VIFAantastic Mk2

Re: VIFAantastic Mk2

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet kol 27, 2015 12:10 pm

dobro vidim da si odabrao naj bolji preklopnik za probe :D
sad bi pustio malo omaŽu zvucnika na miru,ali kazem malo.. jer bi kasnije opet o tome posto me interesira
Sada me zanima dali si razmisljao o ovome... iako ovo sto cu sad pitat se nemozes probat na ovim tvojim kutijama posto su vec gotove.. ali koju rijec o ovome se moze reci
Ti imas zvucnike postavljene jedan iznad drugog i sa njihovim osima paralelno,dali bi se u slucaju da se njihove osi otvore ili zatvore za nekih 5* nesto dobilo ili izgubilo??? To bi se radilo radi bolje disperzije valova u prostoru,iako sad cete reci da vertiklano sirenje je manje vazno od onog vodoravnaog ali ja bi volio to probat... u krajnjem slucaju moze se eksperimentirat i sa polozajem zvucnika jednog do drugog ili cak pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na bocnu stranu kutije... zasto ne
Ili ako se zeli zadrzat jenan zvucnik iznad drugog moglo bi se probat zaokrenut jednog na desno a drugog na lijevu bas za tih par stupnjeva..

Ja bi te probe radio jer kako znamo prostor (soba) jako utjece na kakvocu krajnje zvucne slike i samog dozivljaja,primjerice nisu nam uvijek ni zvucnici u istoj ravnini sa usima.. niti smo ni mi uvijek tocno između zvucnika itd.
Zanima me vase misljenje o ovome,prednosti nuspojave itd. i bilo bi lijepo radit par mjerenja s par tipova smjerova zvucnika da se cisto vide razlike koje bi bile tesko na uho cujne
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la zuzi » Čet kol 27, 2015 1:20 pm

Amar C.Bose
zuzi

PostPostao/la Zmajz » Čet kol 27, 2015 2:49 pm

Ovo lijevo na tvojem crtežu. Desna varijanta nije preporučljiva jer se zvuk ne širi u prostoru kao svjetlo, zvuk je čisto valna pojava. Ali i to je uvjetovano udaljenošću slušaoca od zvučnika, radi se o fokusiranju, primjenjuje se kod nekih line-aray sustava.
Inače, vertikalna disperzija zvuka iz zvučnika je jako važna, pogotovo kod višestaznih sustava gdje su drajveri postavljeni u vertikali. ovdje se radi samo o dva mala drajvera i mislim da nebi imalo efekta.
Ovo desno bih prepustio gosponu Bozu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Čet kol 27, 2015 3:05 pm

Evo da se vide u radu, kad se već nemre čuti preko mreže....:
IMG_20150827_140134.jpg
IMG_20150827_140115.jpg
IMG_20150827_140053.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon kol 31, 2015 1:34 pm

evo posto smo nedavno o tome pricali i posto ja jos uvijek cackam u tom smjeru primjer jednog interesantnog vintage zvucnka.
http://www.hifiengine.com/manual_librar ... x350.shtml" target="_blank
Vidljivo je sto je konstruktor pokusao s njime napraviti dobit,a to jos prije 40 g. tako da vjerujem da je tada to izgledalo i zvucalo jako svjeze i novo.A vjerujem da bi i danas mnogi s njima bili zadovoljni,a i ja bi ih rado volio cuti,jedino malo im je osjetljivost u duhu toga doba... (citaj niska)
Bas jedinice su im zakrivljene prema unutra kako zmajz predlaze da bi bilo bolje,a i meni se cini da tako vise lici sirenju vala kojeg bi dao veci zvucnik jednake povrsine membrane kao ova 4

hvala zuzi-u na posjetnik za G. Bose-a on je radio dosta u tom smjeru,zapravo gledajuci njegove zvucnike tamo ima toga u svim smjerovima :D
vjerujem kako model 901 vam je pao na pamet a ima i drugih sigurno
Pao Pepeo

Prethodni

Vrati se na: Zvučnici