JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la Master of disaster » Uto pro 15, 2015 10:03 pm

:doh: Eto ti vraga. Nemam srebrenog tinola. Ništa, ipak ću morat mojim amaterskim pristupom. :violin:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Uto pro 15, 2015 10:27 pm

Najbolje je rukom:
Lagano sa 10 prstiju guramo membranu par milimetara prema dole i pustimo da se vrati sama. Ponovimo to 4320000 puta i membrana se može smatrati razrađenom!
Može se to napraviti i sa 24-satnim spojem na izmjenični napon od 6,3V nekog mrežnog trafa, ali to je čisto inženjerski pristup i sa audiofilima nema nikakve veze. :lol:
davorin

PostPostao/la deleted user » Sri pro 16, 2015 12:13 am

Pa gdje nadje taj napon od 6,3V?! Sto danas uopce radi na tome naponu? Koliko me pamcenje sluzi, u proslom stoljecu, tocnije u drugom i trecem kvartalu istog se koristio za grijanje nekakvih elektronskih cijevi. Tko to jos danas koristi pored svih kineskih blagodati s plavim ledicama... Mani se corava posla i kupi gotov uredjaj za par dolara. Sastavljen, dim, bijeli naravno, ukljucen u cijenu. I dobijes javnog bilje..., khm, shipping djabe. :whistle:

PostPostao/la tubeman » Sri pro 16, 2015 7:16 am

davorin napisao:Najbolje je rukom:
Lagano sa 10 prstiju guramo membranu par milimetara prema dole i pustimo da se vrati sama. Ponovimo to 4320000 puta i membrana se može smatrati razrađenom!
Može se to napraviti i sa 24-satnim spojem na izmjenični napon od 6,3V nekog mrežnog trafa, ali to je čisto inženjerski pristup i sa audiofilima nema nikakve veze. :lol:

Je, masturbatorski pristup je sve primjereniji današnjem vremenu :) :) :twisted:
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Master of disaster » Sri pro 16, 2015 7:42 am

Eeeeeee rukom. Dadada. Kao kada kubanke motaju cigare bedrima... Fino uzmeš zvučnik u krilo pa guraš i guraš i guraš. Ima da je usviran poslje. Ili još polje (ali to samo za apsolutni hi end) nađeš žemskinju koja će ga uzet u krilo...

:lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Edison » Sri pro 16, 2015 9:37 am

Polurazradjenim. Razradi se samo dio kad membrana ide unutra, a nista za hod od centra prema van... ;)
Edison

PostPostao/la pamook » Sri pro 16, 2015 9:50 am

tubeman napisao:

Je, masturbatorski pristup je sve primjereniji današnjem vremenu :) :) :twisted:

:laughing-rofl: :laughing-rofl:

Edison napisao:
Polurazradjenim. Razradi se samo dio kad membrana ide unutra, a nista za hod od centra prema van... ;)

aaa, ruski automat - "sam pada, rukom ga dizes" :lol: ... samo u kontrafazi ovaj put, tzv. bankarski pristup :think:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Master of disaster » Ned sij 10, 2016 6:17 pm

Zmajz; pokrenuo sam temu o nabavi diivera za BLH ponukan ovom temom: http://www.decware.com/cgi-bin/yabb22/YaBB.pl?num=1040842968 . Onoliko što sam do sada čitao o BLH; svugdje se tvrdi da bi Fs zvučnika trebao biti niži od najniže frekvencije koju se želi reproducirati hornom te da driver mora imati što niži Qts, što je poprilično suprotno od onoga što si naveo u temi koju sam otvorio (Generalno, za horne se preporučuju drajveri sa relativno visokim Fs (40 - 80Hz) i niskim Qes (0,2 - 0,3))
Trenutno pomalo radim na kartonskoj verziji Jensen imperiala http://forum.speakerplans.com/jensen-imperial-plans_topic50914.html
To je za jedan 15" driver, pa ćemo vidjeti kako se D130 ponaša u tome, mada ako mene pitaš to baš i nije klasičan BLH nego nekakav hibrid bass reflexa i horne. Taj dizajn je uzet i kao osnova za modifikaciju iz teme koju sam gore dao...
Master of disaster

PostPostao/la tubeman » Ned sij 10, 2016 7:01 pm

Takve kutije ili radiš kak spada ili ne, jer je bilo kakva improvizacija samo gubljenje vremena :)
Za njih je potrebno nabaviti cca 120 kila odgovarajućeg materijala (samo drvenarija :) ).

Radi se o vrlo ozbiljnom zvučniku, ali on i traži neke svoje pretpostavke.
Prije svega bi trebalo nabaviti i odgovarajuće zvučnike i ne bi pasalo baš sve što je dovoljno veliko ili ima "približne" karakteristike.
Tu paše njihov koaksijalac G610, a zašto, malo proguglaj :) :)
Radi se o viokoosjetljivim koaksijalnim (triaxial) zvučnicima kojima su svojstva prilično dobro uparena i biti će teško to improvizirati s dva ili tri zvučnika drugih fabrikata po sistemu.

Inače, imam originalnu dokumentaciju za njih, mada ju nije teško pronaći po netu.

Slika
YOU can build your own HI-FI speaker systems ; Jensen, 1956

Jedno vrijeme sam razmišljao da to napravim, međutim, sve je to malo preveliko za ikakav normalan prostor.
Još visina od 130 cm prolazi, ali širina od skoro 80 cm i isto tolika dubina ne čine sve to skupa previše poželjnim komadom namještaja :)

Zato sam se odlučio za nešto manje, ali ništa manje zvučno atraktivne Ultraflexe za koje sam nabavio i odgovarajuće (original 12" Jensen iz Gold serije) zvučnike koji btw stoje jedno dulje vrijeme na STBY jer su nažalost prioriteti promijenili redosljed :) :)

Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned sij 10, 2016 7:07 pm

moje misljenje je da nije da horne izrazito traze zvucnike sa niskim Qts-om vec je to obrnuto... zvucnici s niskim Qts-om traze horne tj. one su naj pogodnije za njih
ali istina za BLH koja je projektirana za zvucnik s visokim Qts nece dobro radit ako u nju stavis jedan zvucnik s niskim i obrnuto
eksperimentalnim kutijama bi trebao utvrdit naj pogodniji volumen rezonantnog prostora i povrsinu grla horne kasnije se i dampiranjem moze puno popravit odaziv
kartonskim kutijama neznam kolko ces bit pametniji... ali ja od JBL nebi odustao
Pao Pepeo

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici