Podešavanje tunera voblerom

Podešavanje tunera voblerom

PostPostao/la phobon » Pon stu 21, 2022 7:04 pm

Nisam mislio pisati ovaj post ali fakat me zbunjuje ovo uputstvo za podešavanje tunera.
Uputa je od proizvođača tunera i nikako mi nije jasno kako je moguće da se na antenske priključnice
dovede signal iz voblera 10,7 MHz i da na izlazu možeš prikazati krivulju međufrekventnog kruga u glavi tunera.
Probao sam tako, i normalno kao što sam i očekivao ne možeš vidjeti ništa osim ravne crte na osciloskopu,
jer ulazni dio uguši međufrekvenciju koja se pojavi na antenskim priključnicama.
Inače podešavao sam ovo puno puta kod cijevnih radija, ali uvijek bih signal doveo posredno preko prstena ili nekako na staklo balona ECC85,
nikad na antenske priključnice.
Jedino što mi pada na pamet da je ovdje opisano korištenje uređaja kojim se na antenske priključnice dovodi fm signal 88-108 MHz
a da je on frekventno moduliran sa 10,7
U tekstu koriste riječ wobuloscop, nije naveden model ali pretpostavljam da je riječ o uređaju - sve u jedan, wobler i osciloskop ujedno.
Šema je u prilogu, a tekst upute glasi :

Heterodinsko ugađanje
1. Spojite zajedničku sondu FM voblera na bazu tranzistora T201, povezujući marker od 10,7 MHz sa sustavom.
2. Spojite sondu izlaza FM voblera na utičnicu VHF antene preko umjetne FM antene (Sl. 8)
3. Pomoću gumba za ugađanje postavite pokazivač ugađanja na točku od 98 MHz na skali prijemnika.
4. Okrećite jezgru zavojnice L109 dok se ne prikaže IF krivulja na ekranu vobuloskopa.
5. Ugodite s jezgrama L106 i L107 tako da, sa simetričnom glavom, marker bude u sredini vrha krivulje.
6. Pomoću gumba za ugađanje postavite kazaljku za ugađanje na početak raspona i ugodite heterodin s jezgrom L109 na frekvenciji F = 88MHz.
7. Pomoću gumba za ugađanje postavite pokazivač ugađanja na kraj raspona i ugodite heterodin pomoću C120 trimera na F = 108MHz.
Pažnja
Za pravilno usklađivanje potrebno je postići maksimalno pojačanje glave s minimalnim faktorom šuma.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

Re: Podešavanje tunera voblerom

PostPostao/la phobon » Pon stu 21, 2022 10:31 pm

Nadam se da vas ne zamaram s ovim, ipak je forum o diy pojačalima i slično.
Nekad se sam čudim svojoj gluposti.
Upute su napisane kako jesu, ali trebao sam odmah skužit da na antenske priključnice
ide isti signal kao i onaj koji se odabire gumbom za ugađanje stanice.
Opet mi tu nije jasno zašto onda kvačit marker 10,7 kad ti ustvari treba marker frekvencije koju si pustio na antenu.
Zbunjujuće je napisano ali dobro se podesi položaj frekvencije na skali.
Normalno, i krivulja mi je bolja čim je poklopac tunera zaklopljen i dobijam smislenije rezultate.
Hvala tubeman
pozdrav
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon stu 21, 2022 10:33 pm

Ma kakvo zamaranje, samo piši. Ima premalo stvari vezanih za podešavanja tunera na forumu tako da svaka riječ je dobrodošla.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Ivor » Uto stu 22, 2022 10:21 am

Po opisu bih rekao da ovdje vobler daje frekventno moduliran VF signal 88-108MHz (običan mini predajnik za FM band). Poslije konverzije na MF, dobiješ voblan signal 10.7MHz, s kojim onda podešavaš MF krugove (filtere).
Imam problem za svako rješenje
Ivor

PostPostao/la tubeman » Uto stu 22, 2022 5:50 pm

Ivor napisao:Po opisu bih rekao da ovdje vobler daje frekventno moduliran VF signal 88-108MHz (običan mini predajnik za FM band). Poslije konverzije na MF, dobiješ voblan signal 10.7MHz, s kojim onda podešavaš MF krugove (filtere).

Nije mi jasno što bi ovo trebalo biti.
Kako se to iz "običnog mini predajnika" to dobije ISPRAVNO voblan signal 10,7 MHz ?
Da ne bude zabune, Phobon je to napravi s Grundigovim AS4 AM/FM generatorom koji ima sve potrebne funkcije za praktički sve što treba oko podešavanja standardnih VF i MF sklopova.
To mu je uređaj s kojim još nije radio pa je možda bilo malo nedoumice :)
Inače, radiji ( i tuneri) imaju više manje istu proceduru podešavanja koja se mora poštivati ako se žele dobiti dobri rezultati.
Jasno, to vrijedi za "klasiku" koja je srećom dominantna na "tržištu".
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la phobon » Uto stu 22, 2022 7:40 pm

Mada sam jako puno lampaša poštelao na ovu foru, slijedeći proceduru dobro opisanu u priručnicima i knjigama,
ovo mi je prvi put da sam to radio sa tunerom koji ima varikap diode.
Svejedno, stvar je u načelu ista.
Ovo je klasična šema trimanja pojasnog filtera kad postaviš izlaz voblera na 10,7
odabereš marker iste vrijednosti, i na ekranu imaš krivulju propusnosti filtera.
phobon

PostPostao/la phobon » Uto stu 22, 2022 8:00 pm

Mada sam dobio odličnu krivulju, dobro podesio sve, još uvijek imam upitnike
što točno prikazuje krivulja koja je dobivena po ovoj šemi, odnosno prema gore navedenim uputama.
phobon

PostPostao/la phobon » Uto stu 22, 2022 8:07 pm

Jer dobivena krivulja i marker koji se vidi, to je marker od 98 MHz.
Ako ga ne uključiš ne znaš gdje si na ekranu osciloskopa.
Marker 10,7 MHz kojeg sam isto uključio, na ovoj slici se ne vidi on pada skroz desno izvan ove krivulje.

:confusion-scratchheadyellow: :confusion-scratchheadyellow: :confusion-scratchheadyellow:
phobon

PostPostao/la phobon » Sri stu 23, 2022 6:25 pm

Nakon još nekoliko sati provedenih uz ovo podešavanje, počinjem vidjeti stabla u šumi.
Zbunjivalo me je to što se signal dovodi na antensku priključnicu, a stvar je potpuno ista kao i kod podešavanja pojedinačnog MF filtera,
dovedeni signal npr. 98 MHz substrakcijom sa lokalnim oscilatorom daje 10,7
koji prolazi kroz pojasni filter i to je ono što sam dobio na ekranu.
Ovdje je očito namjera bila da se varikap diode dobro podese i navodi se kako ih podesiti u tri točke,
prvo sredina 98 pa onda krajevi 88 i 108. Znači doseg skale ulaznih varikapa i varikapa lokalnog oscilatora,
a zajedno s njima i prvi MF koji se nalazi unutra, a što je vrlo važno-sve skupa sa zatvorenim poklopcem tunera.
U prvom dijelu uputstva se i navodi da prije bilo kakvog
trimanja treba provjeriti da li varikap diode imaju prednapone prema šemi.
Problem je što moja mjerna aparatura nije hi-end, i vjerojatno bi joj trebao dobar refreš i kalibracija.
Puno tu ovisi i prilagodba impedancije kablova i svega, a to unosi dodatne promjene u sustav.
Tako se desi da se na ekranu pojave duhovi i stvarno moraš pazit što ustvari uzeti u obzir,
i lako je povjerovati špurijusima koji se pojave na ekranu da je to ono što tražiš.
Marker kojeg sam mislio da mi je izvan krivulje i nije mi bilo jasno kako uređaj tako puno bolje radi nego prije,
ustvari je špurijus, nadfrekvencija jednog od markera.
Kad si na 100 MHz lako je unijeti krive varijable u sustav, recimo samo ruka preko kablova koji vode prema osciloskopu
izmjeni oblik krivulje bez obzira što su oklopljeni.
Marker 10,7 bio mi je cijelo vrijeme ispod ovog od ulazne frekvencije. Oba na istom mjestu u sredini krivulje,
upravo ono što se traži.
Svejedno sam za probu opet otvorio poklopac tunera i signal doveo na bazu tranzistora mješalice,
i uvidio da je krivulja dobro podešena.
Lagano podešavanje zavojnice za sredinu lokalnog oscilatora, riješilo je i problem pogrešnog prikaza frekvencije.
Na dosta stanica displej je fulao za 0,1 MHz, recimo potražiš radio 101 a meni je na displeju najjači signal
100,9 MHz.
Mislio sam da displej ima problem, ali očito je bio problem u podešavanju.
Sve te retro stvrari imaju problem da su lagano off-tune, jer godine naprave svoje i kad su dobro skladišteni.
Evo, neću više s time, ako netko krene u ovakvu zabavu, ovdje će ostati post pa možda nekom bude koristan.
phobon

Vrati se na: Refresh starih uređaja