Nisam mislio pisati ovaj post ali fakat me zbunjuje ovo uputstvo za podešavanje tunera.
Uputa je od proizvođača tunera i nikako mi nije jasno kako je moguće da se na antenske priključnice
dovede signal iz voblera 10,7 MHz i da na izlazu možeš prikazati krivulju međufrekventnog kruga u glavi tunera.
Probao sam tako, i normalno kao što sam i očekivao ne možeš vidjeti ništa osim ravne crte na osciloskopu,
jer ulazni dio uguši međufrekvenciju koja se pojavi na antenskim priključnicama.
Inače podešavao sam ovo puno puta kod cijevnih radija, ali uvijek bih signal doveo posredno preko prstena ili nekako na staklo balona ECC85,
nikad na antenske priključnice.
Jedino što mi pada na pamet da je ovdje opisano korištenje uređaja kojim se na antenske priključnice dovodi fm signal 88-108 MHz
a da je on frekventno moduliran sa 10,7
U tekstu koriste riječ wobuloscop, nije naveden model ali pretpostavljam da je riječ o uređaju - sve u jedan, wobler i osciloskop ujedno.
Šema je u prilogu, a tekst upute glasi :
Heterodinsko ugađanje
1. Spojite zajedničku sondu FM voblera na bazu tranzistora T201, povezujući marker od 10,7 MHz sa sustavom.
2. Spojite sondu izlaza FM voblera na utičnicu VHF antene preko umjetne FM antene (Sl. 8)
3. Pomoću gumba za ugađanje postavite pokazivač ugađanja na točku od 98 MHz na skali prijemnika.
4. Okrećite jezgru zavojnice L109 dok se ne prikaže IF krivulja na ekranu vobuloskopa.
5. Ugodite s jezgrama L106 i L107 tako da, sa simetričnom glavom, marker bude u sredini vrha krivulje.
6. Pomoću gumba za ugađanje postavite kazaljku za ugađanje na početak raspona i ugodite heterodin s jezgrom L109 na frekvenciji F = 88MHz.
7. Pomoću gumba za ugađanje postavite pokazivač ugađanja na kraj raspona i ugodite heterodin pomoću C120 trimera na F = 108MHz.
Pažnja
Za pravilno usklađivanje potrebno je postići maksimalno pojačanje glave s minimalnim faktorom šuma.