koji DAC KIT kupiti

Re: koji DAC KIT kupiti

PostPostao/la pinco » Pet lip 06, 2014 2:25 pm

Ko ti je kriv pa si nesiguran, netribaš sad tu pinit i analizirat svaku rić, ja san ti lipo reka koji san trafo kupija i zašto....
Narući 50VA trafo i nećeš falit, ja san kupija 80VA i da ponovo kupujen uzeja bi opet 80VA. Prova san to argumentirat, nisi svatija, ili ne želiš svatit, ili imaš svoj put, svejedno, tvoj izbor.
Osvrnija san se na Peđinu glupost oko toga koji je trafo bolji, Davorin je to strućno objasnija, ako je neko proćita svakako je moga naućit nešto novo.
pinco

PostPostao/la yoke » Pet lip 06, 2014 2:33 pm

gle, znas koliko znam ili ne znam
po meni je odmah u startu, mojim nacinom shvacanja 50VA bilo vise nego dovoljno...
sve ostalo mi je bilo u rangu onog s cim se ti ne slazes unutar Pedjinog teksta
s tim da je Pedja napisao subjektivni dojam izmedju dva transformatora a ti to nisi... :mrgreen:

ne' ne pjenim se :mrgreen:
odborjavam sate pa idem uz more gledati kako se more pjeni :mrgreen:

by the way, baci pogled sta je Davorin napisao, na koliku struju se namotaji pre/dimenziraju
yoke

PostPostao/la Edison » Pet lip 06, 2014 4:29 pm

yoke napisao:ako treba mogu ja uzeti od 100VA

Triba, triba... pa nes valjda imat manjeg od susida... ;)
Edison

PostPostao/la Schultz » Pet lip 06, 2014 6:17 pm

Edison napisao:
yoke napisao:ako treba mogu ja uzeti od 100VA

Triba, triba... pa nes valjda imat manjeg od susida... ;)

AE...!
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la joe dalton » Pet lip 06, 2014 7:08 pm

Ne znam čemu bi trebalo to razbacivanje VA trafoa? I tih 50VA je debelo perdimenzionirano za ovaj DAC.
Umjesto dodavanja još (bespotrebne) "strujne" rezerve u namotima bilo bi pametnije dodati malo rezerve u "jezgri".
Znači tražiti primar za 250V (ili više) i u odgovarajućem omjeru povećati nazivni napon sekundara.
Kada se takav trafo spoji na nazivnih 230V napon po zavoju, a time i indukcija u jezgri, će biti ispod nazivnog i dalje od zasićenja.
A to je upravo ovo što Davorin spominje:
davorin napisao:....... Uobičajeni komercijalni toroidni transformatori imaju vrlo visoku maksimalnu indukciju (veću od 1,5T !), pa je nivo smetnji koje takav rasipni induktivitet širi primjereno visok. Zbog velike površine kojima primar (preko izolacija) djeluje na sekundar (visok kapacitet !) je transfer širokopojasnih smetnji iz mreže prema sekundarnim namotima velik (puno veći od EI transformatora jednake snage).
Ukoliko se pri naručivanju novog toroidnog trafa zahtjeva od proizvođača da maksimalna indukcija trafa ne bude veća od 1,2T (još bolje da je manja od 1T), ........

I to onda rješava ona izobličenja zbog pikova ispravljača i sl.
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Pet lip 06, 2014 7:19 pm

Nastavno na priču o razlici između običnog 1541 i "A" verzije, gledajući datasheet razlika je što "A" verzija traži kondenzator 470pF između pinova 16 i 17, a kod "obične" verzije je (pretpostavljam) taj kondenzator integriran u chip. Tako da mislim da se bez problema može koristiti i običan TDA 1541 samo onda treba izostaviti taj kondenzator. U razlike u zvuku sada neću ulaziti. :mrgreen:
Iskreno nekako sam malo skeptičan u bajke o silnim razlikama u zvuku raznih izvedbi TDA1541. Nekako bi se mogao kladiti da 98% tih koji to pišu nebi skužili koji je koji na blind testu. I što to znači uopće? Na kojem sustavu su procjenjivali i koja je bila konfiguracija DAC-a?
joe dalton

PostPostao/la pinco » Pet lip 06, 2014 7:39 pm

joe dalton napisao:Ne znam čemu bi trebalo to razbacivanje VA trafoa? I tih 50VA je debelo perdimenzionirano za ovaj DAC.
Umjesto dodavanja još (bespotrebne) "strujne" rezerve u namotima bilo bi pametnije dodati malo rezerve u "jezgri".
Znači tražiti primar za 250V (ili više) i u odgovarajućem omjeru povećati nazivni napon sekundara.
Kada se takav trafo spoji na nazivnih 230V napon po zavoju, a time i indukcija u jezgri, će biti ispod nazivnog i dalje od zasićenja.
A to je upravo ovo što Davorin spominje:
davorin napisao:....... Uobičajeni komercijalni toroidni transformatori imaju vrlo visoku maksimalnu indukciju (veću od 1,5T !), pa je nivo smetnji koje takav rasipni induktivitet širi primjereno visok. Zbog velike površine kojima primar (preko izolacija) djeluje na sekundar (visok kapacitet !) je transfer širokopojasnih smetnji iz mreže prema sekundarnim namotima velik (puno veći od EI transformatora jednake snage).
Ukoliko se pri naručivanju novog toroidnog trafa zahtjeva od proizvođača da maksimalna indukcija trafa ne bude veća od 1,2T (još bolje da je manja od 1T), ........

I to onda rješava ona izobličenja zbog pikova ispravljača i sl.

Nek svak mota kako ga volja, za pojačala ionako dan radit na 1,2T, ode mi se nije dalo tražit dodatne usluge pa san narućija 80VA, razlika u dimenzijama i u cijeni je minimalna. Razbacivanje ili ne, neće škodit, cijena je kolko vidin ista..
Tekst od Ilimzna od toroidima san davno apsolvira, samo šta većina i dalje uzimlje trafoe zdravo za gotovo. Prije nego narućin trafo najprije pogledan šta se događa sa strujama na diodama i kondenzatorima, otprilike gledan da nikad ne dođe u situaciju da upadne u zasićenje.
Ode sespominje 50VA zdravo za gotovo, pa šta dobiješ, taman motano do 2T....
Nek ekipa radi šta ih volja, moja AYA svira :)
pinco

PostPostao/la davorin » Pet lip 06, 2014 7:49 pm

Za projekt koji namjeravam uskoro započeti, kupio sam toroidne transformatore sa uvećanim vrijednostima svih napona. Ne želeći se upuštati u nepotrebne rasprave sa firmom koja ih je namotala, naveo sam 270V za primarni namotaj, analogno tome naveo i sve sekundarne napone uvećane za 17,5%. Tako je maksimalna indukcija transformatora ograničena na ~1,25T (uobičajeno je 1,5T !) čime je, osim smanjene startne struje, smanjen i rasipni induktivitet i njegov utjecaj na ostatak elektronike u uređaju.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la deleted user » Pet lip 06, 2014 8:05 pm

pinco napisao:Tekst od Ilimzna od toroidima san davno apsolvira, samo šta većina i dalje uzimlje trafoe zdravo za gotovo.

Jeli to ovaj tekst za koji postoji link par postova prije ili neki drugi? Sjecam se jos jednog njegovog edukativnog posta na tu temu ali ga nikako ne pronalazim... Link?

PostPostao/la pinco » Pet lip 06, 2014 8:41 pm

LesFaul napisao:
pinco napisao:Tekst od Ilimzna od toroidima san davno apsolvira, samo šta većina i dalje uzimlje trafoe zdravo za gotovo.

Jeli to ovaj tekst za koji postoji link par postova prije ili neki drugi? Sjecam se jos jednog njegovog edukativnog posta na tu temu ali ga nikako ne pronalazim... Link?

Bila su 2 zanimljiva teksta, u jednome je radija u ćini mi se circuit makeru simulacije razlićitih opterećenja i kapaciteta, taj tražin i ja....
Iman isprintano ilimzn o trafoima, ispravljaćima, elektrolitima itd...
pinco

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Digitalni izvori zvuka