Kako mogu nabaviti još jedan par Monacor SPH-165KE drivera, počeo sam sa simulacijama i okvirnim razmišljanjima što s njima. Ideja je napraviti 2.5 stazni TL. No, kako to ima podosta zamki i nije nimalo jednostavno, kupio sam i M J Kingove worksheetove za Mathcad (bolje to nego tapkati u mraku i uništiti kutije, potrošiti novaca i vremena) pa ću napraviti par simulacija da barem teoretski znam što mogu očekivati ako dodam još jedan driver u postojeću kutiju.
Zasad mi se najviše sviđa ideja oko dva serijski spojena Monacor SPH-165KE, s tim da donji midbass ima dodatni shunt kondenzator (spojen preko '+' i '-' terminala zvučnika) koji će prigušivati više frekvencije (zamisliti kondenzator kao "uređaj" koji ima podosta nisku impendaciju na višim frekvencijama te se ponaša kao kratki spoj preko zvučnika).
Što se time dobije? Dobije se povećanje impendacije zvučnika, no, poradi duple površine membrane (2*Sd) osjetljivost ostaje ista. Dupla površina membrane je uvijek dobrodošla u bass području. S druge strane, dobije se na efikasnosti i smanjenom ukupnom THD-u.
BSC kompenzacija i dalje mora ostati te će se trebati s njom dodatno igrati. Oko računanja vrijednosti shunt kondenzatora te rezne frekvencije donjeg midbassa moram još poraditi (no, znam da će biti podosta nisko rezano, cca 150Hz).
Prije svega, danas ću pokušati (ako stignem), napraviti par simulacija u Mathcad-u da znam što mogu realno očekivati ako dodam još jedan driver u postojeću kutiju. Ako će rezultati biti zadovoljavajući, idemo korak prema naprijed. Ako ne, ostaje ovako kako je i sad.
skretnica1.png
Evo, da se dobije otprilike dojam o čemu pričam. Sljedeći post budu rezultati simulacija.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.