pojačalo sa 6p3s-e

Re: pojačalo sa 6p3s-e

PostPostao/la fixxxer » Čet lip 27, 2013 11:31 pm

Neko (ili par njih ;) ) je par puta u temi lepo rekao da je cena samih cevi marginalna u okviru celog projekta... Sad kad su, obe... 3 (?), teme ponovo spojene, ne bi bilo lose vratiti se unazad i iscitati lepo sve, ima itekako pametnih saveta...
fixxxer

PostPostao/la joe dalton » Čet lip 27, 2013 11:33 pm

audio kutak napisao:
joe dalton napisao:Nisam skuzio zašto si odustao od one talijanske sheme? Davorin ti je dao par sugestija koje bi ja svakako razmotrio. I onda ti zapravo preostaje izbor između toga i tubemanovog pojačala koje još trebaš vidjeti. Ipak smo do nečeg došli čini mi se....

nisam odustao od one talijanske sheme.... nikako.... tražio sam malu pomoć oko trafoa, da mi se pomogne izabrati koji da uzmem, ipak
su osnovni podaci za trafo dati.... a vidiš kuda je otišlo...

rado bih i tu shemu prepravio kako je davorin predložio ali.... to je meni kao da mi kažeš da napišem kod u fortranu! to ja ne razumijem... da mi se kaže
što da stavim i gdje, što da izbacim, prespojim, tako bih i napravio.... nacrto dok se ne napravi kako treba.... lako nekome tko zna što i kako.....

Upravo zato ti je preporučeno da proučiš barem minimum teorije prije nego se uhvatiš izrade. Bez toga ti nitko neće moći pomoći kad zapneš.
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Čet lip 27, 2013 11:39 pm

fixxxer napisao:Neko (ili par njih ;) ) je par puta u temi lepo rekao da je cena samih cevi marginalna u okviru celog projekta... Sad kad su, obe... 3 (?), teme ponovo spojene, ne bi bilo lose vratiti se unazad i iscitati lepo sve, ima itekako pametnih saveta...

pa u čemu je problem? odabrana je polazna shema, odabrane su cijevi 6p3s-e , davorin je predložio nešto što ja nisam shvatio ali bih
zahvalan bio da on nacrta što je zamislio pa da krenemo dalje...

@joe, da sam htio da me netko uči onda bih učio otpočetka... ako bi uopče išlo, tko zna....

ja sam samo htio napraviti pojačalo po shemi.. jel to problem? ispada da je....

meni za napraviti pojačalo Crescendo prije ohohooo godina nije trebalo nikakvo znanje...prvi ozbiljan i veliki projekt.... imao sam shemu, napravio sam pločice,
polemio sve dijelove, narihtao po uputama bias, sam pilio i složio kučište, montirao hladnjake.... bez ikakve trunke teorije! Pojačalo
radi dandanas odlično kod sretnog vlasnika!

samo da dodam: sada ispada da ako želim napraviti pojačalo da moram znati teoriju kako to sve radi i funkcionira? da to znam onda sigurno nebih tu
pitao druge za savjet jer znam.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la fixxxer » Čet lip 27, 2013 11:59 pm

audio kutak napisao:
fixxxer napisao:Neko (ili par njih ;) ) je par puta u temi lepo rekao da je cena samih cevi marginalna u okviru celog projekta... Sad kad su, obe... 3 (?), teme ponovo spojene, ne bi bilo lose vratiti se unazad i iscitati lepo sve, ima itekako pametnih saveta...

pa u čemu je problem? odabrana je polazna shema, odabrane su cijevi 6p3s-e , davorin je predložio nešto što ja nisam shvatio ali bih

Ne trazi se expert level poznavanja rada kola nego bar elementarno... Tome u prilog ide ne poimanje razlike izmedju SE i PP, osnovnih topologija itd... U krajnjoj liniji, moze i na wikipediji da se posveti pola sata pa da se bar zna na plasticnom nivou sta je sta a dalje sta se hoce i koji su pros & cons koje topologije... Ovako... ovako sve lici na pricu: ej, ove cevi su jeftine i hvale ih ljudi po netu, ajmo bilo sta sa njima... Kao sto rekoh, ima odlicnih saveta u postovima pre.

audio kutak napisao:meni za napraviti pojačalo Crescendo prije ohohooo godina nije trebalo nikakvo znanje...prvi ozbiljan i veliki projekt.... imao sam shemu, napravio sam pločice,
polemio sve dijelove, narihtao po uputama bias, sam pilio i složio kučište, montirao hladnjake.... bez ikakve trunke teorije! Pojačalo

A moze i tako...
fixxxer

PostPostao/la Edison » Pet lip 28, 2013 12:10 am

audio kutak napisao:ja sam samo htio napraviti pojačalo po shemi.. jel to problem? ispada da je....

Iskreno receno, je. Dobra shema je samo dio posla ili pripreme. Potrebno je dosta znanja za izradu dobrog pojacala.

Evo ti provjereno pojacalo, koje dobro svira, i moze se nabaviti u kitu. Zadovoljava sve tvoje uvjete. Mozes staviti i ruskinje koje te znaimaju, umjesto predvidjenih EL34. Treba ga samo sastaviti prema upustvima.

http://asv-sebart.si/tube/e/kta-60.htm

Za par dana mozes kit dovesti bez da te itko ista pita, ili ti sto naplacuje na granici.

Ako neces kit, ovdje ti je shema:

http://asv-sebart.si/tube/kta-60n.htm

Transformatore mozes nabaviti kod proizvodjaca pojacala i kitova.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la joe dalton » Pet lip 28, 2013 12:17 am

audio kutak napisao:

@joe, da sam htio da me netko uči onda bih učio otpočetka... ako bi uopče išlo, tko zna....

ja sam samo htio napraviti pojačalo po shemi.. jel to problem? ispada da je....

meni za napraviti pojačalo Crescendo prije ohohooo godina nije trebalo nikakvo znanje...prvi ozbiljan i veliki projekt.... imao sam shemu, napravio sam pločice,

samo da dodam: sada ispada da ako želim napraviti pojačalo da moram znati teoriju kako to sve radi i funkcionira? da to znam onda sigurno nebih tu
pitao druge za savjet jer znam.

Ne kužim kako očekuješ da ti neko crta sheme, a istovremeno nisi spreman uložiti minimum truda i pohvatati neke osnove teorije? Ko sto piše fixxer ne treba ti neka velika dubina, ali pohvataj za početak barem osnovnu teminologiju. Pa nije to valjda takav problem?
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Pet lip 28, 2013 1:31 am

je, problem mi je... ali sam već otvorio valvewizard pa čitam..... a koliko ću shvatiti.... ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Klokan » Pet lip 28, 2013 2:03 am

Kutak, stvarno mi nije jasno toliko odbijanje da se bar malo teorije pohvata...
Meni koji sam u srednjoj skoli jako malo o elektronici naucio nije bio problem nauciti o SE pojacalima kako sto ide, odrediti radne tocke uz pomoc znalaca (koja niti u tvom slucaju nece izostati u sto sam siguran uz davorina,harkonena, daltona i tubemana), nacrtati shemu, odabrati elemente i sloziti pojacalo onda niti tebi za kojeg smatram da podosta vise zna nebi trebao biti problem bar ponesto shvatiti i pokusati primjeniti. Pa cilj DIY-a nije samo u tome kako napraviti nesto nego razumjeti kako to nesto radi i nauciti nesto praveci to nesto...

A i kao sto su ljudi vec nekoliko puta ponoviti cijevi i nisu veliki faktor u sto sam se i ja uvjerio iako sam ipak koristio jeftine i lako nabavljive GU50. Ako uvijet i je nekakvih 20W snage a koliko sam skuzio iz tih 6p3s je to tesko cemu forsiranje na bas tu cijev ako ima drugih koje uvjete zadovoljavaju bez greske i k tome jos i rezerve ima.

Primario 6,6 KOhm plate to plate Secondario 8Ohm, 7 Strati Nucleo EI

6,6k anoda do anode znaci primarna (na krajevima primara su anode u PP topologiji) impedancija 6,6k na sekundarnom opterecenju (zvucniku) od 8ohma (sto je vec netko objasnio da primarna impedancija ovisi o teretu na sekundaru). Dakle PP trafo sa 6,6kOhma primarnom impedancijom na 8Ohma. A koji tu valjda vrijedi pravilo skuplji bolji a ima i poznatih provjerenih motaca trafa (Branko Odeon, CBC trafo) koji ce takodjer odraditi posao a tu je i nik sa Lundahl trafima u svojoj ponudi.

Bez uvrede...
Klokan

PostPostao/la tom_hifi » Pet lip 28, 2013 8:10 am

audio kutak napisao:je, problem mi je...

Dok god tako razmišljaš, dobit ćeš minimum podrške. Vjeruj mi.

I ovo što meni nabijaš na nos MOJE SKUPO pojačalo. Ja sam znao što hoću i znao sam da će biti skupo i što sad? Mislim, ajde se malo spusti, duboko udahni par puta i normalno pričaj. Uzmi par dana odmora, čitaj proučavaj i onda se opet javi s malo konstruktivnijom željom.

A ne, davorin, ti ćeš meni nacrtati to, ovaj će meni napraviti to, a ja ću polemiti. Ne ide ti to tako.
tom_hifi

PostPostao/la tom_hifi » Pet lip 28, 2013 9:49 am

audio kutak napisao:može i sa par KT88 po kanalu

Sorry, morao sam quotati ... Dokaz koliko mijenjaš mišljenje.

Kako su već i rekli, cijena cijevi ne određuje konačnu cijenu pojačala. Samo za info, PAR KT88 koštaju, u principu, kao i PAR GM-70.
tom_hifi

Prethodni

Vrati se na: Cijevna tehnika