joe dalton napisao:Ne znam čemu bi trebalo to razbacivanje VA trafoa? I tih 50VA je debelo perdimenzionirano za ovaj DAC.
Umjesto dodavanja još (bespotrebne) "strujne" rezerve u namotima bilo bi pametnije dodati malo rezerve u "jezgri".
Znači tražiti primar za 250V (ili više) i u odgovarajućem omjeru povećati nazivni napon sekundara.
Kada se takav trafo spoji na nazivnih 230V napon po zavoju, a time i indukcija u jezgri, će biti ispod nazivnog i dalje od zasićenja.
A to je upravo ovo što Davorin spominje:
davorin napisao:....... Uobičajeni komercijalni toroidni transformatori imaju vrlo visoku maksimalnu indukciju (veću od 1,5T !), pa je nivo smetnji koje takav rasipni induktivitet širi primjereno visok. Zbog velike površine kojima primar (preko izolacija) djeluje na sekundar (visok kapacitet !) je transfer širokopojasnih smetnji iz mreže prema sekundarnim namotima velik (puno veći od EI transformatora jednake snage).
Ukoliko se pri naručivanju novog toroidnog trafa zahtjeva od proizvođača da maksimalna indukcija trafa ne bude veća od 1,2T (još bolje da je manja od 1T), ........
I to onda rješava ona izobličenja zbog pikova ispravljača i sl.
Nek svak mota kako ga volja, za pojačala ionako dan radit na 1,2T, ode mi se nije dalo tražit dodatne usluge pa san narućija 80VA, razlika u dimenzijama i u cijeni je minimalna. Razbacivanje ili ne, neće škodit, cijena je kolko vidin ista..
Tekst od Ilimzna od toroidima san davno apsolvira, samo šta većina i dalje uzimlje trafoe zdravo za gotovo. Prije nego narućin trafo najprije pogledan šta se događa sa strujama na diodama i kondenzatorima, otprilike gledan da nikad ne dođe u situaciju da upadne u zasićenje.
Ode sespominje 50VA zdravo za gotovo, pa šta dobiješ, taman motano do 2T....
Nek ekipa radi šta ih volja, moja AYA svira