Opšta pitanja (zvučnici, skretnice, konstrukcije...)

Re: Opšta pitanja (zvučnici, skretnice, konstrukcije...)

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto pro 06, 2016 10:59 pm

osim ovog sto zmajz sugerira njima se pokusava ispeglat odaziva naravno :D
koristi se ih na dosta tipova zvucnika,donose neke prednosti a i neke izostatke
al da se ja ne pravim pametan najbolje googlaj phase plug ili rogati fullrenđeri ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Uto pro 06, 2016 11:20 pm

Da, uobičajeno se to zove Phase plug i uglavnom služi tome da se smanji usmjerenost zvuka u određenih tipova zvučnika, najčešće kod širokopojasnih, da se smanji ono što se po 'rvacki veli 'beeming'. Koristi se i kod visokotonskih (puno češće) jedinica koji su konstrukcijski horne (bulet tweeter). Oblici su razni i svaki konstruktor zastupa svoj stav da je njegovo rješenje upravo to: rješenje.
Naravno, phase plug se često koristi kod kompresijskih visokotonaca, ali tamo nisu rogati i imaju drugačiju namjenu. I u glavnom se ne vide.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Dean » Sri pro 07, 2016 6:46 pm

Ili ga staviš jer ti je neki neandretalac prstom utismuo "dust cap" :mrgreen:

IMG_1394.JPG

speaker bullit.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Fantocci » Sri pro 07, 2016 10:48 pm

Neki to seču dolje, a ti ih stavljaš :)

Ali ipak, onaj drveni mi je stvarno nekako.... čudan.
Fantocci

PostPostao/la kiko » Pon lip 24, 2019 9:54 pm

Evo jedno pitanje:

Da li je bolje rješenje projektirati bas refleks otvor na zadnjoj ili na prednjoj strani kutije? Našao sam oprečne tvrdnje oko toga, pa ono - dok još nisam počeo piliti, da vidimo ima li tko kakvih obrazloženja? Ili neki link..
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la joe dalton » Pon lip 24, 2019 11:05 pm

kiko napisao:Evo jedno pitanje:

Da li je bolje rješenje projektirati bas refleks otvor na zadnjoj ili na prednjoj strani kutije? Našao sam oprečne tvrdnje oko toga, pa ono - dok još nisam počeo piliti, da vidimo ima li tko kakvih obrazloženja? Ili neki link..

Ovisi kakva je soba, kako ce poslije stajati u prostoru i da li zelis da ti soba dodaje jos basa. Mislim da nema jednoznacnog odgovora. To je igra velicine i odnosa dimenzija sobe, polozaja zvucnika u njoj i frekvencije na koju je tjunirana kutija.
joe dalton

PostPostao/la kiko » Pon lip 24, 2019 11:18 pm

Hm... Morat ću to sve stavit na papir. Pa zvučnici bi bili na istom mjestu gdje su sad ovi koje imam a ti su kompresioni. E, a koliko se sjećam, kompresioni više korespondiraju s modovima prostorije nego basrefleksi. Npr. ja kad mjerim na 1m od kutije, to je otprilike onda mic u sredini prostorije, dobijem rekao bih realan odziv dok na mjestu slušanja a to je otprilike 30cm od zida, dobijem značajno više basa ispod 50 Hz (jer su kompresione kutije). A u slučaju bas refleksa s nekih 39 Hz tjuninga, to ne bi mislim bilo baš tako. Bilo bi dobro kad bih znao utvrditi točno mjesta (mislim da su to "Trbusi") gdje bih pozicionirao kutije kako bi prostorija "dodavala" basove, pa onda vidio je li to previše ili mi tako odgovara. :think:

Photo0541 (2).jpg

PH Setup (2).jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Uto lip 25, 2019 9:27 pm

Ti Trbusi i Čvorovi se mogu izračunati za prostoriju, samo namještaj sigurno unosi svoj utjecaj. Mogao bih i šetati s mikrofonom pa tako utvrditi stvar.. Ali, vidiš na slikama - nema tu puno mogućnosti za pomicanje zvučnika .. + / - 25 cm možda, lijevo desno, naprijed natrag i to je to. A to bi možda i bilo dovoljno za "pogodit" u trbuh ili u čvor.

Tako da, dok ne dobijem Jack pot :pray: , soba ostaje ista..

Ako je otvor pozadi a kutija blizu zidu - to će podići bas, to je jasno.

Ali, hipotetski: kad bi mjerio odziv u free field-u, da li bi otvor naprijed dao nešto jači bas ili ne?
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Pon srp 01, 2019 9:35 pm

Našao sam ovo:

Trbusi i čvorovi.jpg

Ne vidi se da pozicija trbuha i čvorova ovisi o dimenzijama prostorije... samo o valnoj duljini zvuka.. Hm.. :think:
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la joe dalton » Pon srp 01, 2019 9:49 pm

Naravno da sve ovisi o dimenzijama prostorije odnosno udaljenosti izvora zvuka (zvučnika) od površina od kojih se zvuk reflektira. Naravno utječe i namještaj i sve ostalo u prostoriji što može reflektirati ili apsorbirati zvuk. I onda naravno sve opet ovisi o mjestu slušanja :)
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici