RAAL 140-15D/satori16P-8

Re: RAAL 140-15D/satori16P-8

PostPostao/la joe dalton » Sub pro 07, 2013 11:20 am

yoke napisao:
joe dalton napisao:
yoke napisao:...minimalne udaljenosti jednog promjera od najblize stranice ?

Otkuda ti to?

prosli tjedan sam malo citao po netu i naletio na ovo pravilo na par mjesta...ali sad ne mogu pronaci gdje...

Čini mi se da smo se nešto krivo skužili. Ako si mislio na udaljenost od stražnje strane (stranice iza BR otvora), onda ovo o minimalnoj udaljenosti ima smisla. I ja sam to negdje pročitao. A i logično je jer bi se u slučaju manje udaljenosti faktično smanjio presjek BR otvora što bi značilo povećanje brzine zraka na ulazu u BR. Tako barem ja tumačim stvar. Za bočne stranice mi nema neke logike, a to nisam nigdje vidio.
Srećom su se u međuvremenu javila 2 forumska eksperta za zvučnika pa nam je vjerujem sada svima sve puno jasnije. :roll:
joe dalton

PostPostao/la Edison » Sub pro 07, 2013 11:39 am

joe dalton napisao:Srećom su se u međuvremenu javila 2 forumska eksperta za zvučnika pa nam je vjerujem sada svima sve puno jasnije. :roll:

Imao bi tu sto i Joseph d'Appolito naucit... :?
;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la audio kutak » Sub pro 07, 2013 12:07 pm

joe dalton napisao:Čini mi se da smo se nešto krivo skužili. Ako si mislio na udaljenost od stražnje strane (stranice iza BR otvora), onda ovo o minimalnoj udaljenosti ima smisla. I ja sam to negdje pročitao. A i logično je jer bi se u slučaju manje udaljenosti faktično smanjio presjek BR otvora što bi značilo povećanje brzine zraka na ulazu u BR. Tako barem ja tumačim stvar. Za bočne stranice mi nema neke logike, a to nisam nigdje vidio.
Srećom su se u međuvremenu javila 2 forumska eksperta za zvučnika pa nam je vjerujem sada svima sve puno jasnije. :roll:

ja se nijednom nisam miješao u to koliko otvor mora biti udaljen od bočnih stranica.... molim lijepo.... to je i meni nepoznanica...

samo sam yokeu sugerirao zašto je bolje napred a zašto odostraga, tj. u kojim slučajevima.... na njemu ostaje da proračuna otvor
i da to implementira.

joe, za potvrdu to sa udaljenosti od bočnih stranica prilažem sliku svojih malih Wharfedale zvučnika gdje je otvor niti pola
centimetra od bočnice a sam otvor ima 3 cm pa to što je yoke rekao, ne stoji!!

forumski ekspert? pih!! lijepite tu etiketu nekom drugom :lol: :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la yoke » Sub pro 07, 2013 1:00 pm

audio kutak napisao:joe, za potvrdu to sa udaljenosti od bočnih stranica prilažem sliku svojih malih Wharfedale zvučnika gdje je otvor niti pola
centimetra od bočnice a sam otvor ima 3 cm pa to što je yoke rekao, ne stoji!!

dobro, ovo gore ne moze posluziti za referencu, vidis da mu nedostaje jedan drajver :lol:

sve o.k. oko polozaja bas refleksa, mislim da sam stekao nekakvu predodbu gdje cu ga nakeljiti jednog dana :mrgreen:
yoke

PostPostao/la yoke » Sub pro 07, 2013 1:12 pm

joe dalton napisao:
Čini mi se da smo se nešto krivo skužili. Ako si mislio na udaljenost od stražnje strane (stranice iza BR otvora), onda ovo o minimalnoj udaljenosti ima smisla. I ja sam to negdje pročitao. A i logično je jer bi se u slučaju manje udaljenosti faktično smanjio presjek BR otvora što bi značilo povećanje brzine zraka na ulazu u BR.

ja sam cijelo vrijeme mislio/tipkao o odnosu na kutiju...neovisno o polozaju u prostoru...
s obzirom da mi nije problem, drzat cu se minimalne udaljenosti od jednog promjera od svih stranica ;)
jedino ako ne promjenim plan pa napravim ''usta'' s prednje strane ipod midbasa...
ali mislim da necu ici tim putem vec se zadrzati s bas refleksom sa straznje strane...

idem vidjeti gdje se moze naruciti bas reflex cijev :lol:
glado sam kod hrvata i nisam nista pronasao...
promjer 5cm...bilo bi zgodno da ima trubu s prednje i strazne strane...
valjda cu pronaci nesto :mrgreen:
doduse, dovoljna je samo s jedne strane jer s druge mogu oblikovati kutiju :mrgreen:
yoke

PostPostao/la yoke » Sub pro 07, 2013 1:44 pm

evo jos jedna tema na diyaudio
nisam sve uspio procitati,nemam vremena, ali koliko vidim na pravom sam putu s razmisljanjima oko basrefleksa :mrgreen:
dovraga, ne da sam samo ljep, vec sam i inteligentan...jos da je pameti :mrgreen:

http://www.diyaudio.com/forums/construc ... d-box.html" target="_blank
Zadnja izmjena: yoke; Sub pro 07, 2013 1:45 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
yoke

PostPostao/la harkonen » Sub pro 07, 2013 1:44 pm

Opus Diy
harkonen

PostPostao/la yoke » Sub pro 07, 2013 1:48 pm

harkonen napisao:http://dobar-zvuk.hr/hi-fi/pribor/bas_reflex.htm" target="_blank
:idea:

tnx
upravo naletio na to...
ali razmisljam da uzmem ove JET
Slika

imaju u 50/70/100mm promjera
https://www.intertechnik.de/Shop/Access ... n,14,47574
yoke

PostPostao/la audio kutak » Sub pro 07, 2013 5:29 pm

yoke napisao:dobro, ovo gore ne moze posluziti za referencu, vidis da mu nedostaje jedan drajver :lol:

drajver je spržen ! :lol: :lol:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la yoke » Sub pro 07, 2013 8:50 pm

evo jedno mjerenje
visoki na cca 100cm udaljenosti
midbas na 16cm
zatvorena kutija
rez visoki 3.11kHz 4reda
midbas 3.11kHz 2reda

Slika