@Yoke
Što je to XMOS modul?
Što to skupi PC nema a industrijski poluprocesor od 30 dolara ima?
U današnjoj poplavi skraćenica bilo bi dobro objasniti o čemu se radi

Inače, one cijene od 14.000 nečega si malo preračunao.
Pobrkni su najvjerojatnije DEMovi i Euri

Prvo vlastito PC računalo (PC XT s punih 8 MHz, 20 MB if 5,25" floppyjem ) sam platio 2000 DEM (1983. tada još nije bilo AT klonova a u normalnoj nabavi). A to je bilo najbrže i gotovo najskuplje računalo na normalnom tržištu -kupljeno s popustom kao eksponat na informatičkom sajmu u Hanoveru.
Bezbrojne ZX80, 81, Spectrume, C16, C64, C128, Amige, Atarije, Galebe, Orlove i još koješta prije toga neću spominjati.
1981. sam i sam za diplomski rad napravio vlastito konceptualno računalo s 8080 procesorom i firmverom od 2KB

Znalo je zbrajati, oduzimati, množiti i dijeliti te reči "Hello" i "FOI" (samo to se moglo suvislo napisati na 6 komada 7 segmentnih displeja), imalo programsku memoriju od 1 kB i heksadecimalni prikaz

Da, i koštalo je i više od 2.000 DEM

Istina je da je dobro računalo UVIJEK toliko koštalo, bio to AT, 386, 486, PENTIUM pa nadalje.
To je jedna od rijetkih stvari gdje se DEMOVI nisu direktno konvertirali u Eure 1:1
Prodao sam ih nebrojeno (najvjerojatnije na tisuće kroz 30 godina

, pa otprilike znam ponešto o tomu.
Mislim da si i "pomaknuo" sve skupa za nekoliko godina (ili nula

), što je u informatici ogromno

Inače, prije dvadeset godina, matične ploče i standardni Windowsi (16 bitni W95 i W98) nisu niti mogli direktno adresirati toliki diskovni prostor.
Njihova PRO verzija (NT) je mogla (32 bita) ali je bila neupotrebljiva u puno aspekata.
Zato smo mi još dugo koristili SCSI diskove čiji kontroleri su to mogli (prve komercijalne "sviralice" smo proizvodili još 1993. pa su nam tadašnji mali i spori diskovi bili poveliki problem.). Koristimo ih i danas, ali moderniju verziju (SAS).
Sve je bilo puno jednostavnije pojavom XP-a koji je i najdulje trajao i bio najstabiline Win okruženje ikada.
PRO verzija (2000) opet nije doživjela širu popularnost.
Malo povijesti

PRVI 17 GB disk je predstavljen tek 1997. (GMR glave) - preskup i nenabavljiv u normalnom životu još bar godinu dana
PRVI 500 GB disk je predstavljen 2005. godine. prvi nabavljivi godinu dana kasnije.
Zašto sam malinu "KRITIČKI" (

) usporedio s nečim, po mojem mišljenju, ozbiljnijim?
Zato što "malo ozbiljniji" sustav može ISTOVREMENO bez problema vrtiti filmove, glazbu, miksati više izvora, kontrolirati bazu podataka, imati svoje diskove (i u raidu), podržava internet (pa može lako raditi kookupove za podatke), WI-FI, daljinsku kontrolu, protokole za komunikaciju s TV-om i drugim uređajima, optički izlaz itd. itd., bez potrebe za nekim master softverom koji je takav kakav jest i ne daje mogućnosti ikakvih promjena osim čekanja nove verzije koja možda bude a možda i ne kompatibilna.
Ukratko,
Minimalna razlika u cijeni, a ogromno veće mogućnosti.
I još jedna stvar: Nije sve u Megahercima procesora.
Malina nema centralni procesor + više ostalih "procesora" koji brinu o periferiji i internim komunikacijama i sl..
O svemu tomu brine njegov jedini, "centralni" procesor, a to nije lak zadatak.
Tu se najveći dio MHz raspe na osnovne zadatke i pitanje koliko ih ostane za ono što u stvari želimo

U krajnjoj liniji, imam bolji prijedlog od gomilanja teksta:
Donesimo na sljedeći TF svaki svoj uradak pa možemo usporediti i donijeti prave zaključke i ocjene.
To bi i mogla biti jedna od tema festivala

Mislim da bi to bila dobra inicijativa, ne u svrhu natjecanja ili diskvalifikacije ovog ili onog.
Izvor zvuka nam je uvijek veliki problem, i mislim da je svima stalo pronaći neko dobro buduće rješenje.
Vjerujem da je svima jasno da to ne može biti neki "cheap trick", jer bi ih onda već bilo prepuno tržište.
Dobro bi bilo ustanoviti što je to zahebancija, što istraživanje i što vodi ozbiljnom rješenju.
Pri tome ni jedno ni drugo ni treće za sada ne bi trebalo na slijepo kvalificirati.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......