Monacor SPH-170 i Monacor DT-254

Monacor SPH-170 i Monacor DT-254

PostPostao/la vlado64 » Pet ožu 18, 2016 5:27 am

Nakon predstavljanja mislim da mogu pokrenuti prvu temu.
Dakle o čemu se radi? Prije desetak godina dobio sam hrpu audio zvučničkog hardwera. To je netko nekada negdje nešto pokušavao raditi i ne znam zbog čega je završilo kod mene. Detalje vjerojatno zna Đorđe Cvijić iz Nove Gradiške jer s njim nerijetko surađujem na tom polju. On mi je to i dovezao i sa njime sam napravio deal. Imao sam zadatak finalizirati nekoliko zvučnih kutija sa, sada meni već zaboravljenim drajverima. Za nagradu meni ostaje za napraviti jedan par zvučnika za koje ja ocjenim da su najbolji. Sve kutije su bile iste litraže, odnosno 38 litara. Sve su imale prednju i zadnju stranu na čičak tako da se lako mogu izmjenjivati. Skretnica je bilo različitih i bile su u posebnoj kutiji. Sjećam se da sam bio instalirao nekakav program za akustička mjerenja i prvo sam od brata posudio zvučne kutije (ne mogu se sjetiti koje su to bile) kako bih otprilike odredio kako se ponašaju frekvencije u mojoj sobi. Tražio sam skretnicu koja je po frekvencijskoj krivulji najbliže bila onome što sam snimio sa bratovim zvučnicima.

Slika zvučne kutije je ovdje:
Slika

Drajveri su bas srednjetonac SPH-170 i visokotonac DT-254. Port je promjera 6,6cm, a duljine 13cm.

Shema skretnice je na slici:
Slika

Moj plan je prvobitno bio da napravim nešto poput ovoga s tim da bih SPH-176 zamijenio sa jedinicama koje ja imam, odnosno SPH-170. Tada bih samo trebao kupiti dodatni par SPH-170. Na moj upit može li se to odgovoreno mi je ovako:
Dear Vlado,

I guess it would be possible to modify the cabinet and crossover to use the SPH-170 instead of the SPH-176.
The SPH-170 will need a cabinet about 1,5 times as large due to the higher Qts and higher Vas values.
The crossover would probably only need to change the woofer inductor to 0,82mH.
The + pole is the top side.

Best regards,
Tony Gee

Na kraju sam odustao od toga jer kad malo bolje razmislim, ne želim se bacati u trošak (dva komada SPH-170 su za moj standard ipak malo previše) nego bih htio napraviti nešto sa nečim što već posjedujem. Tako sam došao do WA:170 Loudspeakers. Na tom projektu (naravno da su parametri tajna jer ga prodaju) su odredili da im kabinet bude 43 litre dok sam ja svojim proračunom (ovdje) dobio da bi najbolje bilo 52,6 litre:
Slika

Ali ako bih se približio litražom njihovim onda bih uzeo 45 litara jer mi onda port kojeg već imam odgovara po dimenzijama:
Slika

Znam da bi za projekt najbolje bilo upotrijebiti mediapan ali opet želim iskoristiti neke 19mm iverice (trenutne kutije su isto od iverice ali 18mm) koje već imam na tavanu, a ostale su od nekih starih polica. Pokušao sam izračunati skretnicu baš za ovu moju kombinaciju drajvera ali to zaista nije područje koje baš razumijem pa će mi tu trebati najveća pomoć.

Sada je stanje ovakvo:
Slika

a ja bih htio da bude ovakvo:
Slika

Dakle, mislim da sam dosta jasno obrazložio plan. Prvo bih krenuo sa proračunom skretnice. O tome naravno nemam pojma. Gospodin Tony Gee čiji projekt sam prvo spomenuo je napravio rez na 3000Hz.

LP :)
vlado64

Re: Monacor SPH-170 i Monacor DT-254

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet ožu 18, 2016 12:05 pm

pozdrav vlado :D lijep projektic radis i lijepo predstavljen :clap:
sa zvucnim kutijama kojima nemam puno iskustva idem slicnim putem kao i ti,uporabom dostupnih kalkulatora i vec gotovih projekta.
Ali ima ovdije ljudi koji su vise na ti s ovom vrstom kutija tako da sam siguran da ce ti pomoci
Ja ti mogu predlozit vec kad imas iverice i volje da je uvijek lakse napravit vecu kutiju pa je smanjivat nego obrnuto... a kako ce zvucit projekt kojeg na papiru razradis znat ces tek kad ga napravis i poslusas
Mislim da se kasnije igranjem dampingom,portom i skretnicom moze dovest u red i kutija koja nije naj idealnih dimenzija
Pao Pepeo

PostPostao/la ilimzn » Sub ožu 19, 2016 2:31 am

O tvojim bi se dilemama dao napisati oveci traktat :) no za pocetak pogledaj jedan slican projekt ovdje:

viewtopic.php?f=38&t=1707

A onda cemo dalje s traktatima :P
ilimzn

PostPostao/la tom_hifi » Sub ožu 19, 2016 7:47 am

DT-254 tek zasvira kako spada kada mu se doda komora iza.

Trenutno sam u drugoj prostoriji sa setupom i ona priča oko slabog kicka bassa mi ne drži vodu (piše sve u temi), jer ovdje to rastura. Očito je bila interakcija sa sobom krivac.
tom_hifi

PostPostao/la vlado64 » Sub ožu 19, 2016 4:25 pm

ilimzn napisao:O tvojim bi se dilemama dao napisati oveci traktat :) no za pocetak pogledaj jedan slican projekt ovdje:

http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=38&t=1707" target="_blank" target="_blank" target="_blank

A onda cemo dalje s traktatima :P

Proučavam, dosta je opširna tema :)

tom_hifi napisao:DT-254 tek zasvira kako spada kada mu se doda komora iza.

Trenutno sam u drugoj prostoriji sa setupom i ona priča oko slabog kicka bassa mi ne drži vodu (piše sve u temi), jer ovdje to rastura. Očito je bila interakcija sa sobom krivac.

Živio sam, dakle i slušao glazbu, u nekoliko zaista različitih prostorija. Najgore je bilo u podrumskoj sobi koja je bila 3,5m x3,5m širine i 2m visine. Niske frekvencije toliko su mumljale da nisu pomagale ni tonske kontrole pomaknute na maksimalno u minus.
vlado64

PostPostao/la joe dalton » Ned ožu 20, 2016 1:32 am

vlado64 napisao:Nakon predstavljanja mislim da mogu pokrenuti prvu temu.
Dakle o čemu se radi? Prije desetak godina dobio sam hrpu audio zvučničkog hardwera. To je netko nekada negdje nešto pokušavao raditi i ne znam zbog čega je završilo kod mene. Detalje vjerojatno zna Đorđe Cvijić iz Nove Gradiške jer s njim nerijetko surađujem na tom polju. On mi je to i dovezao i sa njime sam napravio deal. Imao sam zadatak finalizirati nekoliko zvučnih kutija sa, sada meni već zaboravljenim drajverima. Za nagradu meni ostaje za napraviti jedan par zvučnika za koje ja ocjenim da su najbolji. Sve kutije su bile iste litraže, odnosno 38 litara. Sve su imale prednju i zadnju stranu na čičak tako da se lako mogu izmjenjivati. Skretnica je bilo različitih i bile su u posebnoj kutiji. Sjećam se da sam bio instalirao nekakav program za akustička mjerenja i prvo sam od brata posudio zvučne kutije (ne mogu se sjetiti koje su to bile) kako bih otprilike odredio kako se ponašaju frekvencije u mojoj sobi. Tražio sam skretnicu koja je po frekvencijskoj krivulji najbliže bila onome što sam snimio sa bratovim zvučnicima.

Mislim da su ti Monacori solidni drajveri i da se od njih može složiti lijepi par zvučnika. Gledajući TS parametre midbasa čini mi se da bi bolje sjeo u zatvorenu (kompresijsku) kutiju ili u TL. Ako se ne varam Ishmael ih je koristio u TL. On se dosta bavio zvučnicima, posebno TL. Šteta što se više ne javlja na forume, imao bi što reći na ovu temu.
Rez na 3kHz mi se čini ok, možda bi mogao i malo niže, više sumnjam. Vidim da nisi zobelirao midbas. Možda bi trebao kad je već rez relativno visoko.
Da li si probao simulirati kutije u nekom SW? Ako te zanima mogu ih probati ubaciti u WinISD za nekoliko varijanti kompresijske il BR kutije kad uhvattim malo vremena?
Inače pristup mjerenja i uspoređivanja sa nekim drugim zvučnicima kao referencom mi se ne sviđa. Ima puno zvučnika, čak i skupih i poznatih, koji mjere katastrofalno. Ja sam završna mjerenja radio u dvorištu sa zvučnikom odignutim od tla i okrenutim na gore i mikrofonom obješenim na ljestve. To je valjda najbliže što običan DIYer može doći gluhoj komori. Samo su me susjedi čudno gledali kada sam puštao test signale :mrgreen:
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Ned ožu 20, 2016 1:45 am

vlado64 napisao:a ja bih htio da bude ovakvo:
Slika

Dakle, mislim da sam dosta jasno obrazložio plan. Prvo bih krenuo sa proračunom skretnice. O tome naravno nemam pojma. Gospodin Tony Gee čiji projekt sam prvo spomenuo je napravio rez na 3000Hz.

LP :)

Ja bi objesio TV na zid između zvučnika, zvučnike izvukao barem pola metra prema naprijed, zakrenuo kauč za 90 stupnjeva i postavio ga negdje oko sredine širine sobe i na oko 2/3 dužine.
joe dalton

PostPostao/la Schultz » Ned ožu 20, 2016 8:55 am

Ili barem kauč na L.
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la vlado64 » Ned ožu 20, 2016 9:30 am

Naime, ja ne gledam TV. On je više ženin nego moj :) Ako bih ga objesio na zid između zvučnika opet bismo smetali jedno drugom jer ja stalno nešto čačkam oko svoje Hi-Fi tehnike :) Što se tiče kauča, on je inače i predviđen da bude pod 90 u odnosu na zid (vjerojatno dolazi i novi koji će baš biti u L) ali eto kada sam uhvatio screenshot bio je ovako kako je sada. Model sobe i namještaja je napravljen u Blenderu iz razloga što ne mogu zamišljati nešto ako mi nešto drugo smeta. To vam je kao kada se pokušavate sjetiti neke pjesme, a istodobno vas ometa neka koja upravo svira.
Inače, u model sobe koji je točan do u milimetar, ulazi se u Blender game modu (BGE) tako da se vrlo lako mogu uživjeti u raspored kojeg mogu premiještati odavde do vječnosti bez bojazni za svoja leđa :)
vlado64

PostPostao/la tom_hifi » Ned ožu 20, 2016 9:58 am

joe dalton napisao:Rez na 3kHz mi se čini ok, možda bi mogao i malo niže, više sumnjam. Vidim da nisi zobelirao midbas. Možda bi trebao kad je već rez relativno visoko.

DT-254 ide, bez problema, na 2-2.5kHz 6dB/oktava. Moj je tako već dugo vremena i radi sjajno. Jedini preduvjet za to je modificirati ga.

Pitanje je jedino koliko mjesta vlado ima, jer TL bi zauzimao više mjesto nego sadašnje kutije, no, svakako podržavam ideju oko TLa.
tom_hifi

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici