Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet svi 30, 2014 9:42 pm

SaWino je bilo jako malo plavo, vidilo se tek kada bi zabio nos do lampe.Fulao lampu sigurno nisi ali voltažu jesi. :lol:
@Sonny i SaWa, svijetle one tek na pola kile volti iliti 500+ volti a kod SaWe je na 350V ako se ne varam.Kada već nemam para za Azurnu obalu barem se mogu zadovoljiti azurnim lampama. :ugeek:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » Pet svi 30, 2014 9:57 pm

Što god odabrali (a mislim da je opcija i trioda i UL svakako dobro rješenje), bude vam
drago imati 807 amp. Drugo, nije je teško potjerati i to otvara prostor za korištenje
raznih driverskih lampi čime će i zvuk svakog pojedinog ampa biti ponešto drugačiji.
Mislim da sam i ja na kraju ostavio da radi sa 6n1p-ev u paraleli ...
To da je barem žena zadovoljna samo znači to da mi ne da tu i tamo malo preštekavam
i šaram ! :-)
No radi se o sasvim nečemu drugom - amp radi po cijele dane i ljeti i zimi, nema
prevelikog zagrijavanja niti trošenja lampi, ekonomičan je po tom pitanju i ne
traži pažnju....samo brisanje prašine. A i dalje svira za popi..dit !

To da će nastati poplava 807 ampova, vrlo je lako moguće. I sam radim na nekoliko
čudnih custom projekata s njom za OTL pogon elektrostatskih i planar slušalica.
S obzirom da sam imao upite za headampe sa 211, ovo ustvari i nije čudno.
Sve u svemu, cijena 807-ca lagano ide gore...... dakle, kupiti.
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet svi 30, 2014 9:57 pm

Khadgar2007 napisao: svijetle one tek na pola kile volti iliti 500+ volti a kod SaWe je na 350V ako se ne varam.Kada već nemam para za Azurnu obalu barem se mogu zadovoljiti azurnim lampama.

Ovaj prvi dio sam predpostavljo a s ovim drugim se slažem ;) :D

sonny napisao:Nisam za konfekcioniranje i znam da će u vrlo skoro vrijeme uslijediti "poplava" ampova s 807icom,

Neka neka se množe,bit će dobri i kvalitetni projekti za nas manje iskusne.
Pao Pepeo

PostPostao/la Edison » Pet svi 30, 2014 10:06 pm

Mogli bi se ovi koji vole plavicasto svijetlo i razocarati kad sagrade pojacala s 807... ;)

A treba dobro prouciti i davorinovu opasku o snazi 807 u triodnom spoju. Da ne bi bio kasnije...

Ako vam nije bitna kapica na vrhu i specificni izgled 807, mozda je bolje ici na oktal varijante. U istom spoju moze se koristiti i 6L6, 5881, EL34, nekoliko ruskih varijanti... Moze i KT66, ali to je danas preskupa cijev...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet svi 30, 2014 10:12 pm

Meni je žao ča nisam izgurao 807cu prije 3 godine odmah nakon drugog Triode festivala kada sam razmišljao o nekom PP pojačalu veće snage,upravo iz razloga jer se rasplamsala pomama za gradnjom sa tom lampom,ali ajde onda nisam bio pri lovi a sada se relativno ima,nabavilo se nešto mjerne opreme koju sam si htio kupiti pa se sada može malo i DIYati za dušu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » Pet svi 30, 2014 10:15 pm

Kolko vi klafrate :doh:

807 u PSE i kaj je tu čudno ? Mora biti kapica, a za plavo svjetlo možemo i ledicu stvavit ( mislim ko ih ima, ja nemam)
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la joe dalton » Pet svi 30, 2014 10:16 pm

@ Pao Pepeo - Prema nekima pametnijim i iskusnijim od mene PSE nije beš neka sreća odnosno nije baš jednostavno upariti lampe statički i dinamički da rezultat bude ravan SE uz dvostruku snagu. Znači napraviti "isto" pojačalo samo sa 2kom. 807 i snagom x2 nije moguće. Priližno ili slično da, ali onda postoji još puno lampi s kojima se može složiti dobar SET 6-7W. Svira kompletna topologija uključujući drajverice, napajanje, radne točke, izlazni trafo (jako bitan dio kod SET pojačala) itd. Osobno bih radije išao na neku "jaču" lampu nego PSE. Na kraju krajeva i idem tim putem sa RS1003. Na tvom mjestu pogledao bi SET koji je složio Edison sa 6CB5A. Sviralo je u Fužinama na mojim zvučnicima i to vrlo pristojno (obzirom na snagu i veličinu prostorije). Uz dobar izlazni trafo to može biti odlično pojačalo. A uvijek ostaje i d3a-300B SET kao zicer do cca. 8W...
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Pet svi 30, 2014 10:18 pm

Dean napisao:Kolko vi klafrate :doh:

807 u PSE i kaj je tu čudno ? Mora biti kapica, a za plavo svjetlo možemo i ledicu stvavit ( mislim ko ih ima, ja nemam)

Ja ti poklonim ak obećaš da ćeš ju stavit u amp? 8-)
joe dalton

PostPostao/la fixxxer » Pet svi 30, 2014 10:49 pm

sonny napisao:U ulazu bih najradije vidio nekakvu triodu, bez obzira koju, onako kako je odradio fixxxer u svom ampu...

Nista to ne valja :mrgreen:
fixxxer

PostPostao/la Edison » Pet svi 30, 2014 10:52 pm

joe dalton napisao:Na tvom mjestu pogledao bi SET koji je složio Edison sa 6CB5A. Sviralo je u Fužinama na mojim zvučnicima i to vrlo pristojno (obzirom na snagu i veličinu prostorije). Uz dobar izlazni trafo to može biti odlično pojačalo. A uvijek ostaje i d3a-300B SET kao zicer do cca. 8W...

Istina, ta 6CB5A lijepo radi. To je nesto kao 300B za one koji nemaju para. No, vec je nesto teze naci tu lampu.

Tko se moze protegnuti do 300B, svakao bih savjetovao takvo pojacalo. Ako se dobro odradi, zadovoljstvo je garantirano. Takvo pojacalo, dosta kosta, ali ako se radi jedno/jedino pojacalo koje ce se slusati dugi niz godina, u biti je vrlo isplativo.

Nemam nista protiv 807, dapace, svidja mi se cijev i imam ih nekoliko s podnozijma i kapicama, no treba dobro uzeti u obzir njene prednosti i mane, kao i kod svakog drugog projekta. S 807 bih isao na nesto kao sto je slozio sa-wa, ako bi mi to bilo jedino pojacalo. Ako bi ih imao vise, slozio bih nesto kao sto je harkonen imao u Krasnom, PSE 807 u triodi. Mozda cak ne bih isao ni u paralelu, nego samo na po jednu 807 po kanalu, jest snaga je mala, ali dobro svira ono sto moze...

Posto su ovo "Preliminarna razmisaljanja o pojacalima", nije lose razmisliti i o alternativnom rjesenju dok se ne napravi cjevas. Passovo malo ACA pojacalo radi u A-klasi, i sa svojih 5W svira jako dobro. Projekt je prilicno jeftin jer se za napajanje koriste "ciglice" za napajanje laptopa od 19V. To svira zaista dobro, ako mozete proci s tako malom snagom...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika