Gramofon mkII

Re: Gramofon mkII

PostPostao/la flega » Pet sij 13, 2017 10:40 pm

Khadgar2007 napisao:Ako se ne koristi DD, već remen ili nešto slično, zar ne bi bilo pametnije vršiti kontrolu broja okretaja gramofona na samome tanjuru? Samo pitam jer onda svi ti motori koji imaju nekakav feedback za kontrolu broja okretaja su nepotrebni.

To ne bi bio nikakav problem. Parsto malih magnetića po donjoj strani tanjura, hall senzor (ili dva) na šasiji i imaš feedback za regulaciju. A pretpostavka je da težak tanjur+dobar ležaj i uležištenje neće praviti neki problem pa je bolje i lakše imati feedback na samom motoru. Ako je on dovoljno jak a remen ok tanjur će se vrtiti savršeno jer će svaki eventualni poremećaj motor "popraviti"
flega

PostPostao/la Zmajz » Pet sij 13, 2017 11:09 pm

Kad vrtiš sinhro motor (AC) isto se osjete stepovi....
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la flega » Sub sij 14, 2017 12:40 pm

Zmajz napisao:Kad vrtiš sinhro motor (AC) isto se osjete stepovi....

al ih ima malo? Možda 6ili7 po 90°? Takvi motori su na VCRima i printerima, koje sam i predložio. A postoje i motori kojima se ne osjete stepovi, takvi motori su pogon harddiskova.
flega

PostPostao/la Zmajz » Sub sij 14, 2017 1:29 pm

Motori za hardove su prebrzi, ali ću svakako isprobati ove iz printera.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Krešica » Sub sij 14, 2017 10:45 pm

flega napisao:Još bolje je upotrijebiti motor s feedback regulacijom kakvi su se koristili na VHS VCRima kao capstan drive. Sam motor je spojen na driver koji sam regulira brzinu vrtnje a cijeli sklop se može pogoniti nekim davačem takta (npr. miniArduino za cca. 3$). Ima takvih motora i na laserskim printerima samo što su puno jači(a i veći).

Ovo sam pročital i prespaval. Vidim da kužiš puno toga o motorima, pa da napišem koju o vezi sa mojim projektom. Želim pouzdan pogon za gramofon. Bilo bi kul imati motor koji sam kontrolira brzinu, ali ako to povlači lijepljenje puno pločica na tanjur odozdo, odmah otpada zbog praktičnih razloga. Ako se da izvesti optički, to bi već i išlo, ali me ne privlači, Općenito mi se ne dopada ideja da grembalica nekaj razmišlja. Dopada mi se ideja da ja narihtam brzine i imam gumbeke za odabir i to je to. Kaj se motora tiče, volio bih da motori (tri mi trebaju, dva su minimum) imaju vlastite dobre ležajeve, da im je brzina vrtnje između 300 i 500 okretaja/minuti (zbog konstrukcije), i da su nečujni i bez vibracija. Osim toga, želim koristiti nove motore, što znači da mi motori iz pokvarenih uređaja nisu interesantni. Ali mogu nabaviti nove takve ako me uvjeriš da je to ono što je doista bolje, a da ne košta trostruko.
Eto, pucaj :D
Krešica

PostPostao/la flega » Pon sij 16, 2017 9:30 am

Krešica napisao:
flega napisao:Još bolje je upotrijebiti motor s feedback regulacijom kakvi su se koristili na VHS VCRima kao capstan drive. Sam motor je spojen na driver koji sam regulira brzinu vrtnje a cijeli sklop se može pogoniti nekim davačem takta (npr. miniArduino za cca. 3$). Ima takvih motora i na laserskim printerima samo što su puno jači(a i veći).

Ovo sam pročital i prespaval. Vidim da kužiš puno toga o motorima, pa da napišem koju o vezi sa mojim projektom. Želim pouzdan pogon za gramofon. Bilo bi kul imati motor koji sam kontrolira brzinu, ali ako to povlači lijepljenje puno pločica na tanjur odozdo, odmah otpada zbog praktičnih razloga. Ako se da izvesti optički, to bi već i išlo, ali me ne privlači, Općenito mi se ne dopada ideja da grembalica nekaj razmišlja. Dopada mi se ideja da ja narihtam brzine i imam gumbeke za odabir i to je to. Kaj se motora tiče, volio bih da motori (tri mi trebaju, dva su minimum) imaju vlastite dobre ležajeve, da im je brzina vrtnje između 300 i 500 okretaja/minuti (zbog konstrukcije), i da su nečujni i bez vibracija. Osim toga, želim koristiti nove motore, što znači da mi motori iz pokvarenih uređaja nisu interesantni. Ali mogu nabaviti nove takve ako me uvjeriš da je to ono što je doista bolje, a da ne košta trostruko.
Eto, pucaj :D

Kao prvo, ne treba ti više od jednog motora. Ne postoje dva ista :D pa će sigurno doći do nekakvog neželjenog efekta u smislu da jedan povuče jače ili slabije. Motor iz printera koji sam slikao ima dovoljno jak okretni moment da pokrene i najteži tanjur, ako te to muči a ima industrijski kuglični ležaj. A ako želiš da ti elastika i proklizavanje remena ne utječe na fluktuacije brzine možeš napraviti prijenos sa nazubljenim remenom. Takvih remena imaš u starim matričnim printerima. U tom slučaju bi imao apsolutno točnu regulaciju brzine jer bi motor reagirao na svaku promjenu.
flega

PostPostao/la Krešica » Pon sij 16, 2017 10:12 am

flega napisao:... a ima industrijski kuglični ležaj...

Ovo mi se jako sviđa :D

To je ovak nekaj: https://www.youtube.com/watch?v=m73ggAJPOvk

Imaš viška? Pošto? Znaš napraviti regulaciju za njega? :D
Krešica

PostPostao/la flega » Pon sij 16, 2017 11:02 am

Krešica napisao:
flega napisao:... a ima industrijski kuglični ležaj...

Ovo mi se jako sviđa :D

To je ovak nekaj: https://www.youtube.com/watch?v=m73ggAJPOvk

Imaš viška? Pošto? Znaš napraviti regulaciju za njega? :D

Nije mi se dalo gledati sve ali to je gotovo isti motor koji ja imam kod sebe. Koliko sam vidio lik koristi Arduino za pogon a to nije neka mudrost isprogramirati. No za tvoje potrebe ćeš se morati sam potruditi jer ja ne mogu znati koja brzina motora mora biti da bi se tvoj tanjur vrtio 33okr :)
flega

PostPostao/la Krešica » Pon sij 16, 2017 12:17 pm

Znači nemaš za prodati?
Krešica

PostPostao/la flega » Pon sij 16, 2017 4:03 pm

Krešica napisao:Znači nemaš za prodati?

Nemam. Mogu ti ga pokloniti ako ti se da doći do Vinkovaca :)
flega

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka