Rođendan CD-u

Rođendan CD-u

PostPostao/la cappucino » Čet lis 01, 2020 9:27 pm

Pišu mediji da je na današnji dan 1982 godine izažao compact disc u službenu prodaju.
Ja ga i dan danas rado poslušam. Imam player Luxman iz početka ‘90-ih dok su ih još radili robusno.
Svakako bi bilo lijepo da iskusniji i napišu pokoju riječ o tom mediju.
cappucino

Re: Rođendan CD-u

PostPostao/la gilhooley » Čet lis 01, 2020 9:38 pm

Ja imam ovaj... Okomito ubacivanje... Sam ga zatvori... Doduše ne reproducira, ali bilo bi ga fora osposobiti jer je jedan od najranijih...

Fisher AD-800... Piše da je iz 1983.

Gill

fisher.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la davorin » Čet lis 01, 2020 10:16 pm

Na TF-u u Križevcima sam za 100 kuna prodao ispravan CD-player ALPINE koji je bio vjerojatno negdje iz 1983-1984-te godine. Mogao je reproducirati samo originalne CD-ove, ali imao sam dojam da je unutrašnja mehanika bila neuništiva. Naravno, bio je barem ~3 puta teži od bilo kojega drugoga kojega sam imao prilike držati nakon toga u rukama! :lol:
davorin

PostPostao/la grunf » Sub lis 03, 2020 10:15 am

u biti CD je rođen još kasnih sedamdesetih kad su Sony i Philips izdali 'crvenu knjigu' (nema veze s mao ce tungom) u kojoj je predstavljen standard koji se i danas koristi
prvi CD je izdan u Japanu 1.10.1982. u 50 primjeraka ,81 je predstavljen na BBC-u ,a 79 su već rađena testiranja
pojava CD je izazvala veliki skepticizam među audiofilima tog doba ,kao i svaka nova tehnologija , međutim održao se još i danas

nažalost neki događaji su prethodili njegovom slomu ,a to je što vlasnici crvene knjige taj medij prepustili kompjuterskoj industriji što je dovelo do njegovog propadanja tj. masovnog kopiranja
kako sam tih godina radio u CD shopu baš se osjetio taj prijelomni trenutak ,nakon pojave prvih CD pržilica stvari su krenule lošim smjerom, što mu je takoreći zapečatilo sudbinu, bilo je pokušaja da se zaštiti tj.da se ne može kopirati ali nakon par tužbi prekinulo se s tom praksom, njegova zamjena SACD nažalost nije nikad zaživio ,inače SACD se nije mogao kopirati u kompu.
kod kolekcionara i danas živi ,novih izdanja ima još ali nije više široko zastupljen a ni prodaja baš ne cvate

šta se tiče zvuka i dan danas se lome koplja šta je bolje cd ili ploča, s moje strane gledišta ja bi rekao CD ali da bi bio ravan ili bolji od ploče potrebno je imati zbilja vrhunski DAC ,do dobrog gramofona i phono stupnja ipak je nešto lakše doći
zasad je sva moja kolekcija glazbe na CD-ima, mada imam nešto i na kompu ,ali mi je to tlaka , draže mi je ubaciti CD , ima neku draž :D
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

Vrati se na: Digitalni izvori zvuka