Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Topolino » Ned pro 31, 2023 11:25 am

Volio bi naci jedan takav na sajmu, ali tesko. Novi od metalca je malo tooo much sa cijenom.
Topolino

PostPostao/la davorin » Ned pro 31, 2023 12:10 pm

Kupio sam lonac sa poklopcem zapremine 10 litara i širu posudu za spremanje većih količina namirnica od 20 litara u PEVEX-u. Metal je debeo i masivan, emajlirani premaz jako jednoličan i bez tragova napuklina i rupica, a posuđe je vrlo teško i robusno sa zadebljanim dnom. U loncu je ove godine za Božićno obiteljsko okupljanje spremljena sarma bez tragova zagaranja iako je vrijeme kuhanja bilo ~4 sata.
Lonac sa poklopcem je koštao ~80 Eura, a koliko je koštala ova veća posuda se ne sjećama (bila je skuplja!).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Topolino » Ned pro 31, 2023 6:44 pm

Ovu vecu imam kod mame kupio sam joj za pidoće prije 5g u pevex. Ovakva kao na slici od tubemana kosta skoro 80€ u pevex-u. Proizvodac metalac, koju uz emo celje u pevex-u kostaju bezobrazno skupo. Npr. 36cm poklopac od emajliranog lima 18€, dokle 30cm stakleni 6€ iz poljske :roll:
Topolino

PostPostao/la micro » Ned pro 31, 2023 9:16 pm

Topolino napisao:Ovu vecu imam kod mame kupio sam joj za pidoće prije 5g u pevex. Ovakva kao na slici od tubemana kosta skoro 80€ u pevex-u. Proizvodac metalac, koju uz emo celje u pevex-u kostaju bezobrazno skupo. Npr. 36cm poklopac od emajliranog lima 18€, dokle 30cm stakleni 6€ iz poljske :roll:

Prije nekoliko godina isao tu odmah preko granice i ostalo mi nesto dinara jer sam morao mjenjati i znam da to njihovo posudje od metalca je kostalo neuporedivo jeftinije pa uzeo. Ali koliko cujem i tamo su otisli sa cijenama a nisu u EU , dolaze ovamo kupovati ono jeftino meso iz EU (poljske) po veletrgovinama kad dodjes blize gdje se prodaje a ono smrdi :lol:
Zato je palo juce jedno made in Croatia , hvatali ga po svinjcu , 60 kg kobasica :lol:
micro

PostPostao/la Topolino » Ned pro 31, 2023 9:50 pm

Poceli ste :lol:
Topolino

PostPostao/la micro » Ned pro 31, 2023 10:11 pm

Svinje su prerasle dok su cekali Godoa :lol: Briselski aparatciki i neki nasi odlucili da zaustave africku kugu sto je nemoguce , bolest ostaje i ostace zauvjek u europi , zabranili oni klanje ili ne, ubijali svinje ili ne.
Ljudska glupost ih je donijela u Gruzijsku luku iz Afrike prije 5-6 godina , odnosno mornari donijeli zarazeno svinjsko meso a onda neko hranio svinje. Da ne duzimo, presla preko Rusije , Ukraine i usla u europu , na drugu stranu je usla i u Kinu , bolest je prosla kroz zemlje koje ne jedu svinjsko meso niti hrane svinje , postoje i divlje svinje.
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto sij 02, 2024 9:40 pm

Ja sam prije nekih godinu i pol kupio od Metalca jedan mali lonac+poklopac za kuhati krumpir, možda nekih 1,5L. Jedan dan sam bio u Pevecu i vidio da imaju za nekih 100kn. Možda je to pretjerana cijena ali na opip mi se činio dosta dobar. Emajl se čini da je lijepo debelo nanešen i bez ikakvih nepravilnosti. Nakon godinu i po korištenja i dalje se drži odlično. Prije nekih 20tak godina je nabavljena jedna veća rajngla oko 12L za kuhanje zimnice,kupljena u Nami u Zagrebu i koštala je poprilično za ono doba, ja bih rekao oko 300-400kn, neka firma iz Slovenije. Uglavnom evo nakon svih ovih godina i dalje se drži odlično.
Također da se razumijemo, treba to i održavati. Nikada u životu nisam uzeo u ruke onu žičanu spužvu i ribao sa njome bilo što. Ako ne ide prvi puta, namače se dalje, i ako ne ide pranje sa običnom spužvom upotrijebi se u najgorjem slučaju neka drvena kuhača da se probaju lagano sastrugati ostaci. Tako da ako se može netko protegnuti da kupi poštenu rajnglu,lonac,što već i da drži do toga sigurno će mu se više isplatiti nego kupovati neko jeftino posuđe. I više volim kuhati u emajliranom nego inox posuđu.

Inače za novu godinu je pala jedna crno-šumska torta. Od danas je više nema... :lol:
415855422_7400127623333080_8171766380807311721_n.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Sri sij 03, 2024 12:40 am

Inace sarma je najbolja kuhana u cepter loncu , probani mnogi lonci, cak paralelno kuhano u 2 u isto vrijeme i uvijek je najbolja u cepter , pretpostavljam zbog ciste fizike , lonac ima dno deblje od 20mm i razlicite slojeve celika slagane kao sendvic koji provodi temperaturu na puno sire podrucje dna od lonaca koji imaju tanje dno, isto je i sa grahom.
I normalno mora biti junece meso i svinjsko u omjeru 50-50 , i dobar kiseli kupus :lol: , moze i malo slanine unutra , navodno jos se bolje skuha.
micro

PostPostao/la davorin » Sri sij 03, 2024 8:29 am

Već godinama moja supruga priprema sarmu tako da nakon što sve zakuha na štednjaku (plin), premjesti lonac sa poklopcem u pećnicu na rešetku (odmaknuto od dna pećnice ~2-3cm) i nastavi sa kuhanjem na ~150°C nekoliko sati.
Isprobala je kuhanje u različitim vrstama posuđa (obični lonci različitih veličina, lonac sa ugrađenim grijačem i regulatorom sa termostatom, expres-lonac, Zepter, masivna posuda od gusa sa gusenim poklopcem i masivni glineni lonac sa poklopcem), ali ovaj metod kuhanja u pećnici se pokazao najbolji u kombinaciji sa što većom količinom (ograničenom veličinom lonca koji se može smjestiti u pećnicu) sarme što dodatno popravlja okus (uz suha rebra, dimljenu pancetu, domaće kobasice i narezani kiseli kupus na vrhu :lol: ).
davorin

PostPostao/la Topolino » Sri sij 03, 2024 4:35 pm

Zena i ja smo ove godine eksperimetirali. Ne radimo velike kolicine sarme, pa 1.5kg mjesanog mesa junetnina 60/40 i glavica od cca 1.5 do 2 kg. nama je dovoljno (ove godine bez speka i kobasica). Kuhali smo u 9l express loncu, 24cm i 30cm visina, stalo sve u 3 kata i umjesto express poklopca stavili stakleni sa rupom za paru. Ispalo je sasvim iznenadujuce dobro, jedino mi je inox potamnio na dnu (vjerojatno zbog kiseline)
Topolino

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica