali i to se složi, neće biti prvi puta. :)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Čet lis 14, 2021 9:10 pm

Relativno davno sam napravio nekoliko dobrih predpojačala za magnetnu gramofonsku zvučnicu sa RIAA korekcijom (a i mikrofonskih predpojačala!) sa j-FET-om BF862 i to po 4 komada u praleleli u ulazu. Malo su nezgodni za klasičnu tiskanu pločicu (jer su SMD!), ali uz odgovarajuće adaptere se i taj problem riješi.
S obzirom da sam s njima radio prije puno godina, možda su i BF862 danas teško nabavljivi, ali isplatilo bi se pokušati s njima jer su rezultati bili usporedivi sa, u ono vrijeme, najboljim i najskupljim komercijalnim uređajima.
Postoji mogućnost da ih imam još uvijek negdje "sakrivene" u "dubinama" radione, ali "isplivat"-e kad-tad! :lol:
davorin

PostPostao/la dadod » Čet lis 14, 2021 10:08 pm

vilim napisao:U forumskoj raspravi na temi "Novi niskošumni JFET" spomenuto je nekoliko lako dobavljivih JFET tranzistora koji bi se mogli koristiti u RIAA fono pojačalima a sve u cilju kako bi zaobišli previše razvikani 2SK170 a koji se već i jako teško pronalaze. Internetska ponuda JFET tranzistora je poprilična ali kada trebate nešto ciljano onda se izbor eksponencijalnim rastom sužava i na kraju niste sigurni je li to pravi izbor. U spomenutoj forumskoj raspravi spominju se i 2SK3320 , 2SK3557 pa sam se potrudio malo detaljnije analizirati mogućnost njihove ugradnje u naše RIAA fono sekcije , a one manje iskusne diy graditelje upozoriti na što sve moraju obratiti pažnju prilikom konačnog odabira JFET tranzistora za naše projekte !!..

Pa malo je doslo do zbrke u dodanom dokumentu, naime 2SK170 JFET u pocetku se navodi kao 2SC170 sto je BJT. :D
dadod

PostPostao/la grunf » Pet lis 15, 2021 1:23 am

vilime ,svaka čast na pdf-u, istina nemam namjeru raditi phono stupanj ,ali ima dobrih informacija na jednom mjestu :clap:

šta se tiče Hirage ,on je bio malo čudan s svojim teorijama jer je odabir komponenti radio po slušnim testovima ,a jfet-ove je koristio u kaskadi ,dok je Borbely bio zaluđen jfetovima i lateralcima i vukao ih je svugi,od napajanja pa dalje
toshiba ima dosta sličan jfet kao BF245 pod sadašnjom oznakom 2SK879 ili 2SK208 (stara 2SK246) , oba povremeno dobavljiva u mousera
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Pet lis 15, 2021 1:24 am

davorin napisao:Relativno davno sam napravio nekoliko dobrih predpojačala za magnetnu gramofonsku zvučnicu sa RIAA korekcijom (a i mikrofonskih predpojačala!) sa j-FET-om BF862 i to po 4 komada u praleleli u ulazu. Malo su nezgodni za klasičnu tiskanu pločicu (jer su SMD!), ali uz odgovarajuće adaptere se i taj problem riješi.
S obzirom da sam s njima radio prije puno godina, možda su i BF862 danas teško nabavljivi, ali isplatilo bi se pokušati s njima jer su rezultati bili usporedivi sa, u ono vrijeme, najboljim i najskupljim komercijalnim uređajima.
Postoji mogućnost da ih imam još uvijek negdje "sakrivene" u "dubinama" radione, ali "isplivat"-e kad-tad! :lol:

BF862 nažalost više nije dobavljiv, ne znam razlog zašto ga je NXP prestao proizvoditi ,a bio je tražen, znam da je bio dosta upotrebljavan i u znanstvenim istraživanjima kao niskošumno pojačalo i da je nakon prestanka proizvodnje u tim krugovima nastala panika jer nisu mogli naći ništa slično :?
s BF862 je moj prijatelj isto napravio phono stupanj ali u kaskadi s 6S3P i to zvuči zbilja dobro,detaljno,čisto ,izvuče maksimum iz zvučnice i potpuno je bešuman tako da je teško zamisliti da taj phono ima dvije triode po kanalu
grunf

PostPostao/la tom_hifi » Pet lis 15, 2021 8:16 pm

grunf napisao:
davorin napisao:Relativno davno sam napravio nekoliko dobrih predpojačala za magnetnu gramofonsku zvučnicu sa RIAA korekcijom (a i mikrofonskih predpojačala!) sa j-FET-om BF862 i to po 4 komada u praleleli u ulazu. Malo su nezgodni za klasičnu tiskanu pločicu (jer su SMD!), ali uz odgovarajuće adaptere se i taj problem riješi.

BF862 nažalost više nije dobavljiv, ne znam razlog zašto ga je NXP prestao proizvoditi ,a bio je tražen, znam da je bio dosta upotrebljavan i u znanstvenim istraživanjima kao niskošumno pojačalo i da je nakon prestanka proizvodnje u tim krugovima nastala panika jer nisu mogli naći ništa slično :?
s BF862 je moj prijatelj isto napravio phono stupanj ali u kaskadi s 6S3P i to zvuči zbilja dobro,detaljno,čisto ,izvuče maksimum iz zvučnice i potpuno je bešuman tako da je teško zamisliti da taj phono ima dvije triode po kanalu

Koliko ih trebaš? Imam ih ja neku zalihu, za nikad se ne zna :mrgreen: Trebalo bi se poigrati malo s njima, no, ja sam jako zadovoljan slušnim, a i rezultatima mjerenja phono stupnja kojeg sam složio sa 2SK209GR.
tom_hifi

PostPostao/la grunf » Pet lis 15, 2021 8:46 pm

tom_hifi napisao:
grunf napisao:

Koliko ih trebaš? Imam ih ja neku zalihu, za nikad se ne zna :mrgreen: Trebalo bi se poigrati malo s njima, no, ja sam jako zadovoljan slušnim, a i rezultatima mjerenja phono stupnja kojeg sam složio sa 2SK209GR.

BF862 zasad ne triba ,ali dobro je znati di ih ima :D

2SK209 je bivši 2SK117 i baš on je preporuka za CCS za PCM1794 ;)
grunf

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika