Novi život za stare kutije!

Re: Novi život za stare kutije!

PostPostao/la elvis » Uto tra 21, 2015 3:23 pm

Mislim da sam otkrio tvoju pravu namjeru sa ovim boxovima, to je zapravo kao stvoreno za prtljažnik u Dusteru :), lakat kroz prozor i pravac Sisak ... tu smo znači a !!! :) Šalu na stranu, no bojim se da će rezultati biti jako skromni, znaš da sam ja vječiti skeptik, ne vjerujem u scan speak a kamoli u zvučnik kojem je Monacor samo stavio svoju naljepnicu, ali divim se na volji što je je. Istini za volju u onim manjim kutijama koje su ti u radionici na polici iznad stola na prvu zvuče solidno, no ne treba smetnuti sa uma da je to "near field" načiin slušanja, te je vrlo upitno kako će se to snaći na stalcima u prostoru, a još upitnije kako će se to ponašati kada lampa to sve bude goniti. Biti će tu i 40% izobličenja he he.... no jedno je sigurno, najružniji driver ikada :) Pa kud lila ovjes mamu im ?? :)
elvis

PostPostao/la davorin » Uto tra 21, 2015 3:44 pm

Te kutije u radioni si čuo sa lampama, i to sa 2 komada D3a paralno u UL(50%) spoju sa ~2,5W po kanalu. Ti zvučnici su vrlo jeftini, pa se cijeli eksperiment isplati, a ako i ne bude dobro radio, uvijek postoji mogućnost da ih zamijenim sa nekim drugim modelima (otvor je standardni za bilo koji zvučnik od 8"). Kutija bi mogla postati i 3-sistemska jer već imam zatvorene srednjetonce od 8" (TF0818MR-Celestion), a u ponudi je na tržištu veliki broj bas zvučnika od 8" (imam već neke).
Za nuždu mogu zamijeniti i prednju ploču te iskoristiti i neki veći bas zvučnik.
davorin

PostPostao/la davorin » Uto tra 21, 2015 7:07 pm

U privitku podaci o novoj verziji zvučnika MONACOR-SP202C:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Uto tra 21, 2015 8:55 pm

Montirani visokotonci i veći dio unutrašnjeg dampiranja.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la elvis » Uto tra 21, 2015 10:06 pm

Ako su TS parametri točni, dva drivera u ovoj kutiji (kompresija) minus par litara zbog dumpinga i košara zvučnika u bass dijelu dati će ovo što je na grafu ispod, a to je tanko, sa tipičnom boomy grbom na 100Hz.

dva lila.png

a kada bi se u istu kutiju stavio samo jedan bass onda je to čak i mrvicu bolje, bez boomy efekta

jedan i dva lila.png

Ova dva drivera bi zapravo najbolje radili u 250 lirata tunirano na 30Hz, no to je nerealno, ali crta je više nego dobra:

dva u br.png

No kada se ova dva uguraju u ovu kutiju i tuniraju na 40Hz, onda je to ovako, tj. loše, sa boomyem do oo :)

br 2xeikut.png

Drugim riječima tipični auto boomy zvučnici. Ako uzmemo u obzir da isti moraju odraditi i kompletne srednje, sa lošom kartonskom membranom, a što opet znači hrpu koloracija što su ništa drugo do izobličenja, ja iskreno ne znam što bi napravo sa ovim driverima. No sa druge strane ne treba biti isključiv tj. ne treba suditi prije bitke, treba dati šansu, pa onda komentirati. Problem je jedino što simulacija nikada nije slagala... to me brine, no kada si već došao dovde, probaj, sada te više ništa ne priječi u tomu, par vijaka i malo žice.
elvis

PostPostao/la davorin » Sri tra 22, 2015 9:17 am

Simulatori karakteristika su točni onoliko koliko o tome ima znanja njihov autor, a idealizira se i zvučnik i kutija koji se simuliraju.
U praksi nema idealnih simulatora, nema zvučnika sa točnim specifikacijama (upitna je i točnost svih kućnih mjerenja karakteristika zvučnika) i nema idealnih kutija.
Najveća odstupanja se dobiju kad se po istom modelu-simulatoru u istoj kutiji obrade 2 ili više jednakih zvučnika koji su blisko smješteni jedan do drugoga. Simulator ih uglavnom obrađuje kao da se radi o jednom zvučniku objedinjenih parametara, a praksa (mjerenje i slušanje) govori nešto drugo.
Niti jedan simulator ne uzima u obzir fazno usnopljavanje i faznu disperziju (ovisno o tome koja se ravnina gleda i u kako su zvučnici smješteni u kutiji), povećanje inertne mase membrana i njihov zajednički utjecaj na titranje zraka, povećanje ili smanjenje parazitnog induktiviteta zvučnika (u ovisnosti jesu li zvučnici spojeni u seriju ili paralelno), nelinearnu karakteristiku stlačivosti zraka u kompresionoj kutiji kad se na njega djeluje sa više membrana, interferenciju niskih frekvencija ovisnu o udaljenosti slušatelja (dva ili više zvučnika predstavljaju koherentne izvore), kao i komplicirani odnos više "jednakih" zvučnika prema samoj pasivnoj skretnici (u odnosu na samo jedan zvučnik).
Pokušao sam više puta testirati simulatore reverzibilnom metodom: provjereno dobre gotove tvornički napravljene sisteme (i mjerenjem i slušanjem) bih izmjerio i unio u simulator!
Do sad nisam uspio nikada u niti jednom simulatoru dobiti potvrdu da bi se uz takve parametre (uz unešene točne dimenzije kutija, faktore prigušenja i karakteristike zvučnika) zvučna kutija trebala dobro čuti, a čula se!
Slična stvar je i sa skretnicama (ili još gora!?), pa se zbog toga na rezultate svih vrsta simulatora i automatskih kalkulatora kakvi se mogu naći na internetu uvjetno oslanjam i uzimam ih sa rezervom.
Spominjani zvučnik SP202C sam do sada više puta uspješno iskoristio u malim prijenosnim akumulatorskim pojačalima za bas gitaru snage 22-24W (izmjerena snaga uz napajanje ~12-13V, Ohmski otpor zvučnika ~4 Ohma; u izlazu je bio neki od integriraca sa 2 pojačala spojena u most).
Kalkulirani unutrašnji volumen tih kutija je bio ~8-9dm3, ali realno manji za ~1,5-2dm3 jer bi se u kutiju smještao i akumulator (uglavnom sa gel-elektrolitom od ~6-7Ah, kakvi se koriste u manjim UPS-ovima), a po simulatoru se dobiju katastrofalni rezultati!
Unatoč tome zvučnik vrlo pristojno odradi posao, iako je najniža frekvencija bas gitare ~40,8Hz (prazna "E" žica)!
davorin

PostPostao/la davorin » Sri tra 22, 2015 10:23 am

Ima li itko ikako mišljenje o projektu?
Sugestije, savjeti i mišljenja o tome su poželjni!
Cijeli projekt neće nikeda postati HI-END referenca, ali zbog velikog broja takvih i sličnih (izgorenih) kutija u dobrom stanju kod široke populacije, mogao bi biti zanimljiv, naročito zbog niske cijene osnovnih zvučnika (ukoliko sve bude dobro radilo?).
Znam da su visokotonci koje koristim vrlo skupi, ali ukoliko projekt sa bas zvučnicima od 20 Eura/komad bude uspješan, visokotonsko područje se može riješiti i sa jeftinim tipovima zvučnika.
Molio bih da se diskusije o politici i praksi foruma nastave u za to predviđenim rubrikama. Pokoji off-topic i pokoja šala su simpatične, ali jednostavna konkretna tema je potpuno zastranila u izvor potencijalnih sukoba i svađa članova.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Sri tra 22, 2015 1:44 pm

Imam ja mišljenje (onako, napamet)
Neznam kakav je taj visokotonac, ali predpostavljam da oopravdava cijenu, no u međuvremenu mi je palo na pamet da bi se ti basovi mogli isprobati u izobarik konfiguraciji. Nisam bacao na papir i računao (budem poslije, sad sam upravo s puta), ali izobarik znači upola mani Vas a u računici volumena kutije to igra značajnu stavku. Ili da zakompliciramo, možda jedan iskoristiti kao srednj/bas, a drugog unutar kutije u neki bandopas?
Koliko pišem mogao sam već nabaciti simulaciju. Ali onda trebam uključiti mozak, a sad idem pod tuš za koji mi treba samo sapun, bez mozga.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Sub tra 25, 2015 4:54 pm

Namotao sam zavojnice za skretnice pa se nadam da bi se prvi zvuci iz kutija mogli čuti početkom tjedna! :D
davorin

PostPostao/la davorin » Uto tra 28, 2015 10:09 am

Radovi na skretnicama se nastavljaju, a dok čekam da se ljepilo potpuno osuši moram smisliti i proračunati sklopove za atenuaciju visokotonca koji ima ~10ak dB veću glasnoću od bas zvučnika sa jednakom privedenom snagom. Naknadno ću dodati eventualne korekcije za ravnanje impedantne karakteristike, potiskivanje rezonancija (ukoliko se pojave) i kompenzacije utjecaja induktivnih komponenti zavojnica zvučnika.
Dvostruki priključak za zvučnike će perspektivno omogućiti korištenje 2 odvojena pojačala (bi-ampling) za pogon svake grupe posebno (ukoliko neka od aktivnih skretnica ikad dođe na red za izradu! :mrgreen: ).
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici