audio kutak napisao:jel mi može tko reći što je ovo, bilo je u kučištu, spojeno na jedan vod struje od utičnice do pcb-a ??
Edison napisao:audio kutak napisao:jel mi može tko reći što je ovo, bilo je u kučištu, spojeno na jedan vod struje od utičnice do pcb-a ??
Izgleda kao thermistor. Sigurno nije bio izmedju mreze i plocice. Znaju ga stavljati u primarni krug transformatora kao neku vrstu soft-starta. Izmjeri mu ohmski otpor. Onda ga dobro zagrij puhalicom vruceg zraka, i onda mu tako vrucem izmjeri ohmski otpor...
audio kutak napisao:hvala na linku, tome!
pitanje: gdje se može pročitati kako se određuje termistor po snazi trafoa ili ako želimo ograničiti struju?
konkretno, iskoristio bih ga kao soft start. kako se to određuje?
Edison napisao:Po Ohmovom zakonu. I = U/R
Ako je tvoj thermistor ovaj iz datasheeta od 2R5, onda ima premali otpor za soft-start nekog normalnog napajanja. Obicno ide thermistor od 10R.
Khadgar2007 napisao: jer ionako će termistor odraditi svoje u par sekundi i onda će relej preuzeti svu struju na sebe.
audio kutak napisao:Edison napisao:Po Ohmovom zakonu. I = U/R
Ako je tvoj thermistor ovaj iz datasheeta od 2R5, onda ima premali otpor za soft-start nekog normalnog napajanja. Obicno ide thermistor od 10R.
hm.... a vidjeh taj od 10 ohm u preampu, ampu, tranzistorcu.... a različite snage trafoa.... hm....
po gornjoj formuli, ako uzmem termistor od 10 ohm onda po formuli to ispadne 23,5A ?? (kod mene je 235V AC) ... sad mi
tek niš nije jasno.... jel se to računa za primar ili sekundar trafoa? U leru ili sa opterečenjem??Khadgar2007 napisao: jer ionako će termistor odraditi svoje u par sekundi i onda će relej preuzeti svu struju na sebe.
ja sam mislio to upotrijebiti u primaru trafoa.... bez ikakvog releja.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 4 gostiju