Skretnice - opcenita pitanja

Re: Skretnice - opcenita pitanja

PostPostao/la joe dalton » Pet svi 24, 2019 10:10 pm

Hoćeš reći da si uspio očitati graf impedancije sa 2% točnosti? :doh:
NHF ali to mi je malo teško povjerovati.
Ali totalno nebitno. Nemoj se zamarati sa par % jer su ti tolerancije svih elemenata s kojima radiš uključujući i drajvere lošije od toga. Da ne spominjem mjernu opremu. Osim ako nemaš gluhu komoru i profi mjernu opremu. Čini mi se da sam to već napisao. De ja vu :shifty:
Složi i izmjeri pa ćeš znati na čemu si.
joe dalton

PostPostao/la kiko » Pet svi 24, 2019 10:50 pm

Ha, ha.. Pa da, isprintao sam graf, povećao i eto - tako je. Jedna deseta milimetra krivo očitana puno mijenja impedanciju, to je istina. Ali, to je otprilike točno jer u tom frekv. rasponu su sva očitanja za 2 ili 3% veća od računskih vrijednosti, pa je to i više nego ok.

EDIT: Ha! Rezultati su i bolji, ponovio sam očitanje i računicu dotjerao..

2k=0,54%
2k1= 0,05%
2k2= -0,42%
2k3= -1,1%
2k4= -0,48%
2k5= -0,58%
2k6= -1,75%

To je prosječno -0,53% manje od impedancija na grafu, pa ti vidi!! :dance:

Sad se zabavljam sa vektorskim zbrajanjem struja i napona na elementima tog impedancijskog složenca kako bih došao do podatka o naponima na samim driverima obzirom na odabrane vrijednosti skretnice, a s ciljem izračuna distibucije snage, te u konačnici i zvučnih razina svakog divera. Tako bih mogao "uštimavati" atenuaciju na papiru, tj. računalu. Zanimljivo je to... Ali stvarno komplicirano onome tko to nije nikad radio - dakle meni.

Ma nemam ja te drivere još, to se ja ovako sada zabavljam s računicama i mjerenjima.. Ali ako se na kraju "rabota" bude doimala uvjerljivo ... onda je to to - uspjeh.

EDIT: Bit će nešto.. ! Vrlo vjerovatno nisam sve dobro pozbrajao, ali već sada izračun liči na nešto. Npr. za narinutih 60 W i reznu frekvenciju 2300 Hz, na woofer odlazi 52 W a na tweeter 12 W da bi (pri atenuaciji 1 dB) tweeter bio tiši za 0,15 dB. Čudno je to sa fazorima ... 52 + 12 = 64 W, a ja priključio zdravih 60W. :violin:

Ima li kakav dobar software za MLS akustičko mjerenje ?
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la tom_hifi » Sub svi 25, 2019 10:24 am

Jel pratiš išta Troels Gravesena?

Kaže da skretnica 4. reda je daleko bolje ispeglana, izračunata, iskompenzirana, da se mjeri skoro "savršeno", ali da mu ne zvuči ni blizu dobro kao skretnica drugog reda.

I što sad? Napraviš naizgled idealnu skretnicu, potrudiš se dokraja, skužio si kako to radi, sve izgleda savršeno i eksperimenta radi, napraviš neku jednostavniju skretnicu i zvučno ti se bolje sviđa.

Osim dijela u kojem se puno nauči, a to ti ovdje dobro radiš i to podržavam, kako objasniti ostalo? U sličnoj sam i ja situaciji oko nekih stvari u pojačalu, pa se tješim samo činjenicom da ću proširiti svoje znanje i praksu, ništa drugo. :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la kiko » Sub svi 25, 2019 11:00 am

Ne pratim ga baš, par puta sam pogledao stranicu.

I ja volim skretnicu prvog reda, ali taj midbas je zapravo širokopojasni, ide preko 10kHz (na osi) pa ga zato treba rezati strmije. Ima na ebay-u neki Audiohobby ( https://www.audiohobby.eu/en/sb-acousti ... ition.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank) koji prodaju modificiranu Ara-u za 3000 Eura, pročitaj šta su napisali u opisu. To me ponukalo da se pozabavim s tim.
Malo su promijenili opis, prije je pisalo da je njihova skretnica jednostavnija, drugog reda i da oni koji su čuli kažu da to zvuči kao zvučnici od 10 kEur ...

A čuj, ja sam objektivist... Kontam- to je sve fizika i svaka pojava koju možemo primjetiti ima svoje fizikalno objašnjenje, samo je pitanje da li mi to znamo objasniti ili ne - tako je kako fizika diktira.

I ja sam ovih dana dovršio jedno integrirano pojačalo, sa phono stageom. Bio sam spojio mase svih ispravljača na centralnu točku i bilo je malkoc bruma - a nema loop-a. Onda sam mase svih pretpojačala odspojio s te točke i vodio diirektno do pločica i sad nema apsolutno nikakvog bruma, šuma, ništa, totalni mrak! Trafo od 300 VA ni ne čuješ da je uključen, sasvim izbliza.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la yoke » Sub svi 25, 2019 11:22 am

Ovo povise...
Cisti marketing :lol:
Vjerojatno da ara sa berilijem svira bolje od are :lol:
(Nisu napisali da bolje svira od standardne Ara BE ;))
Vjerojatno bolje svira ako se napucaju "kvaliteniji" kondovi i sl.

Jedino ako stavrno nisu i promjenili skretnici rez na 3000Hz
Ali vjerojatno su i to krivo prepisali sa web stranice od "standardne" are ;)

I da..vjerojatno grijesim po svim pitanjima :lol:
yoke

PostPostao/la kiko » Sub svi 25, 2019 11:46 am

Je, pitao sam ih. Kažu, skretnica je njihov design, fazno, polarno i frekventno uštimana. I ne koriste Notch na tweeteru.

A pogledaj ovdje: http://singaporehifi.blogspot.com/2019/ ... r-kit.html" target="_blank

Taj je stavio kvalitetnije dijelove u skretnicu, originalna SB Acoustics shema. I normalno da bolje svira..
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la joe dalton » Sub svi 25, 2019 5:52 pm

Normalno da ce reci da bolje svira kad je istreso brdo para za dijelove.
Osobno sam malo previse star da vjerujem bas svemu sto pise na internetu....
joe dalton

PostPostao/la Bepone » Sub svi 25, 2019 5:54 pm

Kad prodjes 60, sve ce ti bit laz! 2 cavla koje zabijes u garazi ce bolje svirat od cijelog intwrneta.. :lol:
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sub svi 25, 2019 5:56 pm

Kila zice je 70 kuna , kila rada viae od toliko..par zavojnicaal 500kn par kondica 200...100e urica skretnica na gore sa random rezultatima...uvijek mi je ta racunica u glavi pa ni ne pomisljam va visesteuke sisteme...max 2 zv..neki midbas do fulranger za donji dio i gore viaokotonac....
Zadnja izmjena: Bepone; Sub svi 25, 2019 5:57 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Bepone

PostPostao/la joe dalton » Sub svi 25, 2019 5:57 pm

Bepone napisao:Kad prodjes 60, sve ce ti bit laz! 2 cavla koje zabijes u garazi ce bolje svirat od cijelog intwrneta.. :lol:

Onda cu se bacit u poljoprivredu ko ti. I pecenje rakije :D
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici