DIY Caffe

Re: DIY Caffe

PostPostao/la sonny » Sri svi 08, 2013 7:07 pm

OK, slažem se s oksidiranjem, gubitkom kontakta i tome slično...
Ali, svaki iole ozbilniji alat ima metalno kućište reduktora i metalne zupčanike, pa je i to kod modernih alata uzemljeno...
A taj dio se kod bušilica drži rukom ili je u neposrednoj blizini ruke...
Tako da je neozbiljno napisati da je stari alat nepouzdan i smrtonosan samo zato jer ima metalno kućište...
Osobno bih takve stare stvari raskopao i zamijenio kabele i sve stopice novima...
I apsolutno se slažem u tvrdnje o nepoderivosti starih alata...
Evo imamo Makita male kutne brusilice u firmi... 3 komada... Potraju ravno par mjeseci... A nije baš da ih ubijamo svakodnevno... Malo malo pa se razleti ili ležaj motora ili zupčanici ili slično... Jedna me je zamalo ubila jer su zablokirali zupčanici... Pa da vidiš veselja kad se odvrnula matica za stezanje brusne ploče i ista proletila kraj noge u 10000 okretaja... Nimalo ugodno... S druge strane imam Iskra bušilicu staru 30 godina koja i dan danas radi bez greške... Nema regulacije broja okretaja i ostale đinđe, ali radi !
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la audio kutak » Sri svi 08, 2013 7:26 pm

a čuj... kako je krenulo, sutra će se sav alat raditi od plastike sa 3D-printerom!

potpuno se slažem sa tvrdnjom da je stari alat kvalitetno napravljen i trajan ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la micro » Sri svi 08, 2013 8:48 pm

Dean napisao:piše "pregorila" ?

Prvo vijak pretpostavljam "popustio" ili jednostavno oksidirao metal ispod ( radi se o tvornici hrane u kojoj se za ciscenje koriste vrlo agresivni agensi , vecinom kiseline, luzine ili deterdzenti), onda se od zagrijavanja vremenom istopila , izgorila , pregorila koji termin vise volis, znaci zica oko 3 kvadrata nestala. Znaci kvar nije bio samo u uzemljenju , jer se nije zagrijavala bez razloga vec je postojao jos jedan kvar koji je bio uzrok tome.
Traka je mobilna i nije bila bas nova, postojali su i simptomi da je unutra frekventni regulator brzine nekada otkazivao poslusnost, ali lijek je bio otvori kutiju i manuelno ga resetuj i startuj na njegovoj tipkovnici.

Zanimljivo je da su nas elektricari uvjeravali citavo vrijeme ( vise smena je ponekad koristilo istu) da je traka sinteticka i da je posrijedi staticki elektricitet.

Ne kazem ja da te netalne brusilice i alati nisu tenkovi, kad si provjeravao produzne kablove i gdje te kablove ukljucujes , da li su uticnice i utikaci na produznom kvalitetni itd.

Imam i ja onu metalnu iskrinu veliku rucnu busilicu , ne pada mi na pamet da je koristim , iscupao sam kabal iz nje za svaki slucaj. Drugo su stacionarni metalni alati koji se ne setaju okolo.
micro

PostPostao/la micro » Sri svi 08, 2013 9:09 pm

Khadgar2007 napisao:Znači sve oni iskrini, black&decker,bosch alati od prije 20+ godina koji su napravljeni ko tenkovi i imaju metalna kućišta ne valjaju? Ja svoje b&d bušilice ne dam nikome za zivu glavu. Jedina mana je ta da nemaju regulaciju okretaja. Ove današnje bušilice u plastici ne bi kupio ni za ča.

Ja znam za 2 smrtna slucaja samo u mojoj ulici (selo) , uzrok elektricna energija, jedan slucaj 27g zavarivanje elektro aparatom produzni kabl, ne znam tocno ali izgleda nesto gasio , odvezli ga jos zivog u bolnicu ali umro kasnije , njega nije ubila na nacin da mu je odmah zaustavila srce vec od posljedica "ranjavanja", drugi, starija zena mijenjala zarulju pilicima.
Prije dosta godina u susjednom selu mjesalica za beton ubila trojicu ,dvojica pokusala da pomognu prvom.

Ja sam jednom poslije kise imao jedno nezaboravno iskustvo , na kuci imam prekidac ali srecom sam lakat nekim cudom drzao na zidu pa me "samo" ruka bolila 7 dana kao da me neko toljagom izmlatio po njoj (nemam fidovke), to iskustvo vise ne bih ponavljao , stvarno kao da te nesto snazno drzi i nemozes se oteti a i nije bas bezbolno.

U mojem je selu prije nekoliko godina onoga sto je vozio biciklu udario grom i izasao mu na onu musku stvar, tako da ni u voznji bicikle nisi 100% siguran :D .
micro

PostPostao/la Master of disaster » Sri svi 08, 2013 9:43 pm

micro napisao: jedan slucaj 27g zavarivanje elektro aparatom produzni kabl

Pih, ti nisi čuo za Raleta (mislim da je tada i imao te godine otprilike) . Ja gledao kako stoji u lokvi vode dok vari po autu na pripremama za maškare. Da nismo to jutro počeli radit devastirani od protekle noći i prethodnog dana možda bi neko i shvatio što zapravo radimo, ovako samo mogu reć da bog čuva budale i pijance, a pogotovo pijane budale...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Edison » Sri svi 08, 2013 9:55 pm

micro napisao:Ja sam jednom poslije kise imao jedno nezaboravno iskustvo , na kuci imam prekidac ali srecom sam lakat nekim cudom drzao na zidu pa me "samo" ruka bolila 7 dana kao da me neko toljagom izmlatio po njoj (nemam fidovke), to iskustvo vise ne bih ponavljao , stvarno kao da te nesto snazno drzi i nemozes se oteti a i nije bas bezbolno.

Da ispricam slucaj iz jednog naseg brodogradilista, s kojem se jos uvijek ne zna sto ce biti, a mora nesto biti do ulaska u EU... Dakle, tokar tokario i spena (strugotina) izlazila okolo ko dugacke zavojnice. I jedan komad vruce spene upao nasem junaku u cipelu, i poceo mu palit kozu. Jadnik tresao nogom, ne bi li spenu izbacio, ali to cudo se priljepilo za kozu i przi li przi. Da moze jace tresti nogom, uhvatio se za nekakav kabel koji je visio odozgo, i stojeci na jednoj nozi snazno tresao drugom. Vidio ga drugi radnik kako se trza i pomislio da ga trese struja iz onog kabela za koji se pridrzavao. Ni pet, ni sest, on odmah skocio kolegi u pomoc, a u ruci je nosio nekakvu celicnu rigetu (traku, sipku). Raspalio ga on s tim koliko je snaznije mogao po ruci - da ga odvoji od "strunog kruga" (pazite, celicnom sipkom!!! :o ). Rezultat je bio da je tokar prosao s opeklinama na nozi i slomljenom rukom. "Spasioca" su kasnije svi zaje... kako je pravodobno i ispravno reagirao... A sto reci... :shock:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Dean » Sri svi 08, 2013 9:57 pm

Edison napisao:... Rezultat je bio da je tokar prosao s opeklinama na nozi i slomljenom rukom. "Spasioca" su kasnije svi zaje... kako je pravodobno i ispravno reagirao... A sto reci... :shock:

:lol:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Master of disaster » Sri svi 08, 2013 10:02 pm

Dean napisao:
Edison napisao:... Rezultat je bio da je tokar prosao s opeklinama na nozi i slomljenom rukom. "Spasioca" su kasnije svi zaje... kako je pravodobno i ispravno reagirao... A sto reci... :shock:

:lol:

:lol: :lol: :lol: a trijezni. Koliko toliko bar. :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Edison » Sri svi 08, 2013 10:06 pm

E da, gornja prica ima i naravoucenije. Nakon toga dogadjaja ni jedan tokar tamo ne veze cipele, niti ima na njima vezice. U slucaju hitnoce, cipela poleti i preko 30 metara. A to su one industrijske cipele s celicnom kapicom na prstima pa takvi projektili mogu biti prilicno opasni... :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Schultz » Sri svi 08, 2013 10:15 pm

Sonny je nekada radio u "Dolini gladi" a i ja sam bio česti gost i tamo se stvarno svega događalo i još se događa....
Malvazijski tigar
Schultz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica