JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ruj 17, 2017 10:51 pm

Bravo master !!!
Na onoj drugoj slici je neko apstraktno umjetnicko dijelo a ne horna :mrgreen: :mrgreen:
Sto mislis koristit kao odvajivac ? Odnosno cime ces premazat kalup prije plastifikacije
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Pon ruj 18, 2017 6:58 am

Kupio sam neko sredstvo za tu namjenu, koje su mi preporučili u trgovini. Koje mi baš i nije najbolje funkcioniralo, vidjeti ćeš...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ruj 18, 2017 9:17 am

Formulu five ili tako nesto si naj vjerovatnije dobio... to je vostana pasta koja zna bit dobra al ostalo inace ne bude... :mrgreen:
Ako ti ikad bude trebalo vise odvajivaca mozes ga i sam radit ( jeftinije je..) lastilo za parkete i topis u njrga svjece
Sto ti je kalup glađi to ce ti se komad lakse odvojiti. Ja zadnju ruku znam dati spric kit i pobrusit finim vodobrusnim od 1000 , inace se jelcoat koristi isto vrhunska stvar... crnu ili tamnu boju vise volim.
Isto kalup ne smije imat bas ostre bridove al to je vise zato jer neces oko njih zaoblit stakloplastiku kasnije.
Kalup ako ti se ne zuri namazes s dvije ruke odvajivaca ,das sat vremena između... vosak se zna malo osusit pa zato
Kad dajes prvu ruku stakloplastike budes njezan s kistom i lagano pretisces i kad se sve osusi trebalo bi se odvojit...

Inace kad se radu barke ili nesto drugo nakon sto namazu kalup voskom daju dvije ruke jelcoata i kasnije na to nanesu stakloplastiku ( dok jelcaot nije potpuno suh ) tako da kad odvojis komad jedna strana ti je vec izglađena i ofarbana odnosno gotova :)
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Pon ruj 18, 2017 10:26 am

Korisni savjeti. Ali sada je kasno. Radio sam ovo preko ljeta. Prvo posao, onda par sati zahebancije sa time. Navečer bi bio preumoran, i bez imalo volje za sjedenje pred kompjuterom. Samo sam slikao kako sam radio. Sada kada je ovdje krenulo kišno razdoblje, imam elana za smanjivanje slika i postanje. Malo mi je bezveze postati stvari retrospektivno, ali nakon cijelog dana rada na onim vrućinama, jedino za što sam navečer imao volje je uvaliti se u bazen i popiti hladno pivo.

Odvajač za kalup je bio neka kemija, zaboravio sam ime, pamtim izrazito neugodan miris, i bio je crvene boje. Kako ćeš vidjeti u sljedećim postovima imao sam katastrofalnih problema sa odvajanjem. Ne zbog toga što taj preparat nije valjao, nego zbog oblika horne i načina zatvaranja kalupa. Plastika se lijepo odvajala na mjetima gdje se je plastiku moglo odignuti sa kalupa, međutim onaj dio uz grlo horne je trebao kliznuti van paralelno sa kalupom i to nije išlo. Najprije sam mislio da je to zato što pjena nije toliko kruta pa je sve skupa elastično i teško je postić silu odvajanja. Kasnije sm vidio da je problem prije u kombinaciji oblika horne i načina na koji se horna skidala sa kalupa.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Pon ruj 18, 2017 4:54 pm

I tako, pletivo iskrojeno i udri plastikom. Na +38 stupnjeva se plastika suši nevjerojatno brzo. Bez obzira koliko malo utvrđivača staviš. :evil: Ipak sam uspio. Tijelo horne ima uglavnom četiri sloja, prvo sloj mata, pa sloj rovinga, onda još dva sloja mata. Veće površine sa sebi imaju još povrh toga po fleku rovinga i mata. Grlo horne ima šest slojeva mat, roving, 2 sloja mata, roving, i na kraju sloj mata. Krajevi ploča pletiva se podosta preklapaju i ukrižani su sloj po sloj. Otišlo mi je dvije kile plastike na jednu hornu. :shock: Horna je na kraju prilično kruta i ne zvoni.

1.jpg

2.jpg

23.jpg

Drugi dan krenuo vaditi hornu sa kalupa. Neće ni čut. Područje usta horne se odvojilo od kalupa bez problema, ali grlo ni čut. Područje grla bi se za razliku od usta horne koja se samo odignu sa kalupa, trebalo izvuć sa kalupa, dakle kliznuti paralelno sa njim, i unatoč tome što postoji i u djelu grla lagano konusni oblik, ništa :shock: :evil: :evil: :shock: :twisted: kad počneš zbilja jako vući počne pucati pjena od koje je kalup napravljen.
Na kraju nije preostalo ništa drugo nego devastaciju okrenuti na najjače i uz nekoliko (desetaka :mrgreen: ) vrlo maštovitih i sočnih psovki razbiti kalup. :tools-hammerdrill:
K vragu. :evil: imam hornu, kalup nemam. :(

38.JPG

39.JPG

40.JPG

Tko štema, oštema :mrgreen: , a proba pokazuje odlične rezultate. Katronsko/iverični prototip malo jede visoke tonove i ovo može proći bez visokotonca. :dance:
To mi je vratilo elan i ubrzo je pala odluka, sljedeći kalup biti će krut, i iskoristiti ću ovu hornu da ga napravim.
Juuuriiiš!!!

Kao guska u maglu... :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ruj 18, 2017 5:53 pm

bravo :clap: to bi bile tvoje pocetnicke muke al opet si trubu dobio :D
iskustvo sa stakloplastikom dobiva se s vremenom... ti polako napredujes
kalup od pjene nije imao velike sanse izdrzat... ili je trebao bit opasno dobro namazan al opet to nije nacin..
da je bio krut komad bi samo kliznuo...( pod uvjetom da je gladak ) neke pute pomogne ako stavis sve na suncu prije nego pocmes odvajat
zato sam i bio spominjo tamni zavrsni sloj jelcota na kalupima, i lakse vidis di si naneso odvajivac i bolje se zagrije na suncu

to da ti je islo 2 kg smole me ne cudi.. :D ona jako isparava dok se susi
Master of disaster napisao:Tijelo horne ima uglavnom četiri sloja, prvo sloj mata, pa sloj rovinga, onda još dva sloja mata. Veće površine sa sebi imaju još povrh toga po fleku rovinga i mata. Grlo horne ima šest slojeva mat, roving, 2 sloja mata, roving, i na kraju sloj mata

nekad sam i ja tako kombinirao, na kraju vise volim prve dvije ruke dat mata i kasnije samo roving. Tako stakloplastika za isti volumen ima duplo vise vlakna u sebi koja su i isprepletena sto pomaze.
dok radis pazis da imas sto manje preklapanja,tako ti je vanska povrsina manje na grbe kad zavrsis
Kod ovakvih horni se mogu ugradit i neke letvice ili slicno u nju da joj smanje rezonanciju. Kasnije se one niti tolko ne primjete jer su s vanjske strane .

Iduci kalup od cega mislis napravit-izlit ?
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Pon ruj 18, 2017 7:28 pm

Mislio sam staviti letvice ali jedva sam stizao vlakna i plasiku stavljat :lol: pa je to palo u vodu.

E sad, drugi kalup? E, pa ostalo mi je od prije i flex-ljepila. :lol: I tako...
41.JPG

42.JPG

43.JPG

Ovaj put kalup je ispao bolje i imao sam manje posla na dotjerivanju. Trebalo mi je samo tjedan dana. :lol:
44.JPG

Od ovog kalupa imam sliku neposredno prije plastificiranja, dakle, originalno je bijele boje, a crvenkast ton dobije od tog sredstva za odvajanje,
24.jpg

Plastificiranje ovaj put nije donjelo iznenađenja, isto kao ni vađenje horne iz kalupa, pesimizam je bio opravdan i opet je bilo štemanja.
25.jpg

Ipak, konačno su dvije horne tu.
27.jpg

Nakon još jedno dva tjedna završne obrade palo je farbanje.
28.jpg

Ajme slatkih li muka kada dođeš do toga da razmišljaš o stalcima. :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ruj 18, 2017 8:32 pm

Bravo MoD za prve uradke nemam sto reci... :clap:
Pao Pepeo

PostPostao/la tom_hifi » Uto ruj 19, 2017 6:31 am

Predobro, bravo, svaka čast!! :)
tom_hifi

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 19, 2017 1:11 pm

Hvala dečkovi. :D Iskreno, s obzirom na broj zajeba koji sam napravio, krajnji rezultat je više nego dobar. Mogu slobodno reć da sam nadmašio samog sebe. :lol:
Sada imam dvije ljepe (Ako se mene pita. :mrgreen: Bolja polovica naravno ima drugo mišljenje, ali, opet, što ona zna o hornama? :mrgreen: ) i funkcionalne horne koje mogu biti i trajno riješenje.
E, sad, za ne puno veći novac (a kamo li da se uračuna rad) mogle su se kupiti i dvije biradialne horne, ali, ovo je ipak diy pa neka onda bude diy.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici