Regulacija visokog napona - kontrolirana

Re: Regulacija visokog napona - kontrolirana

PostPostao/la pinco » Čet ožu 06, 2014 9:55 am

Ako ne smetaju varijacije napona iz mriže, ni riple onda je jednostavnije autotrafo, i iza klasićni ispravljać..... Kolko kod bija drugi dio ispravljen i stabiliziran on pliva na naponu i riplu nestabiliziranoga napona i tako se gubi smisal cile priče....
pinco

PostPostao/la joe dalton » Čet ožu 06, 2014 12:19 pm

Autotrafo ne dolazi u obzir jer ipak želimo galvansko odvajanje od mreže. Vjerojatno misliš na regulacijski trafo. To je ok varijanta ali mislim da je ipak bitno skuplja. Ne znam kako se kreću cijene i nabavljivost regulacijskih trafoa. Onome ko ima takvoga pri ruci je to sigurno najjeftinije. A za testiranje lampi ispravljeni napon ne treba biti savršen.
joe dalton

PostPostao/la ilimzn » Čet ožu 06, 2014 7:13 pm

joe dalton napisao:Napisao sam relativno jednostavno, a ne trivijalno. :)
Nisam baš razradio ideju do kraja.
Vjerujem da bi dva osigurača i dvije diode riješile problem.
To što bi izlazni napon varirao s naponom mreže mislim da za ove potrebe i nije neki problem.

Hah, da ali onda je nepotrebno uopce imati stabilizator u igri (i bez njega znacajno jednostavnije).
Inace, regulacijski trafo je u pravilu autotrafo, tako da za tu verziju je obavezno odvajanje ispred njega.
Alternativa... trafo s 'binarnim' namotima. 200, 100, 50, 25, 12.5, Namoti se spajaju ili serijski ili se preskacu (nisu u seriji). Ima 32 kombinacije od kojih je jedna 0V :) a ostale su do 387.5 s koracima po 12.5V. Alternativa je shema 10, 20, 40, 80, 160, 320 - tu je 54 kombinacije od 0 do 630V s korakom po 10V. Preklapanje s relejima...
Namotaji se mogu izvesti i u parovima s izvodom, npr 320+10, 160+80, 20+40
ilimzn

PostPostao/la Dean » Čet ožu 06, 2014 7:26 pm

Da li se tada može regulacija riješiti sa jednim regulatorom, ili bi i njih trebalo nekoliko? Odnosno koliko i namotaja?
Sekundari su potpuno odvojeni (?), zar ne?
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la joe dalton » Čet ožu 06, 2014 8:37 pm

ilimzn napisao:Hah, da ali onda je nepotrebno uopce imati stabilizator u igri (i bez njega znacajno jednostavnije).
Inace, regulacijski trafo je u pravilu autotrafo, tako da za tu verziju je obavezno odvajanje ispred njega.

Ne znam što može biti jednostavnije i jeftinije od stabilizatora a da ima kontinuiranu regulaciju?
Inače u "mom svijetu" autotransformator uopće ne mora biti regulacijski, čak uglavnom i nije. Znam da ti to znaš, ali čisto da rasčistimo terminologiju.
I regulacijski trafo ne mora biti izveden kao autotrafo samo što je to najčešće tako zbog jednostavnosti (cijene).
Znači kad neko kaže autotransformator to nema veze sa regulacijom napona na sekundaru što nama ovdje treba.
ilimzn napisao:Alternativa... trafo s 'binarnim' namotima. 200, 100, 50, 25, 12.5, Namoti se spajaju ili serijski ili se preskacu (nisu u seriji). Ima 32 kombinacije od kojih je jedna 0V :) a ostale su do 387.5 s koracima po 12.5V. Alternativa je shema 10, 20, 40, 80, 160, 320 - tu je 54 kombinacije od 0 do 630V s korakom po 10V. Preklapanje s relejima...
Namotaji se mogu izvesti i u parovima s izvodom, npr 320+10, 160+80, 20+40

Ovo je isto dobra ideja. Svaki namot jedan relej i sva mudrost je u uklapanju kombinacije releja da se dobije željeni napon.
S energetskog stajališta super. Minimalna disipacija, netreba "trošiti" višak napona, nema hladnjaka niti ventilatora.
Mana je što su koraci diskretni. Ali za "tube tester" po meni nebitno. :handgestures-thumbupleft:
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Čet ožu 06, 2014 8:52 pm

Dean napisao:Da li se tada može regulacija riješiti sa jednim regulatorom, ili bi i njih trebalo nekoliko? Odnosno koliko i namotaja?
Sekundari su potpuno odvojeni (?), zar ne?

Ne znam što ovdje misliš pod regulator?
Treba ti jedan čip sa dovoljnim brojem izlaza za releje (namote). Onda ga isprogramiraš da ovisno o zadanoj vrjednosti na ulazu uklopi određen broj izlaza odnosno releja.
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ožu 06, 2014 9:45 pm

Dean vjerojatno misli na jednu regulacija sa mosfetom,zenericama i priloženom elektronikom(ili neki drugi koncept) na koju se dovode naponi sa releja.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » Čet ožu 06, 2014 9:49 pm

Da, to. Da li je isto staviš li sekundar od 10 volti ili 350 V ?
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ožu 06, 2014 9:54 pm

To je možda već pitanje kako je izveden dio elektronike za samu regulaciju izlaznog napona,naravno ne računam kondove,mosfet koji naravno da moraju biti ugrađeni da izdrže naveći mogući napon. Bilo bi stvarno zgodno kada bi se to napravilo tako da se taj dio napaja iz zasebnog namotaja koji je baš predviđen samo za to.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Čet ožu 06, 2014 10:41 pm

Dean napisao:Da, to. Da li je isto staviš li sekundar od 10 volti ili 350 V ?

Sad sam skužio da ti misliš na finu regulaciju unutar tih 12,5V.
Dovoljan je jedan regulator, ali mora biti složen za max. napon.
Prednost je da je u takvom slučaju disipacija na njemu relativno mala, nekoliko W (12,5V x struja) pa ne treba veliki hladnjak i ventilator.
Pitanje je da li ti to stvarno treba? :think:
Po meni su diskretni koraci od 12,5V (ili 10V) sasvim ok za tube tester.
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala