807 adapter

807 adapter

PostPostao/la Edison » Pon ruj 08, 2014 10:53 am

Nekad sam razmisljao o pojacalu s 807 cijevima. Naime, ta cijev je vrlo slicna 6L6 cijevi i cijeloj porodici nastaloj iz nje (KT66, 5881...), no podnozja su drugacija. Bilo je ideja (LesFaul) i da se napravi pojacalo s duplim podnozjima za izlazne cijev, tj. s oktal podnozjem i podnozjem za 807 paralelno. To bas nije najelegantnije rjesenje, ni tehnicki, ni izgledom, a ostaje i problem s kabelom i kapicom za 807. Nedavno sam saznao da postoje adapteri sa 807 na oktal podnozje. Ima ih na ebayju, a ja nasao da par prodaje sugradjanin pa sam ih nabavio.

Evo malog pojacala koje radi s KT66, KT77, KT88, EL34, 5881, 6L6, 6P3S, i jos ponekom slicnom cijevi, a koje sam napravio prije nekoliko godina.

807A-208.jpg

A evo i tih adaptera...

807A-207.jpg

S lijeva: ruska 807 s montiranim adapterom, s adapterom, par 5881 cijevi i jedna 807 Amperex.

807A-204.jpg

I pojacala koje uz pomoc adaptera sad radi i s 807.

807A-203.jpg

Kad sam vec montirao 807, provjerio sam kako radi. Od prve je prosvirala dobro. Zvuk je bio malo zatvoreniji, cuje se da fali visokih i detalja. No nakon dva dana rada, 807-ice prosvirale, otvorile se, pojacalo radi kao sa svakom od prije isprobanih cijevi. 807 je sama po sebi visoka cijev, a ima i kapicu, s ovijh 3-4cm adaptera jos je visa pa neobicno izgleda na ovako malom pojacalu. 5881 se vizualno puno bolje uklapa u ovo pojacalo. Adapter je kvalitetno napravljen, jedino je kapica bila malo labavija pa sam stisnuo unutrasnji limic. No da se lako na postojeci kabel zalemiti i nova malo kvalitetnija kapica. Sve u svemu, za relativno mali novac prilicno jednostavno i dobro rjesenje.

Mislim da ce informacija biti zanimljiva Pau koji radi svoje posebno pojacalo na tri kata. Na ovaj nacin moze iskoristiti i takvu cijev, samo mora ostaviti dovoljno prostora iznad da stanu i adapter i kapica, i jos malo prostora da se to moze utaknuti...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: 807 adapter

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ruj 08, 2014 1:20 pm

Jedno jako lijepo recimo prilagodljivo pojačalo,s kojim nema straha ostat bez cijevi i mogučnosti traženja onog zvuka cijevi koje najviše uhu godi.Siguran sam da bi bilo idealno za večinu slušaoca uz normalne zvučnike naravno.
Edison napisao:Mislim da ce informacija biti zanimljiva Pau koji radi svoje posebno pojacalo na tri kata. Na ovaj nacin moze iskoristiti i takvu cijev, samo mora ostaviti dovoljno prostora iznad da stanu i adapter i kapica, i jos malo prostora da se to moze utaknuti...

Pošto imam onaj treći kat visoke cijevi mi ne pašu previše još dodamo li tome adapter stvar je još gora,ali da se hoće moglo bi se... imat ću dobrog izbora cijevi s oktal podnožjem koje su prosiječno do 10cm visoke i tako smanjujem duljinu vodova koja idu na izlazni trafo.

Zanima me dali sve cijevi koje ste naveli možete mijenjat bez zamjene kojih elementa ili čega ispod šasije?
Pao Pepeo

PostPostao/la Edison » Pon ruj 08, 2014 1:32 pm

Pao Pepeo napisao:Zanima me dali sve cijevi koje ste naveli možete mijenjat bez zamjene kojih elementa ili čega ispod šasije?

Da, mogu staviti sve te cijevi i sve sam ih isprobao. Sve sviraju, evo sad i 807. Ne treba nista mijenjati ni dodavati.
Kad sam radio pojacalo, spojio sam dva pina na podnozju da se moze koristiti i EL34. Kod nje G3 nije spojena na katodu, kao kod preostalih cijevi koje sam nabrojio. Na taj nacin radi i EL34, a drugim cijevima to i tako nista ne znaci...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Pon ruj 08, 2014 2:00 pm

Napravio sam nekoliko adaptera za elektronku 6BG6 (6BG6G, 6BG6GA, 6P7S, i priličan broj drugih!) za probe na pojačalima u kojima uobičajeno rade 6L6 (6L6G, 6L6GA, 6L6GB, 6L6GC), 6550 (6550A), KT88, EL34, 6CA7, KT66, KT77 i veliki broj drugih.
6BG6 je elektronka identična elektronki 807, osim što ima oktal podnožje. Elektronka 6BG6 je zapravo prva elektronka uopće namjenjena za horizontalni otklon u crno-bijelim televizorima, a zbog potrebe za niskom cijenom su proizvođači bez ikakve izmjene u konstrukciji (zapravo je bilo bitno da nemaju zahvate na strojevima koji proizvode elektronku!) smjestili elektronku 807 u oktal bazu.
Zanimljiva je i zbog toga što su firme SYLVANIA i PHILIPS-ECG pri kraju redovne serijske proizvodnje elektronke 6BG6GA unutar balona ubacivale gotov sistem elektronke 7581A.
Elektronka 7581A je zapravo kraj evolucijskog razvoja elektronke 6L6 (a time i elektronke 807) i predviđena je za anodnu disipaciju od 35W, a uz to je zadržala vrlo niska izobličenja pri upotrebi u audio pojačalima.
Elektronka 7581A je vrlo rijetka (ne proizvodi se već jako dugo) te je zbog toga i vrlo skupa (audiofili iz USA i Japana su naprosto "ludi" za njom i plaćaju, za naše pojmove, "nevjerojatne" sume novca za NOS primjerke). Tim više je zanimljiva elektronka 6BG6GA koja joj je identična (nisu sve 6BG6GA identične elektronki 7581A, razlikuju se po veličini anode!), a cijena joj je relativno niska.
http://www.vacuumtubes.com/6BG6.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Alex Kitic » Uto lis 21, 2014 1:43 pm

Adaptere je prilično jednostavno napraviti ukoliko imamo potrebne sastojke - npr. octal "baze" i odgovarajuće postolje koje se može upotrebiti.

Slika

Kod RH-TTA pojačala sam primenio oba koncepta - ugrađeno je više postolja (octal kao osnovno, UX5 kao dodatno), a UX4 na octal adapter omogućava korišćenje "klasičnih" 2A3, 45, 300B.

Onako "usput", palo mi je na pamet da napravim i jedan adapter UX4 na octal za ispravljačice, da bih koristio i 80 odnosno 5Z3.

Slika

Glavni razlog što je UX5 postolje zasebno je potreba za još jednom zener diodom (2E22 koju takođe koristim u tom pojačalu ima max. Ug2 250V) koju bi bilo nezgodno smeštati u adapter.

Kod "anodnih kapica" je ponekad bolja opcija kablić sa odgovarajućom kapicom na jednoj i nekim pouzdanim konektorom na drugoj strani: u ovom slučaju to je "banana 6mm". Tako je moguće koristiti u pojačalu 2E22 (velika kapa, UX5 postolje), 307A (srednja kapa, UX5 postolje), EL38 (mala kapa, octal postolje)... tu je i 1624 (srednja kapa, UX5 postolje), za koje se uključuje opcija grejanja 2.5V kao za 2A3, 45, 1619... itd.
rh-amps.blogspot.com
Alex Kitic

Vrati se na: Cijevna tehnika