preamp sa 13DR7

ON topic

Re: preamp sa 13DR7

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet ožu 21, 2014 8:58 pm

Davorine, ča je sa onim "warm up" vremenom za ispravljačice jel ima di taj podatak u datasheetu ili je to stečeno iz prakse?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Pet ožu 21, 2014 9:18 pm

Khadgar2007 napisao:Davorine, ča je sa onim "warm up" vremenom za ispravljačice jel ima di taj podatak u datasheetu ili je to stečeno iz prakse?

Za neke ispravljačice je taj podatak vrlo važan (plinske, živine, visoko-naponske itd.), ali za uobičajeno korištene taj podatak daju samo neki proizvođači (su davali, jer se trenutno proizvodi samo nekoliko tipova ispravljačica).
Vrijeme pune ugrijanosti za pojedine ispravljačice je ovisno o dosta faktora (napon grijanja, debljina žice odnosno unutrašnji otpor namotaja za grijanje u transformatoru, temperatura okoline, starost/potrošenost ispravljačice), ali za navedenu ispravljačicu (zapravo 6X5GT-Sylvania) sam više puta izmjerio i koristio u svrhu kašnjenja uspostave visokog napona na elektronkama u predpojačalu.
davorin

PostPostao/la pamook » Pet ožu 21, 2014 10:31 pm

... znaci i ovdje bi joj uloga bila u stvari odgoda anodnog napona (dok se ne zagrije)...

Svidja mi se ovakva zdepasta, a i imam je skupa sa podnozjem, pa cu je ubaciti svakako... koje korekcije iza treba obaviti za kompenzaciju pada napona na njoj? Trafo koji koristim je deklariran za 230V primar / 240V 76mA sekundar :P

google ne pronalazi boh zna što od primjera sa shemama, pa onda moram priupitat - kako se onda spaja umjesto graetz-a? Jasno bi mi bilo da su dvije pa svaka pola vala, ali ovako (dvije anode za ~ i samo jedna katoda) - kako se u tom slucaju dobije punovalno ispravljanje s njom?

ovdje je (jedina) ali meni vrlo cudna shema upotrebe doticne:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la joe dalton » Pet ožu 21, 2014 10:38 pm

Ako nemaš srednji izvod na sekundaru morat ćeš se pomoći sa dvije diode.
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet ožu 21, 2014 10:44 pm

Ovako, trebaš za ispravljačicu trafo sa 2x naponom(recimo 2x250V ili može i jednostruki ali onda treba kemijati sa diodama+ispravljačica). Za spojiti ispravljačicu ako imaš 2xnapon ide ovako. Srednji izvod ide na masu, a krajnji idu na anodu(pinovi 3,5). Koliko vidim 6c5s je indirektno grijanja pa imaš zasebno pinove za grijanje(2,7) te katoda/+ napajanja(8). Nakon toga(na pin 8) ide prigušnica ili neki mali elko,u datasheetu od 6c5s kaže 8uF. Ako se ide da je prigušnica prva onda elko poslije nje može biti veći. Dalje ide RC filtracija pa sada tu dolazi do izražaja PSUD programčić,ali za njega trebaš imati točne vrijednosti napona trafoa u praznom hodu te otpore namotaja,onda recimo otpor te induktivitet prigušnice(ako ćeš je upotrijebiti).
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Pet ožu 21, 2014 11:04 pm

rgr that :hand:

u ovom slucaju necu izbacivat graetz nego ubacit lampu kako je Davorin sugerirao, a onaj teoretski dio oko lampe umjesto graetz-a sam si morao nacrtat (a little bit slow in head department :mrgreen: )...

ako sam dobro shvatio, ovako kao na slici bi trebalo biti spojeno sa jos dvije diode
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
pamook

PostPostao/la joe dalton » Pet ožu 21, 2014 11:16 pm

:handgestures-thumbup: Da, to je to.
joe dalton

PostPostao/la davorin » Sub ožu 22, 2014 12:33 am

Nema potrebe za takvim spajanjem. Ostavi Si-Graetz i prvi elektrolit u ispravljaču, pa onda spoji ispravljačicu na već istosmjerni napon.
Možeš je spojiti kao što sam jednaku takvu spojio u predpojačalu sa 2xECC32 elektronkama.
viewtopic.php?f=6&t=1169&start=10" target="_blank
davorin

PostPostao/la pamook » Sub ožu 22, 2014 9:01 am

Oki, znaci obje anode preko 50-100R na prvi elektrolit, a katoda na prigusnicu, sa ili bez UF4007?

Spajanje umjesto graetz-a sam zelio samo teoretski uknjiziti u "znanje" kojeg, poznato je, u ovim segmentima nemam bas puno :shifty:

ahhhh, znaci danas dalje radim preamp - pilom i busilicom :D
pamook

PostPostao/la Edison » Sub ožu 22, 2014 9:35 am

pamook napisao:Oki, znaci obje anode preko 50-100R na prvi elektrolit, a katoda na prigusnicu, sa ili bez UF4007?

Ne trebaju ti te diode u ovakvom spoju.

pamook napisao:ahhhh, znaci danas dalje radim preamp - pilom i busilicom :D

I ja sam imao slican plan, takodjer preamp, slican alat... :lol:
ali ovdje pada kisa, a za sutra predvidjaju jos obilniju... :(
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Kompletni projekti