Master of disaster napisao:joe dalton napisao:I nema basa bez površine membrane (ovo trebam staviti u potpis

).
Znači ako hoćeš dobar bas u 30m2 - 12" minimalno ili još bolje 15" ili 18". Sve manje je kompromis ili mora na aktivu.
Eto mojih 5¢.
E, e, to to! Potpuno se slažem. Može se u sistem ubaciti kakva anolgna profi razglasna skretnica za odjeliti baseve od ostalog pa ostalo pasivom, ili ići tako na trostaznu aktivu. Ja sam tako dobivao dobre rezultate.
E Gedles, je davno napisao doktorat o upotrebi barem dva ili više subvufera u sobi raspoređena po ćoškovima, Uz stereo zvučnike koji se koriste postavljeni kako ih mi inače postavljamo i oni služe samo za frekvencije preko 80 hz. Po njemu i drugima to je jedini način da se riješe stojni valovi i bas frekvencije budu bolje. To jest riješi i podesi sobna akustika.
Ali, uvijek postoji to ali.
Ja tako nešto ili u slične komplikacije ne želim ulaziti, niti previše uzurpirat životni prostor.
Nakon toliko godina bavljenja ovim hobijem, zaključio sam da bi meni bilo sasvim dovoljno izgraditi zvučnike kojima sam naveo ime, da ga više ne ponavljam.
Jedini problem, a u ovom hobiju se ne može nikad reći jedini jer ih ima dosta čak i previše. Otvoreno da kažem nerješiv je to problem za mene i većinu nas, čak ako bih i uspio nekako izgraditi željeni zvučnik, onda bi vjerojatno stvar bila opet na početku, itd. Da ne ulazim previše u filozofiranje oko akustike i ostalih gluposti koje su se priljepile za nas audiofile.
Novac to je problem. Jedino dijelovi nisu financijski problem koliko god da su skupi za ovaj projekat, jer on vrijedi svake pare.
Naravno kontate na šta aludiram, već sam neke ljude koji se bave tim stvarima pitao i tražio da napravimo posao (čak i Theoharova), Odgovori su bili blago rečeno "čudni" za nekoga kao što sam ja. Koji baš i ne priznaje aristokratsko-buržujski pristup ovoj našoj slabosti.