Gramofon mkII

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la Zmajz » Pet sij 13, 2017 4:10 pm

Bitno je da su bipolarni sa 4 žice, onda ne trebaju drajveri, može direkt sa trafa + kondić.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la flega » Pet sij 13, 2017 4:41 pm

Većina stepmotora je dvofazna a može imati i srednji izvod na svakoj fazi ali se mogu koristiti samo dva izvoda po fazi. Nisam baš siguran da ćeš drajvati step motor bez odgovarajućeg drivera. A i da uspiješ opet nemaš regulaciju brzine sa feedbackom.
flega

PostPostao/la Dacho » Pet sij 13, 2017 5:48 pm

Krešica napisao:
Dacho napisao:Kako god manite se DC motora, to je zajebana radnja...lakse je sve to sloziti sa AC.

3. strana topica ;D

Dacho napisao:...ja sam to napravio na DC -u ...

Dačo kralj si :D

Baj d vej, svi motori sa kutem koraka od 7.5° daju pri 50 Hz 350 okretaja, a to koristi gomila britanaca i hrpa evropljana za pogon grembalice. :D

A sto se cudis, radio sam iz nenanja sa DC , sada vise nebih, to je ipak bilo prije 10 godina...
Dacho

PostPostao/la Zmajz » Pet sij 13, 2017 7:01 pm

Flega, može se. Servo je stvar izbora, hoćeš-nećeš a brzinu možeš kontrolirati promjenom frekvencije ili remenice.
Slika vrijedi mlogo reči:
Watch on youtube.com
Zmajz

PostPostao/la Krešica » Pet sij 13, 2017 7:54 pm

Zmajz, bravo. To je točno to. trafo i kond i peri kao jeftilen varijanta i ozbiljan sklop kao ultimate varijanta. Imaš pivu od mene :D

A i ono sa flopijem je kul, ali bih rado koristio nove motore za ovaj projekt.
Krešica

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet sij 13, 2017 8:12 pm

Ako se ne koristi DD, već remen ili nešto slično, zar ne bi bilo pametnije vršiti kontrolu broja okretaja gramofona na samome tanjuru? Samo pitam jer onda svi ti motori koji imaju nekakav feedback za kontrolu broja okretaja su nepotrebni.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Zmajz » Pet sij 13, 2017 8:45 pm

Koliko znam, samo DD gramofoni koriste neku vrstu očitavanja informacije sa tanjura. Kod remenskih pogona to baš i nije praktično (kašnjenje radi rastezljivog remenskog prenosa itd.) brža je varijanta s nekim tahogenerattorima na samim motorima. A i to je najčešće slučaj sa DC motorima.
Zmajz

PostPostao/la tubeman » Pet sij 13, 2017 9:32 pm

Jel' vakima ?

Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Krešica » Pet sij 13, 2017 9:49 pm

Kakvi su ti? Koliko okretaja?
Krešica

PostPostao/la flega » Pet sij 13, 2017 10:32 pm

Zmajz napisao:Flega, može se. Servo je stvar izbora, hoćeš-nećeš a brzinu možeš kontrolirati promjenom frekvencije ili remenice.

To je ko da neki sportski auto voziš u gumenim čizmama po njivi. Ide to al je blesavo ;)
Step motor ima stepove koji se fino osjete kad se motor pokreće. Motor se trese. Da bi to glatko radilo (u audiofilskom smislu) treba preklapati zavojnice savršeno. Nije to neka mudrost niti skupoća:
drivera ima po ebayju kolko hoćeš, ovaj sam koristio i radi više nego ok. A cijena mu je nikakva. Da bi on radio potreban mu je takt koji se generira sa nekim micro Arduinom (cca.3$). Arduino se može vrlo jednostavno programirati da na neki gumb mjenja brzinu 33/45 i može se dodati i pot za finu regulaciju okretaja, a ona može biti vrlo,vrlo fina. S tim da je promjena brzina kod step motora trenutna a ovaj sklop i "zakoči" motor kad je Enable low, koliko se sjećam. Mana ovoga načina je što nema feedbacka na motoru, odnosno ako nešto fizički koči motor on neće "ubrzati" da poništi kočenje. Primjer: na VCRu kad pustiš film možeš slobodno pritisnuti gumeni valjak koji vodi traku i slika se neće poremetiti jer motor trenutno reagira. Takav je i motor koji sam slikao. S tim što je on dovoljno snažan da vrti cijeli gramofon :D
flega

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka