Informacije o manje poznatim cijevima u audio tehnici

Re: Informacije o manje poznatim cijevima u audio tehnici

PostPostao/la tubeman » Čet kol 08, 2013 10:51 pm

Tom, ne znam zašto se uvijek osjetiš prozvanim?
Ja sam samo malo direktnije rekao ono što je i Davorin napisao.
Ne ulazeći u u to što misliš pod "previše common", usuđujem se reči da nisi u pravu.
Odnosno, jesi, onoliko koliko to želiš biti, ne opterečujući pri tome ostale.
U stvari, bez ikakvih loših namjera, pitam se iz kojeg to velikog iskustva s cijevima govoriš ???

Htio sam samo reči da ubacivanjem neke egzotične cijevi kao driverice za, recimo, GM70 ne treba očekivati čuda.
Nema iole bitne razlike ako se stavi bilo što poštujući osnovna pravila, karakteristike i mogućnosti cijevi.
Jasno da svaka cijev može imati svoj "potpis", ali pitanje je radi li se o "boljem" ili "drugačijem" i koliko.
Na kraju sve ovisi o tome koliko će "brak" (da ne koristim otrcanu riječ "sinergija") drivera i izlaza (i što ti ja znam čega već) biti uspješan.

Sve izvan toga je sujetoakustika :) (čitaj : ono što sam JA napravio je fantastično i pet klasa bolje od što-ti-ja-znam-čega-jako-skupog Provjereno...izmjereno na vlastite uši :) :) )

Nešto kao otprilike PERSIL koji se proizvodi već sto godina i svaki je tjedan je kroz to razdoblje revolucionarno bolji od onog prije.
Ili kad informatičar usvoji deset naredbi i napravi neku svoju funkciju, misli da samo on to zna a svi su ostali su papci, pa čak i oni koji su osmislili dotični programski jezik :) :)

Što to znači copy-paste sve ista šema?
EL84 je pentoda, ecc83 je trioda itd.
Koja je to drugačija "šema" od onih gdje se kočopere 10y, 45 , kt88, 300b, Aa, Ec, Bi, C3D, C3M i sl. ??

Ukratko: Ako nešto mislim, ja ću to napraviti bez puno cukanja za rukav bilo koga zbog osnovnih stvari i unaprijed prodavanja magle o egzotičnosti nekakve cool lampe koju imam samo ja i još dva u Australiji, a pouzdano je very-near-sveti-gral, a šemu sam našao na internetu koju je nekakvi dripac napravio i "testirao" u SwCadu (nikada isprobanu).

Vrlo je pogrešno odabrati cijev "na slijepo" samo zato jer je egzotična i onda graditi "šemu" oko nje.
Druga stvar je "iživljavanje" i isprobavanje iz radoznalosti, pogotovo ako je imaš negdje po ladicama i ideš u to bez troškova i posebnih očekivanja.

Imena su mrska, kažu, ali tu ću ipak spomenuti ZUZIja kojega poneki doživljavaju kao freaka, no on je NAPRAVIO i ISPROBAO desetke i desetke "šema" s još više različitih cijevi.
To što mu je stil gradnje ponekad bio osebujan nikako ne treba krivo shvatiti.
Iz svega toga je proizašlo dosta zaključaka s kojima on zasigurno neće opterećivati širu zajednicu :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Čet kol 08, 2013 11:18 pm

tubeman napisao:Imena su mrska, kažu, ali tu ću ipak spomenuti ZUZIja kojega poneki doživljavaju kao freaka, no on je NAPRAVIO i ISPROBAO desetke i desetke "šema" s još više različitih cijevi.
To što mu je stil gradnje ponekad bio osebujan nikako ne treba krivo shvatiti.
Iz svega toga je proizašlo dosta zaključaka s kojima on zasigurno neće opterećivati širu zajednicu :) :) :)

Meni se svidja Predcjednikova filozofija pri izboru i izradi pojacala. Cak mi je i "osebujni stil gradnje" zanimljiv i izuzetno simpatican. Jest da ja ne radim na slican nacin, ali obojicu nas privlace pojacala manje snage i jednostavnijih konstrukcija. Zvucnike ne radim, a njegovi mi se svidjaju. Ima nesto u njegovom pristupu. I uvijek se s njim moze o tome popricati, i dosta toga nauciti.

Kad se samo sjetim koliku je zuzi mapu sa shemama donio u Krasno, i dijelio iste zainteresiranima. :D
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Schultz » Čet kol 08, 2013 11:33 pm

Bolje bi bilo da je neko vino donio za djelit okolo.....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Schultz » Čet kol 08, 2013 11:34 pm

Nekima bi se bolje uhvatilo.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la tom_hifi » Pet kol 09, 2013 12:01 am

Ne tražim sveti gral, niti ikakvu shemu, niti što je bolje niti lošije. Riječ egzotično je ovdje karikaturno upotrijebljena. Šteta što se neke stvari na forumima mogu na više načina skužiti. Teško je svaki aspekt pokriti.

Davorin mi je puno bolje pojasnio za/protiv. Tubeman je opet išao na sveti gral, ovo svira bolje, ovo lošije, što uopće nije svrha moje teme. GU-81, GU-29, 26, 46 i da ne nabrajam dalje. Ima ih na stotine. Kroz takvu diskusiju se dobije možda pokoja nova, dobra ideja.

Također, daleko od toga da kažem da ECC82 (ili koju je već tubeman naveo) ne svira dobro. To nikad nisam niti ću ikad reći. Opet me krivo shvatio (isto bez ikakvih loših namjera ovo pišem ;) ).

No, nebitno. Pustit ću si mira od tih stvari, možda je tako i najbolje :) Previše znatiželje nikad nije dobro.
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Pet kol 09, 2013 11:10 am

Opet krivo shvaćeno :) :)
Valjda će večeras, nakon najavljene oluje i zahlađenja, glave biti bistrije :) :)

Reagirao sam radi toga jer sam osjetio lagani ulaz skorojevićkog duha AFN-a na ovaj forum tj. nepotrebno razvlačenje nekakve teorije koju nitko nije spreman djelima dokazivati.
Zato sam i napisao : "napravi to, brate, opiši i iskustveno usporedi s nečim, pa makar s odvratno jeftinim, grozno dosadnim, to common ili prezrenim cijevima koje se motaju sve-po-svuda pod nogama". :) :)
Ništa osobno, ali nekako volim reči ono što mislim.
Nadam se da mi se neće (previše) zamjeriti.
Isto tako, gotovo nitko se jednostavno ne usudi pokazati svoje kremene uratke (ako ih ima), jer se nekako dogmatizirala rečenica "da se ovdje radi samo sa cijevima".
Gdje to piše???
Možda u naslovu foruma?
Zbog čega bi tranzistorski uradci bili manje vrijedni od cijevnih.

Dapače, puno više truda, znanja pa i novaca treba ulupati za jedno pošteno tranzistorsko pojačalo (a samo o pojačalima se ovdje i govori), nego u jednostavni dvocjevnjak s ukupno 15 dijelova (zajedno s ispravljačem).
Slobodno možemo probati blind test s prezrenim 2N3055 i nekom "finom" lampom.
Uvjeren sam da će dvije trećine ispitanika (od 10) glatko profulati.

No, da ne zagađujem više, predlažem ubuduće ovdje konkretne priloge (ako ih tko ima) ili transfer u brbljaonicu pa neka se tamo komentiraju datasheetovi.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la tom_hifi » Pet kol 09, 2013 11:44 am

Toga uvijek bude :)

Trenutno sam u procesu izrade D/A konvertera kojeg ću svakako, kad bude završen, predstaviti na forumu. O ovim (kad smo već tako ih nazvali) "not common" cijevima samo razmišljam i trenutno ništa više od znatiželje ne postoji. Financijska podloga je loša. Dovoljno sam dobio informacija da to samo ostane i na znatiželji, tako da, odustat ću od tih "not common" u budućnosti.

Podržavam svaki uradak, nikakvih predrasuda nemam prema ničem.

Davorin mi dao nešto konkretniji odgovor, a tubeman to opet, na svoj svojstveni način, stišao i umirio moju znatiželju.

A što se tiče zahlađenja, dobro će doći. Nadamo se samo bez nekih olujnih nevremena. Pitanje što nas čeka, tj. što se kuha gore.
tom_hifi

PostPostao/la zuzi » Pet kol 09, 2013 3:02 pm

Obzirom da sam na neki način prozvan, možda i pozvan nešto reci o ovoj temi početi ću sa citatom
Tudja iskustva su nebitna, samo vlastita Krleža
Kako će netko doživjeti upotrebu vrijednost neke cijevi ovisi o tehničkim zahtjevima koju obzirom na svoje znanje pred nju postavlja,o tome koliko mu se slilicij općenito ne svidja,o tome koliko je objektivan prema svom uratke, koliko je u stanju oduprijeti se bombardiranju interneta a koliko misliti svojom glavom a pri tome uvazavati mudro glave te konačno sebi reci opusti se.
Mene fascinira japanski graditeljski pristup, njihova kako ju ja vidim privrzenost svrsi stvari bez suvisnih ukrasa i otvorenost prema dostupnim izvorima bez obzira na trend i trenutku modu. Dodatno kod njih vidim duh prakse a taj je da ih prvenstveno zanima da li nešto funkcionira a manje zašto.
E sad, kako sam prilično dugo u uvoj opsjednutosti lampama neke spoznaje provjerene u praksi imam prije drugih ali kako samvec naveo Tudja iskustva nemaju gotovo nikakvo vrijednost pa ipak vezano na osnovni tomov post
Pojačava sa VT25 imaju vrlo , upotrijebiti ću tu riječ , graciozan zvuk kojeg će svaki ljubitelj glazbe vrlo brzo prepoznati. Dobro stivo koje pokriva tomovu znatizelju je naravno Sound practices kojeg svakom preporucam a N gdje imam još tridesetak kopija deset brojeva na cd ima pa kad dodjele na Zarula fest tražite.
Puno hlada svima.
zuzi

Prethodni

Vrati se na: Cijevna tehnika