Monacor SPH-165KE i Monacor DT-254

Re: Monacor SPH-165KE i Monacor DT-254

PostPostao/la tom_hifi » Sri pro 04, 2013 10:58 pm

Bila je prije, no, baffle step sam po sebi promijeni fazni odaziv i ponekad sam imao osjećaj da visokotonac nije skroz "sljepljen" u zvučnu sliku, što se, dodatnim proučavanjem Baffle Step kompenzacije i kroz razgovor s ilimznom promijenilo nakon što sam baffle step stavio kao zajednički za oba drivera.

Promjena vrijednosti L-Pada je logična, pošto i sam baffle step čini prigušenje.
tom_hifi

PostPostao/la sonny » Sri pro 04, 2013 11:08 pm

Nisam naletio na takav primjer, zato sam i pitao...
Čovjek svašta nauči dok je živ...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la tom_hifi » Čet pro 05, 2013 12:10 am

Nisam ni ja naletio, dosad.

Uglavnom, prije je to radilo možda mrvicu življe i u ponekim slučajevima visokotonac je jasno "iskakao" iz zvučne slike, dok je to sad sve zajedno i formira mirniji, timbralno ispravniji zvuk. Moram se i ja naviknuti jer nisam naviknut da kod mene to ne radi mrvicu življe, dok je sad, kao što rekoh, punije, s više bassa i mesa. :mrgreen: Reference imam više nego dovoljno, tako da znam što tražiti "u zvuku" (zvučnoj slici).
tom_hifi

PostPostao/la ilimzn » Čet pro 05, 2013 6:03 pm

Pomak midbassa malo pomice polarni dijagram (off-axis response) pa postaje blago asimtrican, no to je zapravo prilicno malo (mozda ce trebati malo manji toe-in).
Postoje i minimalni uticaj na difrakcijsku karakteristiku, ali ni blizu koliko kod visokotonca. Minimalna valna duljina koju emitira visokotonac je mnogostruko manja od sirine prednje ploce, minimalna valna duljina koju emitira bas je istog reda velicine, tako da je uticaj na difrakcijsku karakteristiku manji u istom odnosu.

Sto se tice baffle step-a, spajanje visokotonca ispred ili iza ovisi o tipu skretnice i udaljenosti baffle step frekvencije od rezne frekvencije.
Kako je u ovom slucaju skretnica prvog reda, s dosta niskim rezom, znacajni uticaj na signal koji ide prema driverima pocinje najdalje ispod i proteze se najdalje iznad rezne frekvencije od skretnica svih visih redova, tj. potreban 'preklop' drivera je najveci (postoje skretnice visih redova koje su slicne po tom pitanju ali se ne smatraju standardnim konstrukcijama). Tipicno se za prvi red ocekuje preklop od BAREM 2 oktave.
Baffle step je isto tako forma filtera prvog reda, pa se na slican nacin moze uzeti da se njegov uticaj proteze oktavu ispod i iznad odabrane frekvencije.
U ovoj konstrukciji se ta podrucja preklapaju, tako da u slucaju midbass-a akusticki skretnica prvog reda nije tocna jer na nju utice fazni pomak baffle stepa, pa tako na frekvenciji reza ne dolazi do korektnog preklapanja midbassa i visokotonca, radi fazne razlike postoji valovitost karakteristike na rezu.
Ovo se lako rijesava tako da se baffle step stavi ispred skretnice. Time je uneseni fazni pomak od strane baffle stepa isti i za midbass i za visokotonac, cime razlika faza izmedju njih ostaje jedino odredjena rezom, kao sto i treba. Bitno je reci da je skretnica prvog reda jedina kod koje se signali, ako su ispravno preneseni driverima, sumiraju u savrsenu kopiju ulaznog signala, bez faznih pomaka, tako da je svaka greska prilicno cujna.
ilimzn

PostPostao/la tom_hifi » Čet pro 05, 2013 6:36 pm

Hvala ilimzn-u na detaljnijem pojašnjenju.

ilimzn napisao:Bitno je reci da je skretnica prvog reda jedina kod koje se signali, ako su ispravno preneseni driverima, sumiraju u savrsenu kopiju ulaznog signala, bez faznih pomaka, tako da je svaka greska prilicno cujna.

S ovime sam jako dobro upoznat. Prčkam po tim skretnicama već duže vrijeme i zaista su osjetljive ko (neću reći kaj, prosto je :mrgreen: ). Stoga, ova "fora" s baffle stepom ispred skretnice se kod mene pokazala kao dobitna kombinacija. Midbass će ići, prije finiširanja u sredinu prednje ploče, neće biti pomaknut kao sad.
tom_hifi

PostPostao/la Rabbit » Pon sij 20, 2014 8:58 pm

Što je s ovim kutijama sada? Da li rade? Kakva je situacija sada? Kako svira i da li si slušao isti driver u BR da možeš napisati dojmove kako se ponaša.
Pred nekoliko godina sam napravio BR sa 165KEP i nakon toliko godina sam još uvijek impresioniran tim driverom da želim probati kako bi radio u transmisiji.

Cca 2300 Hz sa 6dB po oktavi - nije li to malo prehrabro i kako zvuči dt-254 sa tako agresivnom skretnicom.
Rabbit

PostPostao/la tom_hifi » Pon sij 20, 2014 11:54 pm

BR nisam isprobao s tim driverom. Samo TL. Radi sjajno. Neki bi rekli da fali malo kicka u rock glazbi, no, meni je to nebitno. Zvučnik briljira u jazz i klasičnoj glazbi što je meni najbitnije i ide zaista jako nisko u bassu što se osjeti na orguljama i većim bubnjevima u orkestrima.

DT-254 bez modifikacije na tako niskom rezu radi malo živčano i napeto, no, nakon modifikacije (dodavanja komore, znači, spuštanje Fs-a) radi vrhunski.

Još samo fali završni finiš (furnir i lakiranje) i to je to.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » Uto ožu 11, 2014 1:48 pm

Kako mogu nabaviti još jedan par Monacor SPH-165KE drivera, počeo sam sa simulacijama i okvirnim razmišljanjima što s njima. Ideja je napraviti 2.5 stazni TL. No, kako to ima podosta zamki i nije nimalo jednostavno, kupio sam i M J Kingove worksheetove za Mathcad (bolje to nego tapkati u mraku i uništiti kutije, potrošiti novaca i vremena) pa ću napraviti par simulacija da barem teoretski znam što mogu očekivati ako dodam još jedan driver u postojeću kutiju.

Zasad mi se najviše sviđa ideja oko dva serijski spojena Monacor SPH-165KE, s tim da donji midbass ima dodatni shunt kondenzator (spojen preko '+' i '-' terminala zvučnika) koji će prigušivati više frekvencije (zamisliti kondenzator kao "uređaj" koji ima podosta nisku impendaciju na višim frekvencijama te se ponaša kao kratki spoj preko zvučnika).

Što se time dobije? Dobije se povećanje impendacije zvučnika, no, poradi duple površine membrane (2*Sd) osjetljivost ostaje ista. Dupla površina membrane je uvijek dobrodošla u bass području. S druge strane, dobije se na efikasnosti i smanjenom ukupnom THD-u.

BSC kompenzacija i dalje mora ostati te će se trebati s njom dodatno igrati. Oko računanja vrijednosti shunt kondenzatora te rezne frekvencije donjeg midbassa moram još poraditi (no, znam da će biti podosta nisko rezano, cca 150Hz).

Prije svega, danas ću pokušati (ako stignem), napraviti par simulacija u Mathcad-u da znam što mogu realno očekivati ako dodam još jedan driver u postojeću kutiju. Ako će rezultati biti zadovoljavajući, idemo korak prema naprijed. Ako ne, ostaje ovako kako je i sad.

skretnica1.png

Evo, da se dobije otprilike dojam o čemu pričam. Sljedeći post budu rezultati simulacija.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » Uto ožu 11, 2014 11:15 pm

Simulacije u Mathcadu završene. Pošto bi dva midbassa bila serijski spojena, trebalo je Re, Sd, Bl, Vas udvostručiti, a omjer So odnosno Sl prema Sd prepoloviti.

Rezultati simulacija su sljedeći:

1)
ts parametri.JPG

ts parametri.JPG

2)
2.JPG

2.JPG

3)
3.JPG

3.JPG

4)
4.JPG

4.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » Uto ožu 11, 2014 11:24 pm

Nastavak ...

5)
5.JPG

5.JPG

6)
6.JPG

6.JPG

7)
7.JPG

7.JPG

8)
8.JPG

8.JPG
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici