Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la grunf » Uto sij 07, 2025 11:42 pm

Khadgar2007 napisao:
Isto bi se tako većina zapitala,zašto sam ja očistio sve i jedan prekidač za svjetlo i zvonce u svojem labosu,rastavljanje na proste faktore, čišćenje kontakata i sastavljanje. Zato jer je to stara zgrada/stanovi i htio sam da zadržim barem dio originalnosti i ti stari prekidači imaju baš fini osjećaj pri preklapanju,bolji od novih.

evo ja se pitan , ja sam danas na poslu izgubia 8 sati u detektiranju problema u jednom malo starijem neobnovljenom hotelu na sustavu klimatizacije , problem je šta unutrašnje jedinice više ne pričaju sa vanjskom, Daikinov scrap inače a razlog je vrlo jednostavan ,STARI prekidači, utičnice i osigurači , stari san namjerno bolda da upada u oči , cjena servisa će biti bar 2000 eura samo za elektroniku vanjske jedinice a na gazdi hotela je da odluči oće li minjati 15 duplih prekidača, 30 utičnica i 30 osigurača jer će mu se opet dogoditi isti kvar zbog iskrenja na starim prekidačima , utičnicama i osiguračima

zato mi se ta tvoja rabota čini uzaludnom i bez smisla jer od babe nikad ne možeš napraviti divojku a novi kvaliteteni prekidač sigurno dođe manje nego tvoj sat rada ili ti svoj sat rada cjeniš malo :D

btw,ti stari prekidači , utičnice pa i obični keramički osigurači znaju imati problema sa SMPS napajanjima jer nisu predviđeni za veće iskrenje pri paljenju -gašenju šta dovodi do izgaranja pa čak i kad je trošilo 25W pretavarač za LED rasvjetu
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Sri sij 08, 2025 12:22 am

kad smo već kod iskrenja , ja san sebi za zaštitu zvučnika skoro muhti nabavia dva releja čija je cjena paprena a namjena im je u uređajima koji zbog kvara mogu dovesti do gubitka jednog ili više ljudskih života , to su nuklerake, avioni, dizala , rudnici,....a danas to jednim nazivom spada u military/aerospace

kvaka je samo šta kod tog releja proizvođač točno daje koliko preklopa može imati i nakon toga on se baca , nema čišćenja kontakta i slično , špula isto nije strandardne vrijednosti tako da se brka sa običnim relejima ali eto mene je iznenadila cijena , nikad nisan ni moga pomisliti da jedan mali 10A relej dođe 200 eura i to za PCB :shock:
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 08, 2025 1:03 am

Stalno me vučeš za jezik... a ja izgleda da nemam pametnijega nego odgovarati,pravdati se i pisati čitabe poput odvjetnika jer izgleda da drugačije ne ide.
Da se razumijemo, da kojim slučajem nekome ovo radim za pare(kao i Davorin sa svojom miješalicom jer da on nju nije spomenuo ne bi niti ja ovo) što misliš da bi se zezao sa ovime,rekao bi kupi novi prekidač/utičnicu/što god. Cijena ovakvog radnog sata kada nešto radim za sebe iz gušta je cijelih 0,00€,radim to jer uživam. Što misliš u kojem strujnom krugu se nalaze prekidači u svakom kućanstvu? 90% njih je za rasvjetu, a u mome slučaju ti očišćeni(prvo grubo čišćenje patine na kontaktima i onda bačeno u UZV kadicu) su samo za rasvjetu, znači LEDice koje vuku struju reda mA i prije će se desiti da prekidač neće raditi jer će nakupiti patinu od stajanja nego od nečeg drugog,a "trošak" ako nešto još povuče sa sobom je cijena LED žarulje.
Prekidač za zvonce kod kuće sam nedavno zamijenio novim samo zato jer su kontakti prekidača od nekorištenja(netko pozvoni možda jednom-dva puta godišnje) jednostavno navukli hrpu patine + prašina i prekidač nije radio i sa time mi se nije dalo zezati.

Da se vratimo na satnicu. Ja svoj stan/labos sam uređujem i nema šanse da platim majstore za bilo što. Prvi razlog je da bi njih platio barem 15000 eurića(nemam ih i da imam nedam) za posao koji mislim napraviti. Drugo, siguran sam da bi im morao visiti iznad glave i govoriti što i kako hoću da se napravi(išlo bi na živce njima,a bome i meni) jer bi inače bio raspašoj. Pa kada bi još pozvao električara za instalacije i rekao mu što i kako hoću, ovaj bi odmah rekao da to ne valja i da će on napraviti kako se to "radi". Primjera radi, susjed do mene je isto poslije potresa uređivao stan, nije napravio niti 1/4 onoga što sam ja sve napravio i njemu su majstori naplatili otprilike tih 15000€, i to se oteglo na nekih godinu dana doslovce povremenog rada,a ja ću srediti cijeli stan za nešto više od desetine te cijene. Neka se čudi tko hoće sa tako malim iznosom,ali pišem u tekicu materijal koji sam kupio tako da znam točno koliko sam potrošio.

btw,ti stari prekidači , utičnice pa i obični keramički osigurači znaju imati problema sa SMPS napajanjima jer nisu predviđeni za veće iskrenje pri paljenju -gašenju šta dovodi do izgaranja pa čak i kad je trošilo 25W pretavarač za LED rasvjetu

Što je to SMPS? U labosu tako nešto ne stoji na putu prekidača, a općenito SMPS-ovi su u debeloj manjini u odnosu na uređaje sa linearnim napajanjima, i u nekoj budućnosti mislim smanjiti broj SMPSova. A o utičnicama nisam ništa govorio,jer sam ih sve zamijenio sa novima dvostrukima. ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sri sij 08, 2025 1:13 am

I onda doma imaš ovakav RO :lol: :lol:

ovaj san slika jer san jednoj gospođi odbia jamstvo pa da imam dokaz za proizvođača uređaja
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la grunf » Sri sij 08, 2025 1:25 am

khan, znan da život u tvom kraju nije lak , posebno nakon potresa kad su se u vas sjatili svi mogući muljatori i mutikaše i da vas deru ko zečeve a ne neprave ništa kako treba , previše je posla, nema kontrole , puno fuša , neprijavljenih radnika ..... ali ne moraš zato ti fušati
daješ usporedbu Davorinove mišalice i prekidača od par eura pa i da je 10 ,mislin da i nije baš neka usporedba
moja kritika je bila dobronamjerna , a možda san ko i Jingo više izludia od tog popravljanja za drugima na poslu
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri sij 08, 2025 1:33 am

Ponavljaš se Grunfe...To smo već svi vidjeli prije nekih dva tjedna.
Normalno da nemam ovakav komad plastike u labosu, stara zgrada znači drveni ormarić u koji sam lijepo stavio nove osigurače,fidovku,limitator i sl. Prostora u njemu da ožičiš pola zgrade a ne samo jedan stan.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sri sij 08, 2025 1:37 am

a vidin da se ponavljan sa slikon RO, evo jedna bolja , ovaj je bia malo veći i ubia ga je SMPS od klime :lol:

inače neman naviku slikavati ovakve stvari , nema smisla a moga san lipu slikovnicu napraviti šta san sve vidia
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la grunf » Uto sij 14, 2025 9:24 pm

danas po buri u Zd akcija čupanja kompresora :lol: , sva srića da brener dobro grije :lol:
a sutra me čeka jedan manji u hep-u u Ši , na tome san prvi put naša na 100A osiguračima doslovno zavarene brukve od prijašnjih majstora , normalno to je vodilo kompletnom izgaranju kompresora i njihovom samozapaljenju pa sad ti to popravljaj
grunf

PostPostao/la davorin » Pet sij 24, 2025 3:16 pm

Od starih napuknutih gradela sam napravio male gradele (42x28cm) sa ručkom koja se vadi iz prihvata, a koje stanu u ložište kućne peći.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet sij 24, 2025 3:45 pm

Ti radiš gradele,a ja danas isto "radim" "gradele", tj. roštilj. Jučer bilo toplo pa rekoh moglo bi i danas pa sam kupio par orada. Danas pala temperatura za skoro 10°C... Roštilj mi se grijao pola sata da dostigne radnu temperaturu. :lol:
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica