6AS7 vs. 2 X 6C19..

Re: 6AS7 vs. 2 X 6C19..

PostPostao/la davorin » Pet vel 21, 2014 3:22 pm

ilimzn napisao:A nista... auto trafo s 8 sekcija u seriju, u paraleli s 8 zvucnika u seriju, za balansiranje :P

Heretička riječ: TRAFO! :lol:
davorin

PostPostao/la ilimzn » Pet vel 21, 2014 6:32 pm

davorin napisao:
ilimzn napisao:A nista... auto trafo s 8 sekcija u seriju, u paraleli s 8 zvucnika u seriju, za balansiranje :P

A sto sad, nije u pojacalu :P pa je jos uvijek OTL
ilimzn

PostPostao/la davorin » Pet vel 21, 2014 7:13 pm

ilimzn napisao:
davorin napisao:

A sto sad, nije u pojacalu :P pa je jos uvijek OTL

Točno, ali samo se zaobilazi istina! :lol:
Prva varijanta OTL-a koju sam radio je bila klasična šema firme PHILIPS sa 2 elektronke EL86 koje su na 800 Ohma davale oko 10W izlazne snage. Zvučne kutije su imale (svaka) po 4 zvučnika od 3W/800-Ohma (okrugli model promjera 17cm sa magnetom smještenim s prednje strane membrane) koji su bili u serijsko-paralelnom spoju, te je kutija imala totalnu nominalnu impedanciju odgovarajuću. Pojačala (2 komada) su zajedno sa zvučnicima lijepo svirala, ali upotrebljeni zvučnici (izvađeni iz raznih crno-bijelih televizora koji su imali u tonskom izlazu OTL sa kombinacijom od PCL82/PL84) su bili slabo izvedeni i brzo su izgarali. U jednom momentu se zvučnici za zamjene više nisu mogli nigdje naći, pa sam u kutije ugradio po 4 8-Ohmska zvučnika od 6W (širokopojasni zvučnici firme PHILIPS neuobičajno lijepog tona i vrlo dubokog basa za svoj promjer od 8", a spojeni su bili u seriju!) koji su se u to vrijeme pojavili "Tehnocentar"-u (Zagreb-Frankopanska). Zbog zbijene konstrukcije i malih dimenzija pojačala, prilagodni trensformatori 800/32 Ohma nisu mogli stati u sama pojačala, pa sam odgovarajuće prilagodne auto-transformatore ugradio u same zvučne kutije. Bili su to jednostavni transformatori namotani na jezgrama novih mrežnih transformatora za napajanje lampaških radio prijemnika (transformatori REAL sa ~10cm2-bruto), a prijenosni omjer je bio 5:1. Spojni kabel je bio sa tankom žicom (PTK-vojni telefonski 2-žilni kabel za poljsku telefoniju), ali nekih gubitaka nije bilo, upravo zbog visoke impedancije. Nakon par godina sam napravio po istoj šemi verziju pojačala od 20W (sa 4xEL86 po kanalu) i 400-Ohmskim izlazom. Koristio sam iste zvučne kutije (nisu izgarale!), ali je namotan novi prilagodni auto-transformator koji je također ugrađen kod samih zvučnika.
Slične ideje mi se i danas "vrzmaju" po glavi, ali nemam baš vremena za sve ideje! :lol:
davorin

PostPostao/la ilimzn » Pet vel 21, 2014 8:24 pm

davorin napisao:nemam baš vremena za sve ideje! :lol:

:D ja nemam vremena ni za 2% ideja :)
ilimzn

PostPostao/la tubeman » Pet vel 21, 2014 8:51 pm

Šta je ?
Osječam li to strah pred krizom srednjih godina ????? :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la s@ki » Sub vel 22, 2014 12:51 pm

ilimzn napisao:

jeziga, kad ti svakakve pizdarije padaju na pamet :lol:
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la ilimzn » Sub vel 22, 2014 4:01 pm

s@ki napisao:
ilimzn napisao:

jeziga, kad ti svakakve pizdarije padaju na pamet :lol:

Kvragu, provalio me :|
ilimzn

PostPostao/la Zmajz » Ned vel 23, 2014 10:07 pm

davorin napisao:Zamolio bih te Zmajz da nacrtaš i varijantu šeme u kojoj kondenzator od 10uF koji veže anodni stupanj pobude "gornjih" izlaznih elektronki, drugim krajem spojiš na +140V, a onaj kondenzator od 10uF koji veže anodni stupanj pobude "donjih" izlaznih elektronki, drugim krajem spojiš na izlaz za zvučnik (prije sklopa za zaštitu).
Tako bi se svima pojasnilo ono o čemu je Ilimzn pisao, a ujedno i prezentiralo alternativnu mogućnost (koja zapravo ima i manji minimalni izlazni otpor dozvoljenog opterećenja).

Ovo mi nije jasno, ili ne vidim dobro, naime gornji 10uF kondić je već vezan na izlaz i njega treba odspojiti i prištekati na +140V?
Donji 10uF kondić odspojiti sa -140V i prištekati na izlaz, tako da preko njega ide pozitivna povratna sprega?
Govorim o tvojoj oriđiđi šemi, naravno.
Sve mi se čini da nešto brkam, pa mi to pojasni (i imaj strpljenja ko i niače).
I inače, što se tiče napajanja, tu nema ograničenja, za izlazni dio sam nabavio toroide dovoljne snage (250W), a sekundare ću namotati prema odabranom naponu tako da se eventualno može povećati napon na izlaznim cijevima ukoliko bi to dalo bolje rezultate (150, 160, 170v itd...?)
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Ned vel 23, 2014 10:38 pm

Zmajz napisao:Ovo mi nije jasno, ili ne vidim dobro, naime gornji 10uF kondić je već vezan na izlaz i njega treba odspojiti i prištekati na +140V? Donji 10uF kondić odspojiti sa -140V i prištekati na izlaz, tako da preko njega ide pozitivna povratna sprega?
)

Točno!
Zmajz napisao: I inače, što se tiče napajanja, tu nema ograničenja, za izlazni dio sam nabavio toroide dovoljne snage (250W), a sekundare ću namotati prema odabranom naponu tako da se eventualno može povećati napon na izlaznim cijevima ukoliko bi to dalo bolje rezultate (150, 160, 170v itd...?)

Pri korištenju 6S19P se ne može ići na veće podizanje napona i smanjivanje broja elektronki, limitirane su i sa anodnom disipacijom, maksimalnom katodnom strujom (apsolutnom) i izborom radne točke u linearno dijelu.
Ali ukoliko bi se koristile neke druge elektronke, pogotovo otklonske pentode (i/ili spojene kao triode) kojima su apsolutno maksimalne katodne struje veće (a time su uz viši napon napajanja veće i struje katode kod napona G1=0V) i anodna disipacija veća, može se ići na na viši napon, zapravo do visine maksimalno dopuštenog napona napajanja G2.
Tako bi se uz 4 elektronke 6DQ5 (po banci) i napon napajanja od +/-170-175V mogla dobiti izlazna snaga veća od 40W na 8-Ohma!
Spominjani transformatori od 250W bi bili dovoljni samo za dobijanje anodnih napona, a za grijanje elektronki bi trebali drugi, dodatni trafoi.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Ned vel 23, 2014 11:39 pm

OK, precrtati ću.
Što se tiče napajanja i mislio sam samo na izlazne cijevi, grijanje bi išlo na posebni trafo i imam raznih pa razmišljam o serijskom grijanju.
Što se tiče CCSa i to ću precrtati iako ne kužim te stvari s tranzićima baš dobro pa niti Ilimzinovu varijantu. Tu bi mi dobro došla skica ako mislite da je bolje riješenje.
BTW, negativna povratna veza ostaje kako i je?
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika