Gramofon mkII

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la Dean » Uto sij 10, 2017 10:16 pm

Oba noga desno je od pamooka da rak raka...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la pamook » Uto sij 10, 2017 10:21 pm

:lol: nije....ja sam bio u crnoj TF majici sa zelenim otiskom :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 11, 2017 12:00 am

Dacho napisao:Kako god manite se DC motora, to je zajebana radnja...lakse je sve to sloziti sa AC.

Paaaa...ona tvoja "igračka" za kontrolu DC motora kažeš i sam da radi odlično, zato zašto izbjegavati DC motore.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Dacho » Sri sij 11, 2017 12:04 am

Khadgar2007 napisao:
Dacho napisao:Kako god manite se DC motora, to je zajebana radnja...lakse je sve to sloziti sa AC.

Paaaa...ona tvoja "igračka" za kontrolu DC motora kažeš i sam da radi odlično, zato zašto izbjegavati DC motore.

Paaa radi ali je bio trnovit put do toga...moze to lakse!
Dacho

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 11, 2017 12:28 am

Evo šeme elektronike koja pogoni motor DAchovog gramofona. Nisam pisao vrijednosti elemenata kada sam napravio "reverse engineering" kontrole jer mi to tada nije bilo bitno. Uglavnom bitna stvar je TDA1151 koji je tu da kontrolira brzinu vrtnje motora. Ne može jednostavnije.

Meni je svejedno da li je AC ili DC motor ako se može napraviti posao kako spada,a ova jednostavna šema i Dachovo iskustvo kaže da se može napraviti dobar gramofon i sa DC motorom. Pa sada neka ljudi biraju kakve motore hoće.

Dacho mi je rekao da je donja šema kopija nekog poznatog proizvođača,ali ja sam zaboravio kojega pa može on dodati taj jedan komentar.

DC motor kontrola.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Krešica » Sri sij 11, 2017 10:08 am

Dacho napisao:A zasto ides raditi samo kutiju tj. okvir od drveta, bolje je u punoj debljini sve od drvenine ili spere!?
Planiras subšasiju na neki ovjes ili bez toga?

Odrasao sam na subšasijama i tu sam doma. S obzirom da mi je gram na polici na zidu, mogao bih možda i bez toga, pa bazu jednostavno strpati na policu a motor(e) na drugi nosač na zidu. Bum razmislil. Ako uspijem sve uglazbiti ispod tanjura, to bi bilo još bolje, ali onda obavezno škatulja (koja bu prekrila motore i njihovu bazu) mora na ovjes. U svakom slučaju, želim da mi grembalica izbjegne izgled rafinerije nafte. No hard feelings, stvar ukusa :D
Vidim da si radio plastični tanjur. Koji je materijal korišten?
Krešica

PostPostao/la Dacho » Čet sij 12, 2017 10:03 am

Tanjur je od poliamida ali znatno vece gustoce od standardnih koji se mogu naci u trgovini. On se ne prodaje u onim valjcima nego plocama 8 cm debljine.
Dacho

PostPostao/la Dacho » Čet sij 12, 2017 10:09 am

2017-01-12 09.09.19.jpg
2017-01-12 09.08.44.jpg

Napravi ti subšasiju kao naš prijatel Dinko...
Malo plastike i 50 kg železa i eto grebalice.. :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Dacho

PostPostao/la Krešica » Čet sij 12, 2017 10:59 am

Dacho napisao:Tanjur je od poliamida ali znatno vece gustoce od standardnih koji se mogu naci u trgovini. On se ne prodaje u onim valjcima nego plocama 8 cm debljine.

I mislil sam da je sipas. Nekad ga se moglo kupiti u kemoboji. Danas ga ima u strojoprometu, i u pločama (gušći) i u šipkama (rjeđi materijal). Fini materijal, dobar izbor, ali ne volim izgled. Mislim da bu i moj tanjur od njega, ali sa aluminijem ili inoxom izvana. Ili od crnog poliamida ali me tu muči poliranje vanjskog ruba. A i crno mi baš i nije optički najs uz onaj lakirani furnir. Polikarbonat mi je isto na pameti, onak proziran i poliran bi bio možda kul da se kroz njega vidi furnir ispod tanjura ...
Kao što si možda već skužio, ovo je možda više thread o izgledu (kako se MENI sviđa) nego o izvedbi, iako bu i izvedba imala svoj dio threada.
Kad smo već kod toga kako se meni sviđa, ovo kaj si nakeljio je MENI očajno (molim dinka da se ne uvrijedi, to je stvar ukusa). Uz meni nepremostiv feler točke ovjesa ispod baze ručke. Oracle je to riješio onako kako treba. Delphi mi je čak i donekle lijep :)
Guglajući uokolo pokušah naći nekaj kaj mi se dopada, pa sam naletio na evropsku inačicu stričeka Ikede, to mi je vizualno već vrlo lijepo:

Slika
Krešica

PostPostao/la Dacho » Čet sij 12, 2017 11:10 am

2017-01-12 10.11.48.jpg

Tocka ovjesa ti nije ispod rucke nego pokraj...
Dacho

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka