vilim napisao:U forumskoj raspravi na temi "Novi niskošumni JFET" spomenuto je nekoliko lako dobavljivih JFET tranzistora koji bi se mogli koristiti u RIAA fono pojačalima a sve u cilju kako bi zaobišli previše razvikani 2SK170 a koji se već i jako teško pronalaze. Internetska ponuda JFET tranzistora je poprilična ali kada trebate nešto ciljano onda se izbor eksponencijalnim rastom sužava i na kraju niste sigurni je li to pravi izbor. U spomenutoj forumskoj raspravi spominju se i 2SK3320 , 2SK3557 pa sam se potrudio malo detaljnije analizirati mogućnost njihove ugradnje u naše RIAA fono sekcije , a one manje iskusne diy graditelje upozoriti na što sve moraju obratiti pažnju prilikom konačnog odabira JFET tranzistora za naše projekte !!..
davorin napisao:Relativno davno sam napravio nekoliko dobrih predpojačala za magnetnu gramofonsku zvučnicu sa RIAA korekcijom (a i mikrofonskih predpojačala!) sa j-FET-om BF862 i to po 4 komada u praleleli u ulazu. Malo su nezgodni za klasičnu tiskanu pločicu (jer su SMD!), ali uz odgovarajuće adaptere se i taj problem riješi.
S obzirom da sam s njima radio prije puno godina, možda su i BF862 danas teško nabavljivi, ali isplatilo bi se pokušati s njima jer su rezultati bili usporedivi sa, u ono vrijeme, najboljim i najskupljim komercijalnim uređajima.
Postoji mogućnost da ih imam još uvijek negdje "sakrivene" u "dubinama" radione, ali "isplivat"-e kad-tad!
grunf napisao:davorin napisao:Relativno davno sam napravio nekoliko dobrih predpojačala za magnetnu gramofonsku zvučnicu sa RIAA korekcijom (a i mikrofonskih predpojačala!) sa j-FET-om BF862 i to po 4 komada u praleleli u ulazu. Malo su nezgodni za klasičnu tiskanu pločicu (jer su SMD!), ali uz odgovarajuće adaptere se i taj problem riješi.
S obzirom da sam s njima radio prije puno godina, možda su i BF862 danas teško nabavljivi, ali isplatilo bi se pokušati s njima jer su rezultati bili usporedivi sa, u ono vrijeme, najboljim i najskupljim komercijalnim uređajima.
Postoji mogućnost da ih imam još uvijek negdje "sakrivene" u "dubinama" radione, ali "isplivat"-e kad-tad!
BF862 nažalost više nije dobavljiv, ne znam razlog zašto ga je NXP prestao proizvoditi ,a bio je tražen, znam da je bio dosta upotrebljavan i u znanstvenim istraživanjima kao niskošumno pojačalo i da je nakon prestanka proizvodnje u tim krugovima nastala panika jer nisu mogli naći ništa slično![]()
s BF862 je moj prijatelj isto napravio phono stupanj ali u kaskadi s 6S3P i to zvuči zbilja dobro,detaljno,čisto ,izvuče maksimum iz zvučnice i potpuno je bešuman tako da je teško zamisliti da taj phono ima dvije triode po kanalu
tom_hifi napisao:grunf napisao:davorin napisao:Relativno davno sam napravio nekoliko dobrih predpojačala za magnetnu gramofonsku zvučnicu sa RIAA korekcijom (a i mikrofonskih predpojačala!) sa j-FET-om BF862 i to po 4 komada u praleleli u ulazu. Malo su nezgodni za klasičnu tiskanu pločicu (jer su SMD!), ali uz odgovarajuće adaptere se i taj problem riješi.
BF862 nažalost više nije dobavljiv, ne znam razlog zašto ga je NXP prestao proizvoditi ,a bio je tražen, znam da je bio dosta upotrebljavan i u znanstvenim istraživanjima kao niskošumno pojačalo i da je nakon prestanka proizvodnje u tim krugovima nastala panika jer nisu mogli naći ništa slično![]()
s BF862 je moj prijatelj isto napravio phono stupanj ali u kaskadi s 6S3P i to zvuči zbilja dobro,detaljno,čisto ,izvuče maksimum iz zvučnice i potpuno je bešuman tako da je teško zamisliti da taj phono ima dvije triode po kanalu
Koliko ih trebaš? Imam ih ja neku zalihu, za nikad se ne znaTrebalo bi se poigrati malo s njima, no, ja sam jako zadovoljan slušnim, a i rezultatima mjerenja phono stupnja kojeg sam složio sa 2SK209GR.
Vrati se na: Tranzistorska tehnika
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju