Raspberry Pi

Re: Raspberry Pi

PostPostao/la audio kutak » Sri lip 18, 2014 6:05 pm

Tereza, kažeš? ;)
Hmmmm ?? :think: :think:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Master of disaster » Sri lip 18, 2014 7:19 pm

tubeman napisao:Dječaci, jeste li posve sigurni što ste to kupili i čemu će služiti ? :) :)

Naravno! :mrgreen:
No dobro, kao i obično ide se grlom u jagode, ooovaaaj....u maline :D
Jesmo li nešto previdjeli? :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tubeman » Sri lip 18, 2014 7:25 pm

Nisam se htio prije javljati jer bi opet izgledalo da nešto zanovijetam.
Mislim da "visi" već neko vrijeme u zraku, ali nikome se ne da prvom zagaziti u kaljužu :) :)
Ja nabavio dobre čizme :)

Nakon deset stranica uzgajanja malina nije mi jasno što s time želite postići ???? Sok? Pekmez, Mamac za mrave???

Iznjedrio se kilavi sklop koji je poželio biti računalo i koji koji sjebano radi čak i pod linuxom.
To je možda primjereno AFN-u gdje gotovo nitko nema pojma o ičemu i bez problema ih h uvjeriš u što god hoćeš, ko šezdesetgodišnjak šiparicu da se od od pretvrdog đoke može dobiti rak :)

Osim "istraživanja", na ovom forumu je ovo u najmanju ruku djetinjarija.
Ovakvi sklopovi i "inženjerstvo" na njima treba cijeniti, jer će zasigurno iznjedriti neko dobro iskustvo, ali to ne znači da je baš to upravo ono što i nas zanima.
Prije svega treba smoći snage i volje i zapiknuti se u to puno dublje. Samo čekiranje faza instalacije i šalabahter nisu cilj.

Na kraju će se ustanoviti da treba još ovo, pa ono, pa će zahebavati linux, pa drajveri, pa će štucati, pa treba novi firmver, pa još memorije, pa ......
Da ne spominjem da na kraju treba priklopiti nekakav media server, vanjski disk, natjerati neki softver da sve to drži na hrpi. Uh....
I onda će se tražiti "stručnjak" koji će (naravno) za odgovarajuću protuvrijednost to pustiti u pogon.
Imam osječaj da je i Denis, koji se vjerojatno najviše bavio s time bio na kraju oprezan s kvalifikacijama kvalitete.

S druge strane imamo maratonsku raspravu oko toga koji jeftini kineski DAC kupiti???
Što sada očekivati i od računala od 500 kn u totalu i od DACA od 150 kuna ????
Hoćemo li u jeftini kineski kit ulijevati malinovac, ili ....
Mislim da bi trebali biti nešto ozbiljniji, pogotovo jer smo nekakvi wannabe samograditelji.

Ako već razmišljamo o takvom konceptu, za isti taj novac na tržištu postoji cijelo more PRAVIH miniITX računala koje mogu vrtiti i Windowse i Unix, i što god hoćeš, imaju PRAVI procesor koji neće štucati niti s videom niti zvukom istovremeno a uz put možeš i surfati.
Imaju sve moguće priključke i slotove bez puno potrebe za vitrualnim sranjima i nepostojećim ili lošim drajverima.
Ako je preslab procesor, stavi se veći, ako je premalo memorije, upikni veću, jedan disk nije dosta, ima 4 SATA3 štekera, gigabitnu mrežu itd itd...
Daleeeko iznad horizonta isušene maline.
Da, i koštaju između 250 i 600 kn s procesorom, ispravljačem i PDV-om zajedno. Sve to 12 x 12 cm veliko :)
U konačnici, bilo koje, par godina staro računalo koje se može dobiti za par sto kuna će posao odraditi bolje i sigurnije.
Barem ga se može konfigurirati po želji.

Sad će netko reči da to provjereno ne valja, da je loše kvalitete (tko je provjerio?), da.... :) :)
Zamagljivanje i iluzionizam su poznata i priznata zanimanja, a u audio tehnici (da ne spomenem HIGH-END) su posebno zahvalna :)

Možda će netko sada pitati što se nisam prije javio.
Možda i neće jer sve ovo već svi znaju (da je malina ono pravo ?).

Jednostavno mi je nevjerojatna brzina kojom su neki spremni sprašiti lovu bez razmišljanja.
Ali nije prvi put, i nije moj novac :) :)
Ne sumnjam da će na kraju sve to (nekako) raditi. Zašto ne?
Ali duboko sumnjam da će biti baš tako dobro, pogotovi ne u rangu "puno skupljih uređaja" kako se često voli reči,
U suprotnom, morao ću priznati da je sve ovo čemu smo do sada težili bezvezarija i nepotrebno, ali to se sigurno neće dogoditi :)

Živjele maline u voćnjacima i kineski kitovi u sjevernom moru :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Sri lip 18, 2014 7:50 pm

Da se nadovazem na tubemanovu analizu malinovca... Pogledajte drugi post u ovoj temi, moj...

Edison napisao:Nije skupo.

Imas li kakvu ideju kako bi to koristio? Ja nemam bas ni jednu (pametnu)...

Mislim da ljudi zele probati nesto novo, eksperimentirati. Nije skupo pa nece biti ni velike stete ako korisnici ne budu prezadovoljni rezultatom. Malo ce se zabaviti, nesto i nauciti, i idemo dalje...

Danas mi se hvali prijatelj s posla da je kupio "malinu", iz Kine, sveukupno 280 kn. Velim mu ja da mu nece dobro svrati jer je misli koristiti s USB-DAC-om. Naravno, ja o tome nemam pojma, ali vjerujem Denisu iz VZ, covjek se bavi takvim stvarima, probao je i cuo. Ovaj moj nece ni da cuje, kaze pusti da JA TO SLOZIM, nasao je na internetu 10 ljudi koji kazu da svira bez problema! Jest mu referenca! Rekoh mu neka slozi pa nek se javi... a sto sam mu drugo mogao reci? Mislim da ima i ideju koristiti nekoliko Aurdina (ili se nekako slicno zove) za otvarane/zatvaranje prozora u stanu, na dugme. Pita me sto mislim o tome. Nista. Imam ruke pa otvorim prozor... Ali ja sam staromodan, i ne idem u korak s novim tehnologijama... nisam ja neko mjerilo... :D
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la yoke » Sri lip 18, 2014 10:16 pm

Pa za 280kn ne mozemo puno pogrijesiti ;)
Za tu lovu ne mogu uzeti ni 4gb rama...prema tome...;)

S druge strane koliko snage ili rama je potrebno da bi nesto "sviralo" ?

prvo racunalo koje sam kupio (ne racunajuci comodor128) je bio duron na 600mhz,256mb rama, hdd od 30gb, te graficka od 64mb...17inchi monitor...i to sve za 14000kn pred cca20godina...
na toj konfiguraciji sam mogao ripati,snimati cdove, raditi divixove od dvda (je da je to trajalo po 10sati)....itd...

pred cca10 godina sam imao racunalo na cca2ghz,1024mb rama,500gb HDD graficku od 128mb...24 incni monitor...i opet za cca14000kn

Sto je najgore tako "snazno" racunalo je imalo problema s mkv full hd ripovima...
za razliku od wd kutije (600kn) koja je sve to zvakala...

tako da nije sve u snazi...
plus konstantna zafrkacija s drajverima...

Tako da sam se izigrao s racunalima,radio na njima sve sto mi je bilo zanimljivo...
a danas ih koristim samo za 1/20 onog za sto sam ih koristio pred 5...10godina...

Osobno smatram da je 700mhz s 512mb rama dovoljno da bi vrtilo flacove...
mozda grijesim...ali budem vidio...

ne znam zasto mislite da to nije dovoljno ?

U svakom slucaju vidjet cu...

Oko zafrkancije s soft erom...to je nesto na sta se naucis...od malih nogu...zasto jednostavno ako moze komplicirano ;)
vidjet cemo

mislim da je Dean to dobro podcrtao ;)
yoke

PostPostao/la Master of disaster » Sri lip 18, 2014 10:32 pm

Ja ću biti zadovoljan ako bude radilo jednako ili bolje nego sada kada mi je računalo sa d/a konverterom povezano sa 15 metara koaksijalnog kabela. I sada imam jeftini dac (lampuceru) i prilično sam zadovoljan. To je za novce pristojan dac. Koji može dati dosta van. Kada bude novaca za nešto ozbiljnije, malina plejer ići će u vikendicu gdje trenutno slušam preko laptopa i to izlaza za slušalice. Od toga će raditi sigurno bolje. :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la yoke » Čet lip 19, 2014 11:10 am

I da bi PC bio upotrebljiv kao izvor, treba ti xmos modul koji je oko 70E sto je odmah u startu skuplje od maline...
nadam se da ce malina biti ok igracka ;)
vidjet cemo sta ce biti od tog...
yoke

PostPostao/la Master of disaster » Čet lip 19, 2014 12:23 pm

Ja slično razmišljam, a što se tiče zahebancije sa driverima, to nije nepoznanica ni na win. ni na linuxu. Ubuntu os imam već četiri godine i jedini driverski problemi na koje naljećem su upravo sa zvučnom karticom (naravno, uvijek taj Murphy). Imam Audigy 1 karticu, i kada sam ju kupovao bio sam svijestan da ta kartica ima problema sa driverima za linux (ali mi ju je čovijek dao za 100 kn, pa koga briga za drivere :mrgreen: ). Nakon ponešto akrobacija (uglavnom nabadanja na sljepo u terminalu a koristeći mudrost sa linux foruma) proradila je i radila besprijekorno tri godine. Kod zadnjeg updatea kernela, prestala je davati podatke van na spdiff, dac indicira prisutnos spdiff signala, ali zvuka nema (i to bi bilo riješivo siguran sam, kako se je riješilo i prvi put ali sve u svoje vrijeme :mrgreen: ). Koliko sam vidio distribucija koju predlaže denis_vz ili pak volumio za koji čak postoji i popis provjerenih daceva, funkcioniraju dobro kada se jednom konfiguriraju. S obzirom da već neko vrijeme mislim napraviti neki kompjuterski plejer, ovo je bila idealna situacija da klasičnim metodama preuveličavanja nekih aspekata i umanjivanja drugih dočaram dragoj nužnost kretanja u izradu toga :mrgreen: A kako će raditi? Naravno da neće biti hi end. Koga briga. Ni lampucera nije hi end. A za novce radi jaaako dobro. Ja zadovoljan. Jako zadovoljan. Ako omjer uloženo/dobiveno i u ovom slučaju bude tu negdje mojoj sreći neće biti kraja...
Master of disaster

PostPostao/la tubeman » Čet lip 19, 2014 1:22 pm

@Yoke

Što je to XMOS modul?
Što to skupi PC nema a industrijski poluprocesor od 30 dolara ima?
U današnjoj poplavi skraćenica bilo bi dobro objasniti o čemu se radi :)

Inače, one cijene od 14.000 nečega si malo preračunao.
Pobrkni su najvjerojatnije DEMovi i Euri :) :)
Prvo vlastito PC računalo (PC XT s punih 8 MHz, 20 MB if 5,25" floppyjem ) sam platio 2000 DEM (1983. tada još nije bilo AT klonova a u normalnoj nabavi). A to je bilo najbrže i gotovo najskuplje računalo na normalnom tržištu -kupljeno s popustom kao eksponat na informatičkom sajmu u Hanoveru.
Bezbrojne ZX80, 81, Spectrume, C16, C64, C128, Amige, Atarije, Galebe, Orlove i još koješta prije toga neću spominjati.
1981. sam i sam za diplomski rad napravio vlastito konceptualno računalo s 8080 procesorom i firmverom od 2KB :)
Znalo je zbrajati, oduzimati, množiti i dijeliti te reči "Hello" i "FOI" (samo to se moglo suvislo napisati na 6 komada 7 segmentnih displeja), imalo programsku memoriju od 1 kB i heksadecimalni prikaz :)
Da, i koštalo je i više od 2.000 DEM :)

Istina je da je dobro računalo UVIJEK toliko koštalo, bio to AT, 386, 486, PENTIUM pa nadalje.
To je jedna od rijetkih stvari gdje se DEMOVI nisu direktno konvertirali u Eure 1:1
Prodao sam ih nebrojeno (najvjerojatnije na tisuće kroz 30 godina :), pa otprilike znam ponešto o tomu.

Mislim da si i "pomaknuo" sve skupa za nekoliko godina (ili nula :) ), što je u informatici ogromno :)
Inače, prije dvadeset godina, matične ploče i standardni Windowsi (16 bitni W95 i W98) nisu niti mogli direktno adresirati toliki diskovni prostor.
Njihova PRO verzija (NT) je mogla (32 bita) ali je bila neupotrebljiva u puno aspekata.
Zato smo mi još dugo koristili SCSI diskove čiji kontroleri su to mogli (prve komercijalne "sviralice" smo proizvodili još 1993. pa su nam tadašnji mali i spori diskovi bili poveliki problem.). Koristimo ih i danas, ali moderniju verziju (SAS).
Sve je bilo puno jednostavnije pojavom XP-a koji je i najdulje trajao i bio najstabiline Win okruženje ikada.
PRO verzija (2000) opet nije doživjela širu popularnost.

Malo povijesti :)
PRVI 17 GB disk je predstavljen tek 1997. (GMR glave) - preskup i nenabavljiv u normalnom životu još bar godinu dana
PRVI 500 GB disk je predstavljen 2005. godine. prvi nabavljivi godinu dana kasnije.

Zašto sam malinu "KRITIČKI" ( :) ) usporedio s nečim, po mojem mišljenju, ozbiljnijim?

Zato što "malo ozbiljniji" sustav može ISTOVREMENO bez problema vrtiti filmove, glazbu, miksati više izvora, kontrolirati bazu podataka, imati svoje diskove (i u raidu), podržava internet (pa može lako raditi kookupove za podatke), WI-FI, daljinsku kontrolu, protokole za komunikaciju s TV-om i drugim uređajima, optički izlaz itd. itd., bez potrebe za nekim master softverom koji je takav kakav jest i ne daje mogućnosti ikakvih promjena osim čekanja nove verzije koja možda bude a možda i ne kompatibilna.

Ukratko,
Minimalna razlika u cijeni, a ogromno veće mogućnosti.
I još jedna stvar: Nije sve u Megahercima procesora.
Malina nema centralni procesor + više ostalih "procesora" koji brinu o periferiji i internim komunikacijama i sl..
O svemu tomu brine njegov jedini, "centralni" procesor, a to nije lak zadatak.
Tu se najveći dio MHz raspe na osnovne zadatke i pitanje koliko ih ostane za ono što u stvari želimo :) :)

U krajnjoj liniji, imam bolji prijedlog od gomilanja teksta:
Donesimo na sljedeći TF svaki svoj uradak pa možemo usporediti i donijeti prave zaključke i ocjene.
To bi i mogla biti jedna od tema festivala :)

Mislim da bi to bila dobra inicijativa, ne u svrhu natjecanja ili diskvalifikacije ovog ili onog.
Izvor zvuka nam je uvijek veliki problem, i mislim da je svima stalo pronaći neko dobro buduće rješenje.
Vjerujem da je svima jasno da to ne može biti neki "cheap trick", jer bi ih onda već bilo prepuno tržište.
Dobro bi bilo ustanoviti što je to zahebancija, što istraživanje i što vodi ozbiljnom rješenju.
Pri tome ni jedno ni drugo ni treće za sada ne bi trebalo na slijepo kvalificirati.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Master of disaster » Čet lip 19, 2014 1:52 pm

Tubeman, ja sam kompjuterski diletant, pa ni ne pomišljam ulaziti u računalne rasprave, što se tiče cijena slažem se, mogao bi se i osnovati klub računala 2000 DEM kupljenih ranih devedesetih :D moje prvo računalo je bila 486 kupljena čim je izašla, ne sjećam se točno godine ali se sjećam da je sa monitorom tipkovnicom, mišem i mislim win. 3.11 koštala 2500 DEM, kakav stroj je to bio :D .
Što se tiče maline, ona je najjeftinija ot tih "baby" računala pa je naravno i najslabija. Međutim, mislim da je u stanju vrtiti neki mali linux i reproducirati flac ili mp3, to je sve što ću ja ikada tražiti od nje. Meni su takva računala (kao i beaglebone ili udoo) zanimljiva zato što su mala, rade na jednostavna napajanja, sve se pasivno hladi... naravno, pretpostavka je majka svih zaheba, vidjećemo kada stigne I2S dac...
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Nabava dijelova