Tascam 48 - povratak u život

Re: Tascam 48 - povratak u život

PostPostao/la DrFireBottle » Pet stu 25, 2022 8:59 pm

Problem sa njim osim toga što je cijeli u katastrofi, je što vrti traku toliko bolesno brzo... Razlog tome je vjerojatno pinch roller i drugi roller za counter do njega koji nemaju gumu na sebi, već izolirku umjesto gume... Zna li netko gdje se jeftino mogu nabaviti gume za pinch rollere jeftino, ili da netko ima neku gumu pa da paše?

Od većih problema, lijevi motor je izvan balansa, nije centriran pa kolut pleše po svuda (ova sprava je komplet direct drive, 2 tape motora i jedan capstan). Vidim da svira, za snimanje još ne znam, tek sad imam normalnu traku da ga probam.
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Pet stu 25, 2022 9:11 pm

Sad mi je jako žao što sam prodao onaj polu-ispravan tascam 58 što sam kupio na sajmu, jer sam realno trebao njega složiti i staviti u studio, ovaj je za sad, iz financijskog pogleda nemoguća misija.
DrFireBottle

PostPostao/la tubeman » Pet stu 25, 2022 9:58 pm

Već sam se stoput zarekao da neću, ali jednostavno moram :(
Zarekao sam se da neću biti kritičan, pogotovo mi je to teško biti prema mlađim snagama poput Tebe.
Znam da se nećeš ljutiti pa ću si to dozvoliti.

Problem je u tomu, a to vidim kod puno mladih, što ste nestrpljivi i ne poštujete dovoljno tehnologiju i uređaje.
Kupiti stari uređaj za par kuna i očekivati od njega čudo će napraviti posve suprotan efekt od očekivanog.
Od dre*a se može napraviti pita ali nije baš ukusna.
U takav uređaj je upucano puno znanja i tehnologije koju treba poštovati jer su to bili uređaji koji su u svoje vrijeme bili vrh a i danas mogu ponuditi to isto u zadanom kontekstu.
Naravno ako rade onako kako je zamišljeno.
Očekivati od uređaja koji umjesto pinch rollera ima namotanu izolirku je bolesno i očekivati nešto od toga je ... nemam riječi, odnosno ne želim upotrijebiti riječ koja mi je na jeziku :)
Upravo ta strelovita brzina premotavanja (bez opasnosti oštećenja trake) i preciznost pozicioniranja je nešto što osim Tascama nije moglo ponuditi puno uređaja.
To je isto da na Ferrari namontiraš ćelavu gumu od Renoa 4 (svaka čast Renou :) ) i pokušaš voziti 250 na sat.
O ostalim stvarima da i ne govorim.
Osim toga, malo si prebrz. Zato ti možda nitko niti ne "uskače" u "refreše" jer prije prodaš uređaj nego se snađemo :( :)
Ali tako to danas mladi valjda rade.
Takvi uređaji nisu u svoje vrijeme koštali, kao ovi današnji, samo zbog značke nego je neki vrag i bio u njima, bili su namijenjeni za vrlo ozbiljan i težak rad.
Ali vrijeme čini svoje pogotovo ako su stajali koju godinu zabačeni negdje, ne daj Bože, u vlazi ili čemu gorem.
Uređaj koji je ispravan ostavljen nekoliko godina u kakvoj ostavi ima bar 80% šanse da neće uopće raditi ili će "štekati".

Unatoč tomu, ako im se posveti dovoljno pažnje i truda mogu dati još puno jer im je izrada doista opaka a ugrađene komponente i sklopovi vrijedni divljenja.
Ali takav "oporavak" košta. I vremena i novaca i tek onda se može nešto očekivati (čak jako puno).
Ako netko i ima "nekakav pinch roller" koji će odgovarati, sigurno ga neće ustupiti ili mijenjati za nekakav (polu)pokvareni uređaj.
Takvi sitni dijelovi se prodaju za desetke eura (+ poštarina) a može se proći jeftinije ako se zna kako ali to nije PUNO jeftinije.
Ja niti ne pokušavam pitati "ima li netko viška gumba za A700" već ih jedan po jedan skupljam po internetu i za svaki istovarujem po 10-20 Eura (+ poštarina) :(
Drukčije izgleda ne ide.
Pinch roller je tek "kamilica" prema onomu što još treba napraviti da TAKAV uređaj radi kako treba.
Stari pinch rolleri ne valjaju ništa i obično se nakon pokušaja "čišćenja" dobije otprilike nešto ovako odvratno (ili gore) :)

Slika

Karta od ovog gore do ovog dolje će koštati barem dvadesetak Eura (bez poštarine :) ).
A i to je tek drugo odmorište na nešto malo više od pola puta. :)

Slika

Isto tako, lupkanje po glavi ili namakanje potenciometara niti iz daleka nisu dovoljni. C refreshi su uglavnom bedastoća osim u ispravljačima.
Nije da odgovaram, jer je moguće tu i tamo "upiknuti" štogod "dobro" za par sto kuna ali to je u pravilu iznimka.
Vjeruj mi da svaki preprodavač takvih stvari dobro zna kakve cijene takvi uređaji postižu na tržištu.
Srećom, višekanalni magnetofoni ne baš puno ali popravci su doista skupi.
Namjera mi je upozoriti na to da tomu treba pristupiti puuuno ozbiljnije.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la tom_hifi » Sub stu 26, 2022 7:42 am

DrFireBottle napisao:Sad mi je jako žao što sam prodao onaj polu-ispravan tascam 58 što sam kupio na sajmu, jer sam realno trebao njega složiti i staviti u studio, ovaj je za sad, iz financijskog pogleda nemoguća misija.

A za "ključ u ruke" rješenje ti je bilo preskupo. A sad si potrošio novac i vrijeme itd itd, a nemaš ništa. Bez ljutnje, djelomično se referiram na Dankov post.

Htio si jeftino/jeftinije, sad treba zasukati rukave i SVE novo staviti. Nikakve izolirke po rolicama i da dalje ne nabrajam.

Samo hrabro naprijed i sjeti se, tko škrtari, uvijek nakraju plati duplo.
tom_hifi

PostPostao/la DrFireBottle » Uto stu 29, 2022 12:50 am

tubeman napisao:Već sam se stoput zarekao da neću, ali jednostavno moram :(
Zarekao sam se da neću biti kritičan, pogotovo mi je to teško biti prema mlađim snagama poput Tebe.
Znam da se nećeš ljutiti pa ću si to dozvoliti.

Neću se ljutiti.
Nemam razloga, ipak smo tu svi u svrhu zajedničkog druženja i podjele znanja i da nam je svima bolje.

tubeman napisao:Problem je u tomu, a to vidim kod puno mladih, što ste nestrpljivi i ne poštujete dovoljno tehnologiju i uređaje.
Kupiti stari uređaj za par kuna i očekivati od njega čudo će napraviti posve suprotan efekt od očekivanog.
Od dre*a se može napraviti pita ali nije baš ukusna.
U takav uređaj je upucano puno znanja i tehnologije koju treba poštovati jer su to bili uređaji koji su u svoje vrijeme bili vrh a i danas mogu ponuditi to isto u zadanom kontekstu.
Naravno ako rade onako kako je zamišljeno.
Očekivati od uređaja koji umjesto pinch rollera ima namotanu izolirku je bolesno i očekivati nešto od toga je ... nemam riječi, odnosno ne želim upotrijebiti riječ koja mi je na jeziku :)

Da, nestrpljiv sam, uvijek sam bio, prevelika želja i žar za napraviti nešto sa premalo resursa i volje za ispravan rad.
Od ovog dreka se nemože trenutno nikakva pita napraviti, nisu samo pinch rolleri u pitanju, ali o tome kasnije.
Dakako, kompleksan je, prekompleksan da bi ga sam mogao urediti u tvorničko stanje. Zasad nemam to znanje.

Izolir traka, ako me sjećanje dobro služi je od prošlih vlasnika (ustanovilo se Radio Split, a zatim neko kazalište), oni su tu jadnu spravu godinama "vozili" bez ikakvog održavanja, a od 2005 do trenutka dok nije došao meni je bio stalak za kavu i pepeljare (to se vidi po flekama, i strašnom mirisu cigareta koji ne izlazi iz njega).

Moji neumjesni komentari su se našli ovdje jer sam zamalo dobio mentalni slom u silovitom pokušavanju raskopavanja i sastavljanja ove sprave. Djelomično zbog nestrpljivosti a djelomično zbog moje prirodne naravi su komentari gore ispali takvi kakvi jesu.

Nestrpljivost je uvijek bila dio mene, i uvijek sam volio sve preko noći, brzu muziku, brz život.

Barem sam se smirio, i sa ovim sad idem polako jer vidim da ne ide brzo. Možda nađem još jednog donatora za dijelove.
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Sri stu 30, 2022 2:07 am

tubeman napisao:Takvi sitni dijelovi se prodaju za desetke eura (+ poštarina) a može se proći jeftinije ako se zna kako ali to nije PUNO jeftinije.
Ja niti ne pokušavam pitati "ima li netko viška gumba za A700" već ih jedan po jedan skupljam po internetu i za svaki istovarujem po 10-20 Eura (+ poštarina) :(
Drukčije izgleda ne ide.
Pinch roller je tek "kamilica" prema onomu što još treba napraviti da TAKAV uređaj radi kako treba.

20 eura + poštarina za takvo nešto zvuči okej.
Neki dan me pita prijatelj mogu li mu složit Tascam 34, pitam ga u čemu je problem, rekao mi je, ajde samo promjeni remen i pinch rollere, začudio sam se i upitao: "pa dobro, ti to i sam možeš zmjeniti?"
Na to odgovara, "da, nema nigdje toga za kupiti, mislio sam da ti imaš nekog svojeg da to riješi".

Potaknulo me da listam internetom, kad vidi problema, nema dijelova ni za mojeg.
Pinch roller za Tascam 48 se da naći po cijeni od 180,00 dolara + 36 dolara poštarine iz USA.
Kad bi bila neka dva za 50 eura bi ih istog trena kupio.
U europi uopće nema dijelova, svi koji su bili na prodaju su rasprodani.

:shock:
Ajme mene, u šta sam se uvalio.
DrFireBottle

Prethodni

Vrati se na: Refresh starih uređaja