Nekad sam razmisljao o pojacalu s 807 cijevima. Naime, ta cijev je vrlo slicna 6L6 cijevi i cijeloj porodici nastaloj iz nje (KT66, 5881...), no podnozja su drugacija. Bilo je ideja (LesFaul) i da se napravi pojacalo s duplim podnozjima za izlazne cijev, tj. s oktal podnozjem i podnozjem za 807 paralelno. To bas nije najelegantnije rjesenje, ni tehnicki, ni izgledom, a ostaje i problem s kabelom i kapicom za 807. Nedavno sam saznao da postoje adapteri sa 807 na oktal podnozje. Ima ih na ebayju, a ja nasao da par prodaje sugradjanin pa sam ih nabavio.
Evo malog pojacala koje radi s KT66, KT77, KT88, EL34, 5881, 6L6, 6P3S, i jos ponekom slicnom cijevi, a koje sam napravio prije nekoliko godina.
A evo i tih adaptera...
S lijeva: ruska 807 s montiranim adapterom, s adapterom, par 5881 cijevi i jedna 807 Amperex.
I pojacala koje uz pomoc adaptera sad radi i s 807.
Kad sam vec montirao 807, provjerio sam kako radi. Od prve je prosvirala dobro. Zvuk je bio malo zatvoreniji, cuje se da fali visokih i detalja. No nakon dva dana rada, 807-ice prosvirale, otvorile se, pojacalo radi kao sa svakom od prije isprobanih cijevi. 807 je sama po sebi visoka cijev, a ima i kapicu, s ovijh 3-4cm adaptera jos je visa pa neobicno izgleda na ovako malom pojacalu. 5881 se vizualno puno bolje uklapa u ovo pojacalo. Adapter je kvalitetno napravljen, jedino je kapica bila malo labavija pa sam stisnuo unutrasnji limic. No da se lako na postojeci kabel zalemiti i nova malo kvalitetnija kapica. Sve u svemu, za relativno mali novac prilicno jednostavno i dobro rjesenje.
Mislim da ce informacija biti zanimljiva Pau koji radi svoje posebno pojacalo na tri kata. Na ovaj nacin moze iskoristiti i takvu cijev, samo mora ostaviti dovoljno prostora iznad da stanu i adapter i kapica, i jos malo prostora da se to moze utaknuti...