Kako koristiti SMPS napajanje u audio spravama?

ON TOPIC forum. sav off topic biti će premješten

Kako koristiti SMPS napajanje u audio spravama?

PostPostao/la Zmajz » Ned pro 07, 2025 12:29 pm

Jednostavno! S jedne strane kutije ima žnjora koja se ušteka u zid (ne bilo gdje već tamo gdje su one dvije rupe za struju) a s druge strane ima žica koja se ukopča u spravu u potrebi, gotova priča.
E, nije baš tako jednostavno, hoće to biti i malo kompleksnije. A kako ja nemam pojma o SMPS na'pajanjima ovdje slijedi nekoliko pitanja. Osobno koristim napajanja za laptope za pogon pojačala D klase (TPA3116 i T-amp) i nemam prigovora, pretpostavljam da su ta napajanja ipak napravljena kako treba. Ali glavno je pitanje zapravo korištenje napajanja kojih ima ko kineza (i kod kineza) za male pare u odnosu na klasična napajanja, i nema potrebe za trafom od 47kg niti za skupim 2 litrenim kantama za faradeje (ili ima? Poslije o tome).
Dakle, zamislimo pojačalo od 100W izlazne snage koje treba brat bratu 200W napajanje, usporedbom cijene i vremena izrade prema nekom China SMSP napajanju (ima ih) nameće se pitanje korištenja ovog potonjeg (pro & contra?) Ima li tko iskustva ili saznanja?
Dalje, ako trebamo dvojno napajanje (+V-0--V), ovi kineski SMPSovi uobičajeno imaju samo 1 izvod, i to +V, kako se oni podnose međusobno? Mogu li se kombinirati dva napajanja da se dobije npr. 2X15V (+15-0--15), brine me način rada SMPS-ova, visoke frekvencije i ostale nepodopštine?
Treće, dali je potrebno neko dodatno filtriranje (ili je preporučljivo) kod upotrebe u audio napravama (mnogo smo osjetljivi na uhima)?
za sad dosta, ali ima toga još....
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Re: Kako koristiti SMPS napajanje u audio spravama?

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned pro 07, 2025 7:12 pm

Ne znam što bih ti napisao i kakav savjet dao. Moje iskustvo sa SMPSovima je na razini tipa vrisnuli izlazni kondenzatori jer su loše kvalitete, vrisnuo kond u povratnoj vezi ili za start up svičera i takve stvari. Znaš i sam da hrpa brand name pojačala u D klasi ima i pripadajuće SMPS napajanje i to radi dobro. Kako bi to funkcioniralo sa A ili AB klasom ne znam. Ostaje i pitanje koliko takav svičer(pogotovo jeftini) baca smeće nazad u mrežu i smeta recimo tunerima.
Što se tiče spajanja u seriju da dobiješ dvostruko napajanje,bilo je na jednom drugom forumu govora o tome i ako me sjećanje ne vara to nije neki problem.

Malo indirektno vezano za same svičere,a ne njihovu upotrebu za audio. Pratim par kanala na youtubeu vezano za mjernu i audio tehniku i jedan kaže da je instalirao nekakve jeftine svičere(5V/10A) da napajaju neki video nadzor. Svakih pola godine su ih mijenjali jer su crkavali. Onda je lijepo kupio kvalitetne(čitaj $$$) i već zadnjih 10-15 godina rade kao singerica. Znaš i sam da uzrečica koliko para toliko i muzike vrijedi svugdje.

Sada mi je palo na pamet da imaš i male svičere baš za audio https://www.linearaudio.net/silentswitcher i to radi dobro, ali daleko je to od onog jeftikaner ranga cijene.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Ned pro 07, 2025 10:21 pm

Kvalitetno napravljena napajanja sa kvalitetnim komponentama će raditi ispravno i bez kvarova bez obzira o kakvom se tipu radi. Ukoliko se kupi neki SMPS kod kojega je jedini kriterij bio njegova niska cijena, ne mogu se u većini slučajeva niti očekivati vrhunski rezultati i pouzdan rad.
davorin

PostPostao/la grunf » Ned pro 07, 2025 10:43 pm

ja ću dok god ima bakra i gvožđa u zemljinoj kori korisiti klasična napajanja u audiu , niko me neće natirati na SMPS u pojačalu ili DAC-u , prvenstveno zbog RF i EMI smetnji i nepredvidljivosti tj nepouzdanosti
međutim , trendovi se mjenjaju , za D klasu je dovoljno SMPS jednostruko napajanje u većini slučajeva , čak i Pass danas za ACA amp koristi ciglu (isto jednostruko) , postoje dobri ,niskošumni SMPS -ovi ali nisu jeftini , Mouser ima takvih ali ih nema smisla koristiti u D klasi

šta se tiče dvostruukog napajanja tj SMPS-a za AB ili A klasu koliko vidin nije baš nešto zaživilo prvenstveno šta treba projektirati sam SMPS za određeni load a to onda izlazi iz diy okvira, ima takvih gotovih SMPS-ova sa nekom minimalnom regulacijom za kupiti po bespućima interneta ali ne znam jesu li čemu i vrijede li uopće šta
a dvi cigle u seriju ? ja se ne bi igra , postoje Y kondezatori između GND , faze i nule, trafoi su na istim GND, u seriji jedan 'vrući' kraj se spaja na GND drugog SMPS-a ,..... ne znam baš :?
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la davorin » Ned pro 07, 2025 11:26 pm

Prije ~5-6 godina sam servisirao jedan jako veliki i skupi printer (OCE za printanje na različite materijale iz koluta i širinu u formatu A0) kojem je jedno SMPS napajanje potpuno izgorilo nakon udara groma u lokalnu mrežu. Za nabavku novoga je trebalo jako dugo čekati, a bilo je i izuzetno skupo pa je vlasnik pristao na alternativno rješenje koje sam mu ponudio. Potreban je bio napon od 48V uz struju od 25A i takav SMPS nisam imao, ali sam imao 2 komada od 24V/30A koja sam spojio u seriju.
Taj printer za divno čudo još uvijek radi uz nepromijenjeno moje napajanje koje sam ugradio mada je vlasnik kupio još 2 nova printera zbog potreba posla i sigurnosti. Unatoš starosti i manjoj brzini printanja od novih, taj se printer još uvijek koristi jer ima 12 odvojenih kanistera sa bojom (svaki ima 1 galon!) pa je cijena printanja niža od cijene printanja sa novim printerima.
Vlasnik je o tome naknadno informirao proizvođača printera (OCE u USA) i uz moju dozvolu im dao moju e-mail adresu. Nakon njihovog početnog interesa gdje sam objasnio što sam napravio, do prošle godine sam od njih dobivao neke prospekte za printere sa osnovnim podacima za početne servise jer su valjda stekli dojam da mi je to osnovno zanimanje.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Pon pro 08, 2025 8:15 pm

Vidim da baš i nije neki interes za ovakvo rješavanje napajanja pojačala/predp. ali da razjasnim ponešto...
Nisam ja nikakav zagovaratelj SMPS (iako malo naginjem u tom smjeru, priznajem), pogotovo ne najjeftinijeg smeća kako bi se moglo isčitati iz mog prvog posta - malo ssam karikirao da zainteresirm svekoliko pučanstvo. Uostalom, premalo/ništa znam o subjektu. Ipak mi se čini da se može uštedjeti na vremenu kod izrade nekog pojačala uz približan trošak, probat ću dati primjer na klasiku QUAD 405 (samo zato jer o njegovoj konstrukciji znam ponešto).
Dakle, odlučili ste napraviti i sskutijati Q405 klon (ili neko drugo 100W izlazno pojačalo) pa da vidimo što vam/nam treba po pitanju napajanja:
Q405 treba napajanje +50V -0- 50V, za što vam treba trafo 2X35V/400W (preff. EI limovi), barem 2(4) kvalitetna elektrolita po grani do cca 10.000uF, 63V, grec i šaka sitne boranije. I onda to treba ožičiti i strpati u neku kutijetinu. recimo da je sve OK.
Usporedimo tu priču sa gotovim modulom SMPS, kojeg je dostavljač dofurao u cijelom komad, neoštećeno, trebaju ti 4 šarafa da ga negdje učvrstiš, par komada drota da ga spojiš sa pojačalom i HEPom i to je to. Doduše, potrebna su ti dva modula (za + i - granu) ali to se podrazumijeva i da se potroši neka sum reda 100€ (+- još koliko treba).
Evo samo par primjera SMPS napajanja 50V, 200W i vviše recimo pouzdanih dobavljača:
https://www.audiophonics.fr/en/smps-pow ... 18106.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank
https://www.audiophonics.fr/en/smps-pow ... 19587.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank
https://www.audiophonics.fr/en/smps-pow ... 12170.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank
nasumce sam odabrao, ima svega i svačega, Hypex itd.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la grunf » Pon pro 08, 2025 10:11 pm

ja sam nedavno radia klasično napajanje za A klasu, AUDIO trafo 300VA cca 120e , 12 kondezatora od 10000uF/80V + diode cca 150e , znači sve skupa 270e , za AB klasu treba manje elektrolita pa bi stalo sve do 160e šta i nije puno ako računam da sam koristio najbolje elektrolite za audio , inače mogu i jeftiniji

e sad ići na dva SMPS napajanja da bi se uštedilo možda 80e a da ne znamo krajnji rezultat i kako će uopće raditi , ne znam ima li smisla

a šta se tiče spajanja u seriju , može ali uz određene uvjete a ukoliko bi treba srednji izvod tada bi se moralo ići u prepravke samih SMPS-ova
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la davorin » Uto pro 09, 2025 1:42 pm

Na slikama jedan dobar SMPS snage 1kW za napone od +/-63V.
Proizvođač/prodavač više nije dostupan , na žalost, ali vjerujem da bi se moglo pronaći još kvalitetnih SMPS uređaja za napajanje audio pojačala.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto pro 09, 2025 2:07 pm

Sada mi je baš palo na pamet da mi je kolega sa drugog foruma koji dosta prati SMPSove rekao da za takve svrhe bi bilo dobro gledati LLC tip svičera.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Uto pro 09, 2025 7:15 pm

Khadgar2007 napisao:Sada mi je baš palo na pamet da mi je kolega sa drugog foruma koji dosta prati SMPSove rekao da za takve svrhe bi bilo dobro gledati LLC tip svičera.

u pravu je , za audio bi se treba koristiti taj tip SMPS-a , njegova blok shema ovako izgleda, ako si malo gleda sheme ovih novih pojačala sa SMPS-om uglavnom je riječ o nečem sličnom , cijena ovog SMPS -a može biti i do 3 puta skuplja od klasičnog ali je i riple napon na izlazu i do četri puta manji
smps...png

a ovo je klasični (kao oni što se prodaju kao za 'audio' ali to je klasični SMPS za industriju, LED rasvjetu i sl )
grunf

Sljedeće

Vrati se na: Tutoriali