Refreš 'starog' DAC-a

Re: Refreš 'starog' DAC-a

PostPostao/la aparatusonitus » Pon kol 23, 2021 11:23 pm

grunf napisao:...a sedam ledica...

...u seriji ima cca. 7x veću izlaznu ac impedanciju nego jedna propisno biasirana (+10mA) 14V zenerica, te imaju šum koji je sqrt(suma šuma svih ledica)...ako se složimo oko toga da dobro odabrana +10V zenerica/LED-ca, s biasima od +10/+5 mA proizvode odprilike isti šum. Dakle, imamo veću izlaznu impedanciju i šum na kraju :think:
aparatusonitus

PostPostao/la grunf » Pon kol 23, 2021 11:28 pm

tom_hifi napisao:Istina je, napajanje je ultra bitan dio svakog audio uređaja! Samo ti uživaj, probavaj. To i jest bit svega, unaprijeđivanje postojećih uređaja, postepeno učenje kroz sve to. ;)

ovo je zamišljeno kao unaprijeđenje samih WJ regulatora ali se može koristiti bilo gdje gdje je potrebna zenerica ,mrski TL431ili neka druga referenca u regulatoru ili bilo kojem drugom sklopu uz puno bolje rezultate po pitanju šuma i dinamčke impendance , za same WJ regulatore će biti još nekih trikova kako ih poboljšati tako da će to biti ogroman iskorak naprijed prema orginalnoj verziji koju J.Didden prodaje na velikom diyaudiu i koja se smatra bar do sad najboljim regulatorom za audio
čekam iz mousera hrpu smd ledica i ostalih smd delicija za refernce tako da ću ih sve u dogledno vrijeme prebaciti u SMD tehniku ,a to je i cilj da može bilo gdje zamjeniti LM329 i po samim dimnezijama
ovaj tjedan ću probati nacrtati pločice za smd verziju za 17V i ubaciti u Hiragino pojačalo za vikend ,u rezultat uopće ne sumnjam ,i bit će zanimljivo uz dosadašnjih 28 vidjeti još 32 zelene ledice kako svijetle u pojačalu, eto Gil žuto ,a ja zeleno :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Uto kol 24, 2021 12:08 am

aparatusonitus napisao:
grunf napisao:...a sedam ledica...

...u seriji ima cca. 7x veću izlaznu ac impedanciju nego jedna propisno biasirana (+10mA) 14V zenerica, te imaju šum koji je sqrt(suma šuma svih ledica)...ako se složimo oko toga da dobro odabrana +10V zenerica/LED-ca, s biasima od +10/+5 mA proizvode odprilike isti šum. Dakle, imamo veću izlaznu impedanciju i šum na kraju :think:

mjereno je za 6,2V zenericu 20nV/Rt-Hz šuma , a za četri ledice u seriju 5-6nV/Rt-Hz ,neobjavljena shema bi trebala imati oko 50milioma impendance s četri ledice,zasad samo toliko mogu reći :(
grunf

PostPostao/la davorin » Uto kol 24, 2021 7:25 am

Po tvorničkim podacima (Motorola, SGS, itd.) oko frekvencije ~100Hz je tipičan šum TL431 ~48-49nV.
S druge strane mi nije baš jasno kako direktno mjeriš tako male vrijednosti?
Nakon multipliciranja u sklopu koji je jednak su vrlo vjerojatno moguće usporedbe, a dozvoljavam i da se na uho mogu čuti razlike pri korištenju stabiliziranih ispravljača sa različitim parametrima pogotovo ako se radi vrhunskom uređaju.
U firmi gdje sam radio su mi bili dostupni instrumenti o kakvima možemo samo sanjati, ali za mjerenje naponskih nivoa u nV-ima su se koristile metode usporedbe, a direktna mjerenja tamo malih napona (ili preostalog šuma u DC-naponu) nisam niti tamo mogao napraviti i dobiti numeričko očitanje.
davorin

PostPostao/la grunf » Uto kol 24, 2021 6:09 pm

davorin napisao:Po tvorničkim podacima (Motorola, SGS, itd.) oko frekvencije ~100Hz je tipičan šum TL431 ~48-49nV.
S druge strane mi nije baš jasno kako direktno mjeriš tako male vrijednosti?
Nakon multipliciranja u sklopu koji je jednak su vrlo vjerojatno moguće usporedbe, a dozvoljavam i da se na uho mogu čuti razlike pri korištenju stabiliziranih ispravljača sa različitim parametrima pogotovo ako se radi vrhunskom uređaju.
U firmi gdje sam radio su mi bili dostupni instrumenti o kakvima možemo samo sanjati, ali za mjerenje naponskih nivoa u nV-ima su se koristile metode usporedbe, a direktna mjerenja tamo malih napona (ili preostalog šuma u DC-naponu) nisam niti tamo mogao napraviti i dobiti numeričko očitanje.

nemam ja takvu opremu doma, ima je Walter , on je ipak čitav život radia u Analog Devices -u i LT-u koji su sad jedna kompanija i ajmo reći da je doktor za op.ampove i napajanja i zadnjih skoro dva mjeseca lemimo skupa , ali samo on mjeri jer ja kao i svi vi takvu radionu možemo samo sanjati ;)
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto kol 24, 2021 8:49 pm

Da ti pravo kažem, ne trebamo je samo sanjati. Već sam spomenuo jednog kolegu sa drugog foruma koji ima zavidnu mjernu opremu, LNA,low thd oscilatore,mjerače THDa, sve recimo to tako poluDIY. Ima na velikom diy audio forumu dosta ljudi koji se bave sa time i nude kitove ili su projekti open source pa je tako malo po malo nabavio/napravio jako dobru mjernu opremu. Ne znam točno koji program na PCu koristi za vršenje mjerenja.
Kolega sa drugog foruma od kako je u penziji okrenuo se baš samo na mjernu opremu i mjerenje i recimo da je baš poput Grunfa. Grunf se igra sa napajanjima i osluškuje promjene u sistemu, a on gleda kako da napravi bolji mjerni lanac.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Uto kol 24, 2021 10:45 pm

Khadgar2007 napisao:Da ti pravo kažem, ne trebamo je samo sanjati.

ja sam mislio na kvalitetu mjerne opreme, ne možeš s diy opremom ispisivati datashet nekog op.ampa, neki službeni dokument ili neki istraživački rad , treba ti refernca ,zato u većini boljih datashetova na kraju imaš opisan mjerni postupak i opremu s kojom je rađena, zato Walt doma i mjeri 5-6nV/Rt-Hz šuma i davorin se pita kako misleći da ja mjerim
odavno znam da se u diyu da složiti čudo toga i tu svaka čast tvojim kolegama ,svak ima neku svoju zanimaciju,oni mjerenja ja napajanja , a i danas već za 1000eurića možeš imati sve u jednom i to solidne kvalitete kao npr.
https://digilent.com/reference/test-and-measurement/analog-discovery-pro-3x50/start
grunf

PostPostao/la aparatusonitus » Čet kol 26, 2021 8:40 pm

grunf napisao:mjereno je za 6,2V zenericu 20nV/Rt-Hz šuma , a za četri ledice u seriju 5-6nV/Rt-Hz ,neobjavljena shema bi trebala imati oko 50milioma impendance s četri ledice,zasad samo toliko mogu reći :(

Pa kad ste odabrali zenericu taman iz područja napona koja generira najviše šuma (ali je temp. stabilna)...uzmite 10V ili više pa izmjerite. LED-ice u seriji su sigurno baferirane i to opako...možda čak i tranzistorom u pozamašnom kučištu :think:
aparatusonitus

PostPostao/la grunf » Čet kol 26, 2021 8:46 pm

aparatusonitus napisao:
grunf napisao:mjereno je za 6,2V zenericu 20nV/Rt-Hz šuma , a za četri ledice u seriju 5-6nV/Rt-Hz ,neobjavljena shema bi trebala imati oko 50milioma impendance s četri ledice,zasad samo toliko mogu reći :(

Pa kad ste odabrali zenericu taman iz područja napona koja generira najviše šuma (ali je temp. stabilna)...uzmite 10V ili više pa izmjerite.

a možda se upravo miru ,ne znam :D

aparatusonitus napisao:LED-ice u seriji su sigurno baferirane i to opako...možda čak i tranzistorom u pozamašnom kučištu :think:

nisu velike struje, recimo BSS159 ili 2SK3557 ih može izdržati bez problema
grunf

PostPostao/la grunf » Sub kol 28, 2021 4:15 pm

dac0.jpg
opet samo ja lemin :?

maloprije ugradia nove delicije u stari dac, umisto 2 kom. AD817 san stavia LT6202 i ubacia nove kond. , sad u sva tri wj shunta iman LT6202 i odma se čuje razlika u zvuku , 6202 ipak ima 5 puta manji šum od 817 , a i novi kond. imaju malo utjecaja
sad malo slušam pa prelazim na fazu II današnje rabote, moran još preurediti regulatore u pojačalu :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Digitalni izvori zvuka