Testni pult

Testni pult

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon tra 06, 2026 8:30 pm

Evo najavljene teme. Jedan malo "jači" testni pult kojega si mislim složiti duže vrijeme napokon je skoro pa gotov. Znači u cijelom lancu imamo standardne karike,odvojni trafo,žarulje za limit struje i variak. Jedna karika nije toliko uobičajena,a to je "elektronski osigurač".

Naletio sam na taj elektronski osigurač na youtubeu
Watch on youtube.com
i
Watch on youtube.com
Xraytonyb je prepravio originalnu šemu i u kraćem videu je objavljena finalna šema. Kompletan način rada ovog uređaja je odlično objašnjen u oba videa i ako netko misli ovo napraviti preporučujem da se to pogleda.
Poanta ovakvog osigurača je da može u dijeliću sekunde prekinuti strujni krug ako se nešto desi sa testnim uređajem. Sa potenciometrom se narihta struja pri kojem se aktivira zaštita,ima i preklopnikom se može odabrati i vrijeme(broj perioda mrežnog napona) nakon kojega se aktivira zaštita, a postoji mogućnost i dodatne odgode od 500ms nakon koje uređaj "krene brojati" već prethodno zadani broj perioda.

Možda da se jedino spomene variak koji je odlično napravljen. Nema standardnu četkicu koja klizi po namotaju već ima grafitni valjčić koji klizi i okreće se dok se okreće variak, a ima i mali feder koji ga špana i tako drži jako dobro priljubljenim uz namotaj.

Sve ostalo ne treba nešto puno objašnjenja jer je već sto puta viđeno i nije ništa neuobičajeno jedino što sam to složio u "lijepu kutiju" i natrpao svega i svačega u nju. :mrgreen:

Evo i blok šeme kako sam sve to spojio u jednu hrpu.
test stol (10).jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Testni pult

PostPostao/la tom_hifi » Uto tra 07, 2026 7:02 am

Bome si složio lijepe "igračke" :) Svaka čast.
tom_hifi

Vrati se na: Pomagala