Predpojačalo za gitaru

Re: Predpojačalo za gitaru

PostPostao/la davorin » Ned tra 06, 2025 3:57 pm

Kao i kod pojačala od 65W i kod ovoga pojačala je izlazna snaga za probe i male prostore bila prevelika i time je limitirala korištenje.
Ispravljač je napravljen kao udvostručivač napona gdje se anode izlaznih elektronki 6DQ6B (preko izlaznog trafa, naravno :lol: ) napajaju sa punim naponom, a druge rešetke preko stabilizatora sa polovine napona ispravljača.
Spajanjem i anoda na polovinu napona sam dobio oko ~20W izlazne snage i to sa samo jednostavnim jednostrukim prekidačem uz korištenje samo jedne dodatne diode UF4007. Crvena LED dioda je sada spojena kao indikator da je pojačalo podešeno na punu snagu od P~50W (prekidač prema gore), a kada ne svijetli je podešeno na manju snagu od P~20W )prekidač preme dole).
Nema nikakvih zvukova niti popratnih pojava čak ni kada se u radu mijenja položaj prekidača! :D
Mirnu struju izlaznih elektronki sam podesio na Ik-min~2x45mA (Ia~43mA što drži anodnu disipaciju ispod prihvatljivih Pa~18W) u položaju prekidača na punoj snazi od 50W, odnosno kada je anodni napon Ua-k~410V.
Kada se prekidač prebaci u položaj za maju snagu od P~20W, mirna struja se smanji na Ik-min~2x36mA pa i u tom položaju elektronke rade u AB1 klasi sa jednako lijepim i toplim tonom.
Inače je nazivna snaga od P~50W upravo samo nazivna, jer pojačalo pri maksimalnoj snazi ima preko P~60W, dok u položaju prekidača za P~20W ima nešto malo više od P~22W.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Re: Pojačalo 50/20W sa 2x6DQ6B

PostPostao/la davorin » Ned tra 06, 2025 4:20 pm

:D
davorin

PostPostao/la DrFireBottle » Pon tra 07, 2025 10:45 pm

E baš ovakve stvari volim vidjet, super!
DrFireBottle

PostPostao/la davorin » Uto tra 08, 2025 11:15 am

Pri sviranju na malim nivoima, odnosno u pozicijama potenciometara za GAIN i MASTER do polovine ("12 sati" :lol: ) sam uočio nedostatak visokih tonova, odnosno njihov manjak u odnosu na nivo pri glasnom sviranju. Nedostatak preklopnika "BRIGHT" koji uključen pomoću kondenzatora malog kapaciteta premosti klizač potenciometra i "gornji" kraj i dodaje visoke tonove sam odlučio ispraviti.
Na oba potenciometra koji reguliraju glasnoću sam ugradio dodatne kondenzatore i preklopnike koji mogu dodati taj "BRIGHT" efekt u tonu pri tihom sviranju.
S obzirom da sam imao dvostruke prekidače koji su imali i srednji, neutralni položaj, odlučio sam taj drugi, "donji" položaj iskoristiti za regulaciju "CUT" kojom se zapravo smanjuju svi visoki tonovi, a za razliku od efekta "BRIGHT", "CUT" djeluje bolje pri većim glasnoćama, odnosno pri "otvorenijim" položajima potenciometra.
Tako sam dobio regulaciju koja je u srednjem položaju isključena, u gornjem je uključen "BRIGHT", a u donjem "CUT".
Kad sam se već uhvatio posla oko ovoga pojačala, odlučio sam zamijeniti i tolex kojim je drveni okvir pojačala bio presvučen s obzirom da je stvarno bio ofucan i jako nekvalitetan, a čemu sam ja kriv jer sam ga pronašao u "dubinama" radione i bilo mi ga je žao baciti, iako mi je ta rola tolexa bila stara preko ~40 godina! :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Bepone » Uto tra 08, 2025 1:08 pm

Odlicna lampadinica 6av6
Bepone

PostPostao/la Fantocci » Uto tra 08, 2025 1:40 pm

Morao sam baš poguglati Tolex, nisam još prije čuo to ime...
dobar posao.
Fantocci

Prethodni

Vrati se na: Pojačala