DIY Caffe

Re: DIY Caffe

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri stu 26, 2014 9:38 pm

uuu jako lijepo :clap: ja kad vidim nesto okruglo postanem ko djete kad vidi ducan s kolacima :o :D ,kombinacija matiranog metala i drveta je uvjek odlicna i bas me zanima kako ce izgledat i radit na kraju.
Mislis kasnije drzat ove module jedan na drugom?? i ovako od oka mi se cini nekih o150mmx80mm visine ili kolko??
Pao Pepeo

PostPostao/la audio kutak » Sri stu 26, 2014 10:01 pm

@denise, imaš neki sistem kako učvrstiš gornje i donje drvo?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la denis_vz » Sri stu 26, 2014 10:22 pm

Prvo hvala svima na lijepim riječima i pohvalama, drago mi je da vam se sviđa - ali daleko sam ja još od Edisona, Tubemana ili Deana :)

Svejedno, dosta sam razmišljao o mogućem dizajnu, i mislim da sam relativno OK smislio :)
(Inače, čisto kao digresija, cijelu tu "okruglu" priču vrtim još od prošlog Žarulafesta u VŽ kad sam na stolu vidio nečiju okruglu aluminijsku kutiju za CD-ove... Zuzijeva? -mozak je odmah proradio...)

Dimenzije su 150mm promjer (15cm alu cijev, debljina stijenke 5mm), visina aluminijske "šnite" je 55mm, a onda još ide gore i dolje po 5mm drvenih poklopaca.

Za poklopce još nisam posve načistu kako uh učvrstiti. Donji dio će vjerojatno biti fiksiran (epoksidno ljepilo?) za tijelo, a gornji će se moći skidati. Vjerojatno će za RasPi server trebati tu i tamo intervenirati, mijenjati SD karticu itd., pa treba ostaviti mogućnost relativno jednostavnog otvaranja kutije.

Koliko god sam načelno protiv nagrđivanja gornje površine bilo čime (naljepše izgleda ovako okrugle, glatka, bez ikakvih rupa), mislim da ću ipak morati koristiti neke male imbus šarafe, normalno upuštene... S druge strane, ti imbusi odozgo se mogu koristiti kao reperi i dosjedi za modul koji eventualno ide gore, kada se slaže "stup" od više modula - tako da to onda ima i dodatnu funkciju.

Nisam još 100% siguran, ali mislim da ću napraviti tako - 3 upuštena imbus šarafa, kromirana, s gornje strane poklopca, a šarafit će se na nekakve drvene "stupiće" u koje ću ubušiti/umetnuti matice. ta 3 stupića će biti odmah i zakeljena za stijenku iznutra.... Tako nekako sam si to zamislio, vidjet ćemo kako će se to u praksi pokazati. Ovo je još uvijek prototip, možda će se koncepcija spajanja još malo mijenjati, ali to je tu negdje...

I još malo slikica :)
(Čekam RCA činčeve kromirane, ovi pozlaćeni mi tu ne spadaju, tu su tek zbog probe dimenzija....)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
denis_vz

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri stu 26, 2014 10:28 pm

Ako ti je stijenka cijevi 5mm, trebalo bi probati sa stupnom bušilicom napraviti rupu od 2,5mm i onda narezati navoj M3. Naravno ako nije problem da šarafići budu tako blizu ruba drvenog "čepa".
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Sri stu 26, 2014 10:43 pm

tanko mi je to khadgare , za M3 navoj... bolje onda ovo, ionako ima mjesta... neka stavi unutra 3 komada
M3 distancera od 50 mm duljine (ili manji, koliko je već unutarnja visina) pa ih zalijepi epoksijem na stjenku ili
još bolje, da se šarafi odozdola i odozgora...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la denis_vz » Sri stu 26, 2014 10:51 pm

Khadgare, neće ići ta tvoja ideja. Preblizu je ruba drvenog "čepa", raskolit će se drvo. A i relativno ružno će izgledati, čak i da uspijem tako precizno izbušiti. Ako već moram stavljati odozgora šarafe, trebali bi biti barem malo odmaknuti od ruba, da ne prekidaju "vizualnu liniju" i ne narušavaju previše estetiku :)
denis_vz

PostPostao/la Zmajz » Sri stu 26, 2014 10:54 pm

Odakle je alu cijev??
Preporuka: donji poklopac zalijepi epoksijem i kroz njega zašarafi gornji poklopac malo podužim šarafima, ili samo jednim u srdini.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la denis_vz » Sri stu 26, 2014 11:33 pm

Zmajz napisao:Odakle je alu cijev??
Preporuka: donji poklopac zalijepi epoksijem i kroz njega zašarafi gornji poklopac malo podužim šarafima, ili samo jednim u srdini.

Cijev je iz dućana u VŽ (Hiržin commerce doo) :)
http://www.hirzin-commerce.com
Prodaju aluminij, kod njih sam redoviti gost, i stalno pikiram raznorazne ALU cijevi i L-profile, vrtim se po dvorištu gdje su im te cijevi (pravokutne, kvadratne i okrugle) poslagane, pa virkam među restlove i sve nešto stalno mjerkam :)
A odmah ti i na licu mjesta režu na mjeru, pa sam odmah naručio da odrežu par tih "šnita", reko nek se nađe, smislit ćemo već nešto...
Sreća da imam frenda koji ima glodalicu da izbuši te otvore po njima, ja to sam nikad ne bih uspio, a niti imam alata za to. Da sam nosio kakvom tokaru, odma bi me s vrata poslao u rodni kraj kad bih mu rekao što mi treba :)

A za ovu foru sa sredinom, neće ići niti to, jer mi sve komponente koje u te "module" idu zauzimaju sredinu... Ma mislim da će ići i ovo s 3 drvena stupića, zakeljena epoksijem iznutra na stijenku i za dno...
denis_vz

PostPostao/la sonny » Čet stu 27, 2014 11:28 am

Pozdravi Drageca :D

Osobno bih napravio Alu stupiće s urezanim navojem i zavario s unutarnje strane...
Ne treba zavariti cijelom dužinom, već na dva-tri punta (hefta)...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la denis_vz » Čet stu 27, 2014 1:06 pm

sonny napisao:Osobno bih napravio Alu stupiće s urezanim navojem i zavario s unutarnje strane...
Ne treba zavariti cijelom dužinom, već na dva-tri punta (hefta)...

Ma i to mi je palo na pamet, ali mi je problem s varenjem aluminija :(
Idem uglavnom na stvari koje mogu napraviti sam, plaćati par meštara da mi rade sitnicu po sitnicu nije baš ekonomično :(
denis_vz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica