Skretnice - opcenita pitanja

Re: Skretnice - opcenita pitanja

PostPostao/la kiko » Pon lip 03, 2019 8:02 pm

Neće, ali i kad je samo mjerenje impedancije, pitanje je kako će headphone izlaz izdržati toliko nisku impedanciju od koji 55 Ohma jer je napravljeno za 600 ohma, ne? Zato je bolje raditi s tom kutijicom.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Pon lip 03, 2019 8:05 pm

Ovo sam izmjerio na mojim dvostaznim zvučnicima:

P - AE minimum phase.jpg

Kako bi to trebalo tumačiti?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la joe dalton » Pon lip 03, 2019 8:39 pm

kiko napisao:Neće, ali i kad je samo mjerenje impedancije, pitanje je kako će headphone izlaz izdržati toliko nisku impedanciju od koji 55 Ohma jer je napravljeno za 600 ohma, ne? Zato je bolje raditi s tom kutijicom.

Nope. Slusalice su standardno 32 Ohma.
joe dalton

PostPostao/la kiko » Pon lip 03, 2019 8:44 pm

onda je ok.

De vidi taj graf... Ne znam je li to dobro ili ne
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la joe dalton » Pon lip 03, 2019 8:47 pm

Dobar je graf :). Nis mu ne fali. Nisi okretao fazu na visokotoncu?
joe dalton

PostPostao/la kiko » Pon lip 03, 2019 8:53 pm

To je mjereno sa jedan metar udaljenosti, a skretnica je prvog reda.

Ono što si ti bio mjerio, krivulja opada od 90 prema -90 st. A to zato jer je skretnica drugog reda, jel?

I kako bi se takvim mjerenjem odredio pomak akustičkih centara dvaju drivera? Kontam da bi to moralo biti bez skretnice, na ravnoj plohi, pa onda iz tada izmjerenog grafa očitati fazni pomak na ciljanoj frekvenciji te ga preračunati u milimetre... i to bi trebalo biti to. E onda s tim podatkom gledati što se može učiniti, što skretnicom, što nagibom i sl.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la joe dalton » Uto lip 04, 2019 12:40 am

Skretnica je prvog reda. Ima shema u temi.
Probaj nagnuti zvucnik prema nazad pa izmjrri fazu.
joe dalton

PostPostao/la kiko » Uto lip 04, 2019 6:48 pm

To bih mogao možda večeras mjeriti.

Nego, našao sam u helpu za Limp vrijedno objašnjenje ( u svezi onoga što sam računao). Kaže:

" In modern instrumentation ...... voice coil is treated as “lossy” inductor whose impedance ZLE depends on frequency. Physically, ZLE is the input impedance of the "transformer" whose secondary winding is the pole piece. Eddy currents in the pole piece give rise to primary circuit resistance."

"LIMP also enables estimation of two additional and more accurate equivalent circuits for lossy inductor: L3R and L2RK models. They are also shown in Fig. 5.1. The L3R model extends L2R model with one more parallel circuit L3||R3, while in L2RK model, as defined by Thorborg [12], a semi inductance K is added parallel to circuit L2||R2"

Normalno, proizvođači izmjere modul impedancije i iz toga računaju ts parametre, kako bi drugačije.. Međutim, našao sam tri različite formule za izračunati Le iz parametara i svaka daje drugačiji rezultat. I te nadomjesne sheme po netu zapravo nisu realne, pa ni računica ne može biti realna. To su, eto, zastarjele metode. A SB Acoustic, glede toga piše: "Calculate the voice coil inductance, Le [H]. An empirical equation is used, as a voice coil sitting in a motor system does not behave like a true inductor. This model for voice coil inductance is rather simple – better lumped models have been made. "

Taj Thorborg (iz Scan Speaka) piše o tome ovdje: http://www.cfuttrup.com/Thorborg_32.pdf" target="_blank" target="_blank

Uglavnom,s Arta Limp-om bi se upravo tom metodom moralo moći dovoljno precizno odrediti parametre, kako je objašnjeno u help-u. I tada će posljedično i simulatori i računice davati bolje rezultate.

Jer, ako se iz impedancijskog odziva mogu dobiti ts parametri, onda se primjenom zakona fizike (elektrotehnike) i iz ts parametara impedancijski odziv može dobiti "natrag". Najveći problem je pravio Le koji, eto sad bolje shvaćam, nije konstantan s frekvencijom pa i njega treba računati - za svaku frekvenciju.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la Master of disaster » Uto lip 04, 2019 9:44 pm

Dalo bi se zaključiti da su TS parametri različiti za svaku frekvenciju. Ne drastično doduše.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la kiko » Sri lip 05, 2019 12:43 am

Ne znam sad napamet, ali Le definitivno da. Međutim, proizvođač ga navodi kao konstantu jer realno - on će se kao takav koristiti za proračun kutije a to je na niskim frekvencijama gdje njegova vrijednost skoro pa ništa ne utječe na ukupnu impedanciju drivera. Na srednjim frekvencijama već da, ali tu je slučaj da kupci woofera mjere impedanciju i s time računaju skretnicu (ako uopće i mjere). No, ozbiljniji software za simulaciju rada skretnice sa konkretno odabranim driverima bi morao uzimati u obzir te varijacije Le-a.

Photo0531 (4).jpg

Mjerio sam fazu sa kutijama kako inače stoje (PLAVO) i onda sam ih nakosio za cca 10 stupnjeva (CRVENO):

Minimum phase P-AE.JPG

Komplicirano je trigonometrijski izračunati koliko točno to zakošenje donosi razlike displacementa, trebao sam ih pomaknuti unaprijed da bas dođe na mjesto gdje je bio prije nakošenja pa bi bilo lakše izračunati to. I onda bi se moglo to pretvoriti u stupnjeve pa vidjeti da li je i Arta izmjerila isto toliko stupnjeva. Sigurno bi.

Ali vidi se dešavanje između 1 i 3 kHZ.. Skretnica nije školski primjer, već je tweeter rezan valjda na 2,5 do 3 kHZ, a bas ne znam točno više, ali nema zobela i pošto ne znam točnu njegovu impedancijsku krivulju - ne mogu znati gdje je -3dB point s tih 0,33mH ispred. Amplitudno je to solidno ispeglano.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici