DIY Caffe

Re: DIY Caffe

PostPostao/la yoke » Čet stu 27, 2014 1:28 pm

ne znam kakav si s alatom
ali ako si mogao izvesto ove okrugle poklopce od drveta...

mozda da napravis jos jedne promjera jednakog unutarnjem promjeru cijevi
i onda zaljepis ta dva komada drveta,(ili istokaris iz jednog komada) napraviš ''čep'', uguras u cijev i onda samo s jednim vikom sa straznje strane cijevi, pritisnes, stegnes ''čepove'' da ti ne ispadaju...
po meni bi to moglo izgledati uredno...jer se s prednje strane nista nebi vidjelo...a ni bocnih

evo skica, meni je to uvijek razumljivije..doduse malo mi se papir izvitoperio :mrgreen:
ovaj unutarnjeg promjera nek ima malo vecu ''visinu/debljinu'' jedno 1cm, da ne ''klapa'' iznutra kad se pritegne, da ljepo legne

Slika

plus
mozes napraviti navoje unutar stijeke cilinda, i onda uvidati vijak bez glave...kojeg poravnas sa stijenkom cilinda...
imaju oni vici koji unutar samog promjera imaju imbus
mislim da je nesto u tom stilu na kvakama od vrata...

je evo primjer s kvake :mrgreen:

Slika
Zadnja izmjena: yoke; Čet stu 27, 2014 1:54 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
yoke

PostPostao/la denis_vz » Čet stu 27, 2014 2:02 pm

THX Joke za trud i objašnjenje....

Poklopci ("čepovi") već jesu takvi kako si ih nacrtao (vidi sliku u prilogu).

A o bušenju bočnih aluminijskih stijenki s upuštanjem šarafa unutra sam već razmišljao: moglo bi se, ali bi, čini mi se, to onda dosta nagrdilo izgled vanjskog "oplošja" tog ALU cilindra (vidjele bi se rupe u aluminiju...)
Cilj mi je pokušati to izvesti tako da otvaranje i zatvaranje bude bez neke velike muke, a da se pritom "umjetnički dojam" ne nagrdi previše.

Ovu ideju sa šarafima koji idu skroz od jednog "čepa" na drugi sam već razmatrao: trebalo bi onda staviti i nekakvu cijev-vodilicu za šaraf, da se to lakše "nacilja" na donju maticu... Opet svojevrsna komplikacija, a onda ti u tom slučaju oba poklopca "ispadnu" s alu cilindra kad ih odviješ... Ne čini mi se previše praktično, niti toliko jednostavno.

Ova moja ideja s lijepljenjem drvenih "stupića" uz unutrašnju stijenku mi je nekako najlakša za izvesti (epoksi dvokomponentno imam, i trebalo bi dobro držati...).
Dakle, dno je trajno zalijepljeno za okruglo alu kućište, a samo se gornji poklopac skida - pomoću 3 imbusa upuštena blizu oboda poklopca.
Malo će nagrditi gornju površinu drvenog poklopca, ali... najlakše je za izvesti.
S druge strane, kada se moduli slažu jedan na drugi, ti imbusi na poklopcu služe kao ležišta za nogice za modul koji ide odozgora... Samo na donji poklopac gornjeg modula stavim nekakve šiljke (može i drvene) koji upadaju u upuštene glave imbus vijaka. To je onda i plus u funkcionalnom smislu, jer će se gornji modul tako bolje "usidriti", da se ne miče npr. kad se pritisne prekidač i slično... Valjda se kuži iz priložene skice...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
denis_vz

PostPostao/la sonny » Čet stu 27, 2014 3:03 pm

Ukoliko ti je potrebno za razvojni prototip, pošalji mi jedan komad i ja ću ti to zavariti free of charge...

Naravno da ponuda ne vrijedi ukoliko se radi o nekakvom vidu serijske proizvodnje ;)
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la denis_vz » Čet stu 27, 2014 3:38 pm

sonny napisao:Ukoliko ti je potrebno za razvojni prototip, pošalji mi jedan komad i ja ću ti to zavariti free of charge...

Naravno da ponuda ne vrijedi ukoliko se radi o nekakvom vidu serijske proizvodnje ;)

Puno hvala na velikodušnoj ponudi, ali ideja je da se cijela priča komercijalizira, ako bude interesa. Uostalom, pokušavam što je moguće više toga napraviti "vlastitim snagama", barem za ove prve prototipove. Ako bude većeg interesa, onda će se i proizvodnja drugačije organizirati.. Za sada je sve to "partizanija". :roll:
I inače mi ne pada na pamet žicati od drugih da mi iz usluge rade besplatno nešto što u konačnici mislim prodavati.
No, kamo sreće da se pokaže da je "proizvod" utrživ - onda će biti novaca i da se pošteno plate pravi meštri koji će to raditi u serijama. Do tada pokušavam što više napraviti sam, i uz pomoć prijatelja koji ima tokarski stroj i glodalicu - on je istokario poklopce i napravio rupe u alu cijevima.... Mogao sam to probati i sam, ali definitivno ne bi ispalo ovako kako je on to napravio. No, barem sam pripremio okrugle "blankove" iz kojih je on dalje tokario....
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
denis_vz

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet stu 27, 2014 4:24 pm

Evo ti i moj prijedlog kako ulovit poklopac da te zbunimo jos malo... :mrgreen:
Iduce pokopce koje ti tokar bude radio nek ti napravi jedan mali kanal na njima,u njega stavis gumeni o ring (naci ces ga lako jer se cesto koriste kao brtve za raznorazne strojeve i posto od rastezljive gume netreba bit striktno mjere koje trazis...moze bit i manji) i kad stavis poklopac on ce radit dovoljno trenja da se poklopac ne otvori.
Tad tokar dok radi dubljinu tog kanala treba dok je komad jos na stroju probat kako ce to sve drzat,tako da lakse odredi dubljinu kanala jer ako ti je kanal pre dubok nista od toga...
To je dobra ideja ako planiras to zadrzati za sebe,za neki komercialni proizvod neznam bas... uvijek se nade neki klinac koji zazeli pogledat sto je unutra (klinac da... :mrgreen: )
ugl ovako nebi imao ni jednog vijka i mislim da je dosta jednostavno za napravit
Pao Pepeo

PostPostao/la denis_vz » Čet stu 27, 2014 4:38 pm

Bogme, materijala za razmišljanje koliko hoćeš....

Morat ću dovršiti barem jedan prototip do kraja, pa onda vidjeti što mi ne paše i može li bolje.... Nema druge - ovako mogu razbijati glavu još mjesecima (kako to i obično ide kod mojih "projekata") :)

Ionako mi je jedan RasPi server u ovakvoj kutiji već unaprijed naručen, pa ćemo dovršiti i isporučiti tog jednog, a onda dalje....
denis_vz

PostPostao/la Master of disaster » Sub stu 29, 2014 10:42 am

tom_hifi napisao:Kad smo već kod tih cijevi, koliko je zahtjevno i skupocjeno namotati takav transformator. Tu naravno, mislim i na sami proračun!

Edit:

Još nisam napravio GM-70, a već mi se i EIMAC sviđaju :mrgreen: No, kao što reče čovjek u prvom videu, "I've been wanting to build this amplifier for 40 years ..." Možda i ja dočekam :oops:

Watch on youtube.com

:shock: :lol: :shock: :shock: uspio je :doh: :clap:

Watch on youtube.com
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tubeman » Sub stu 29, 2014 1:08 pm

Mislim da je malo preoptimistično navoditi kilovat+ za NF pojačalo s tim cijevima, barem ne u nekakvom režimu i kvaliteti koja bi zadovoljavala.
Prije svega, radi se o PP spoju koji ionako šmekeri ne vole :), a drugo režim je više nego nategnut i vodi se filozofijom VF pojačala za što su te cijevi i namijenjene.
Sigurno da se s njima može napraviti nešto, ali to je puno preskupo, troši puno previše struje i bojim se da ne radi imalo bolje od MOSFET pojačala iste ili veće snage koja se mogu nabaviti za par tisuća kuna (stereo).
Ovdje se radi o trošku od puno tisuća eura (samo za jedan kanal), i to pod uvjetom da će se netko uopće htjeti upustiti u izradu odgovarajućeg transformatora koji zahtijeva bitno drugačiju tehnologiju izrade od svega onoga što klasični motači danas mogu ili žele raditi.
Osim toga, trafo sa slike je možda puno premali za ono što bi trebao odraditi.
Radi se (najvjerojatnije) od barem 2-2,5 KV anodnog napona što će u radu tražiti izolaciju koja može podnijeti barem 10 KV i najvjerojatnije će se morati kupati u ulju .) :)
Tehnologija 2 ili više kilovolta je opet značajno zahebanija od one s 1 KV (GM 211 i sl) a time i skuplja.
Relativno je lako nešto napraviti u kratkotrajnim laboratorijskim i kontroliranim uvjetima
Nešto sasvim drugo je kada uređaj mora moći dugotrajno (godinama) raditi u svakakvim uvjetima (vlaga, prašina, neizbježna prljavština, šokovi el. mreže i sl.)
Da ne zaboravim odgovarajuće kvalitetan pobudni stupanj koji mora imati ekvivalent 20-30 vata za pobudu.

Da se može napraviti, može se, i tehnički nije problem ako se ima dovoljno vremena, novca, znanja i iskustva.
Tu se ne može računati na ičiju instant pomoć ili recept, već treba puno toga isprobati i eksperimentirati što dodatno podiže cijenu jer (već sam napisao) tu ništa nije jeftino.
Najjeftinije (praktički beznačajan trošak) su same cijevi i podnožja koje se mogu dobiti za par sto eura (ruski ekvivalent).
Eimac je puno skuplji, pogotovo NOS ili nekorišten.
Internetom kruži mnoštvo izraubanih cijevi koje je lako nagovoriti da izgledaju kao nove, a to baš i nisu, a koštaju , štojaznam, 50-100 dolara komad a praktički su neupotrebljive.

Osobno, imam nekoliko pari tih cijevi (ostalo od servisiranja linearaca), ali mi ne pada na pamet raditi takva "monster" pojačala.
I što bih s njim ???????
To je čak teško uvaliti i kakvom metastaziranom audiofilu koji ima ogromno love i bolesnu potrebu da to pokaže :) :)
Osim nekakve potrebe za eksperimentiranjem, drugu svrhu to nema.

Na kraju, ako povučemo paralelu s npr AIR 807 ili 6c33 iz koje se izvlači tek bijednih 4-5 W u "beskompromisnom" režimu (a vidim da se ovdje drugo i ne priznaje :) ), onda se iz ove, u ekvivalentnom režimu, ne bi moglo izvući više od 40-50 što je opet tek jedva dovoljno (po mojim vrlo skromnim kriterijima) za kvalitetno ganjanje normalnih zvučnika u iole većoj sobi.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Master of disaster » Sub stu 29, 2014 4:49 pm

Pa to, doveo je stvar do "kraja" Načelno bar. Kada bi išao to finalizirati, da ispunjava ono što on deklarira i ovako bi trebao, manje više sve u tom pojačalu pronjeniti. Nema veze, treba imati volje i viška vremena da se iz ostataka po radioni složi ovako nešto. Dali će to ikada svirati? Teško. Mislim da se tu više radi o nekoj vrsti sanjarenja, nego o stvarnoj namjeri da se posjeduje lampaško pojačalo od 1 +kW, koje se nema na što spojiti.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tubeman » Sub stu 29, 2014 5:51 pm

U svakom slučaju lijep poduhvat.
Treba svega onoga što sam malo prije napisao da se to dogotovi.
Čovjek je to napravio i preostaje samo ga se pohvali.
A kako sve to radi....?
Sigurno da će konstruktor uvijek manje ili više nakititi priču što mu i ne treba zamjeriti.
Sve u svemu, nije loše vidjeti što su i kako drugi nešto takvo napravili jer u suprotnom "crv" ne radi :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica