Lateral CFA 120W i 80W

Re: Lateral CFA 120W i 80W

PostPostao/la dadod » Sub lip 01, 2019 7:06 pm

Uskoro ce biti moguce kupiti samo ClassD pojacala, ovo je mozda zadnja prilika napraviti ClassAB pojacalo koje je jos uvijek bolje nego ClassD.
Tranzistore je jos uvijek moguce nabaviti, zamjenski ima, mozda ne u nasim ducanima, a sto se tice uparivanja tu ne treba pretjerivati nije tako kriticno specijalno za drivere koji su emiter sljedila. Tu je i DC servo koji ce poravnati neke nesimetrije, naravno ne ako na izlazu dodje do pretjeranod istosmjernog napona, ali 100mV ili malo vise nije problem.

Mazda je problem slabo poznavanje izrade tranzistorskih pojacala.
dadod

PostPostao/la yoke » Sub lip 01, 2019 8:07 pm

dadod napisao:Mazda je problem slabo poznavanje izrade tranzistorskih pojacala.

ja nisam nikad bio konstruktor
napravio sam hrpu pojacala i pretpojačala
cak i onu kvazi diskretnu verziju DSPa
ali tad sam imao vremena citati i sagledati kako sve to skupa kvalitetno povezati
svi ti uredjaji su proradili iz prve
bez imalo shuma i bruma

(jedino sam imao problema s AlephX gdje mi je netko napravio tiskane za izlazni stupanj na svoju ruku, promjenio moj dizaj, pa sam imao oscilacije (lako rjesio) i PASS D1 DAC (par stotina dijelova) gdje me hebavio jedan glupi potenciometar, pa je dac stajao u ladici jedno 3 godine, da bi rješenje bilo kuckanje po potu da proradi :doh: i aya kojoj sam uspio zamjeniti mjesta tranzistorima (ivo me obozava radi tog)... )

samo sad imam jako malo slobodnog vremena
pa mi je jednostavnije ici na gotovs :mrgreen:

evo kako je to prije izgledalo (ako imas vremena, cisto da vidis da ima nas koji palimo pjesak za razliku od ovih svjetionicara)
dok nisam spalio
ili prodao
viewtopic.php?f=38&t=1730&start=210
viewtopic.php?f=38&t=1730&start=200
viewtopic.php?f=38&t=1730&start=220
viewtopic.php?f=38&t=1730&start=260
viewtopic.php?f=38&t=1730&start=290

tako da ima nas, problem je vrijeme :mrgreen:
yoke

PostPostao/la dadod » Sub lip 01, 2019 8:55 pm

yoke napisao:

ja nisam nikad bio konstruktor
napravio sam hrpu pojacala i pretpojačala
cak i onu kvazi diskretnu verziju DSPa
ali tad sam imao vremena citati i sagledati kako sve to skupa kvalitetno povezati
svi ti uredjaji su proradili iz prve
bez imalo shuma i bruma

(jedino sam imao problema s AlephX gdje mi je netko napravio tiskane za izlazni stupanj na svoju ruku, promjenio moj dizaj, pa sam imao oscilacije (lako rjesio) i PASS D1 DAC (par stotina dijelova) gdje me hebavio jedan glupi potenciometar, pa je dac stajao u ladici jedno 3 godine, da bi rješenje bilo kuckanje po potu da proradi :doh: i aya kojoj sam uspio zamjeniti mjesta tranzistorima (ivo me obozava radi tog)... )

samo sad imam jako malo slobodnog vremena
pa mi je jednostavnije ici na gotovs :mrgreen:

evo kako je to prije izgledalo (ako imas vremena, cisto da vidis da ima nas koji palimo pjesak za razliku od ovih svjetionicara)
dok nisam spalio
ili prodao
http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.p ... &start=210" target="_blank" target="_blank
http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.p ... &start=200" target="_blank" target="_blank
http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.p ... &start=220" target="_blank" target="_blank
http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.p ... &start=260" target="_blank" target="_blank
http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.p ... &start=290" target="_blank" target="_blank

tako da ima nas, problem je vrijeme :mrgreen:

Pa naravno da nisam mislio da nema znalaca.
dadod

PostPostao/la Bepone » Ned lip 02, 2019 12:27 am

pinco napisao:Vise se ovi tranzistori u originalu i ne proizvodu, low cob, mislin da su se u crt monitorima koristili. I kad vidis dizajn koji ih koristi priskocis ako ti se neda trazit il nemos nsc.
Da kolega trazi pare za projekt svatija bi, al projekt je poklon. Ja san ti da alternativu i pouzdan izvor slicnih tr. Imas MJE340/350, imas odlicne 2sb/2sd iako nemaju tolko nizak cob.
Ti bi na silu nesto?
Da ti dadaod poklanja tranzistore ka obavezu jel se drznija ponudit projekt koji ih koristi....
Tvoj je problem sta si potrosija pare na falsifikate i sl.
Nije autor odgovoran jel neznas nabavit dijelove...

sta si se uvredio? Fala ti rekao si 5x ali ne zelim.mje.zelin nesto specijalno ne neki bezveze tranzistor koji kupin na kiosku.. Mje iman na lopate doma da sam ih htio koristit koristio bi. Nisam kupovao falsifikate nego orig koji su bili po semi, iz mousera (razlika hfe preko 100, u tevetronu toshiba vas i driver 4 tipa, original takodjer za preko 100 razlika). Ja pisem o realnosti i ako negdje primjetim da nesto ne stima. Ako ti kuzis da ja podjebavan to je samo tvoj problem, ja sam popusio na ovom dizajnu i to ne malo. Mozda tebi je. Da me netko prije upozorio sigurno nebi ulagao tako nego trazio druga rjesenja. Ajde ti sad opet krivo shvati sve sta pise
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned lip 02, 2019 12:33 am

pa konacno!! Pa to je istina, od 20 ljudi ovdje jedan ili dva kuze tranzistorska pojacala!! Bas zato dizajn mora bit precizan i provjeren u svakom smislu! Konacno da smo dosli do smisla svega. Pa ako imas 20 projekata doma koji su ti uteg oko vrata i uzmes neki za polemit bezveze za relaksaciju a ispada da se moras angazirat vise od ostalih 20 kamo to vodi?? U depresiju.. i gubitak sredstava, kojih tako ionako nema :? Radi se 1 tranzistorac ovjde na 5 godina, i onda taj jedan mora bit gubitak?
Bepone

PostPostao/la pinco » Ned lip 02, 2019 1:18 am

Bepone napisao:
pinco napisao:Vise se ovi tranzistori u originalu i ne proizvodu, low cob, mislin da su se u crt monitorima koristili. I kad vidis dizajn koji ih koristi priskocis ako ti se neda trazit il nemos nsc.
Da kolega trazi pare za projekt svatija bi, al projekt je poklon. Ja san ti da alternativu i pouzdan izvor slicnih tr. Imas MJE340/350, imas odlicne 2sb/2sd iako nemaju tolko nizak cob.
Ti bi na silu nesto?
Da ti dadaod poklanja tranzistore ka obavezu jel se drznija ponudit projekt koji ih koristi....
Tvoj je problem sta si potrosija pare na falsifikate i sl.
Nije autor odgovoran jel neznas nabavit dijelove...

sta si se uvredio? Fala ti rekao si 5x ali ne zelim.mje.zelin nesto specijalno ne neki bezveze tranzistor koji kupin na kiosku.. Mje iman na lopate doma da sam ih htio koristit koristio bi.

Ja san zapravo da link na ebay di san ja kupija dobre 2sc2911/2sa1209, plus uparene, pridložija san i 2sd669/2sb649 koji su dosta bolji od MJE340/350...
Za one kojima ništa ne odgovara uvik ostaje MJE opcija :).

Bepone napisao:Nisam kupovao falsifikate nego orig koji su bili po semi, iz mousera (razlika hfe preko 100, u tevetronu toshiba vas i driver 4 tipa, original takodjer za preko 100 razlika). Ja pisem o realnosti i ako negdje primjetim da nesto ne stima. Ako ti kuzis da ja podjebavan to je samo tvoj problem, ja sam popusio na ovom dizajnu i to ne malo. Mozda tebi je. Da me netko prije upozorio sigurno nebi ulagao tako nego trazio druga rjesenja. Ajde ti sad opet krivo shvati sve sta pise

Kakve veze ovo šta si nadrobija ima sa ovin pojačalon, sva simetrična pojačala imaju isti problem, ili zahtjev da obe grane imaju komplementarne tranzistore šta ujednačenijih karakteristika. Poznato je opčenito kakve su karakteristike poželjne za VAS tranzistor. I ti sad napa na kolegu koji je nesebično podilija svoj dizajn da si spuca dosta love i nisi dobija ništa na kraju.
To su osnove, onaj ko nezna osnove njega nije ni briga jesu li upareni, polemi i sluša, onaj kome je bitno triba bi to znat u startu.
Zato nevalja dilit svoje sheme na netu mukte, daš svoj rad besplatno, i onda te neko optuži kolko je para bacija iako bi pojačalo uredno radilo i sa neuparenin tranzistorima.....
Ti radiš sa lampama, imaš miljon lampi, radiš sam trafoe, ja kad to vidin priskočin, jel bi mi problem bilo to napravit, neda mi se tražit egzotične lampe, i kupit ko zna kakve, i hebavat se oko trafa. Iako neman puno znanja sa cijevnin pojačalima, iman neke osnove da zaključin jel to za mene il nije....
Nemogu prozvat nekoga da mu je projekt loš jel ja nemogu nabavit dijelove, il mi ih je skupo platit....
pinco

PostPostao/la yoke » Ned lip 02, 2019 7:31 am

Dobro Pinco, ne znaju svi sve... i da ovo je projekt koji je dan na izvolte...
Pa i povlaci da ce mozda biti nekih malih problema jer neke stvari nisu provjerene poput leyauta...

Nesto sto iziskuje vremena i truda da popratiti i iskorigirati ako se uopce uoci.

Ne da mi se vise ponavljati, kako ne znam projektirati, ali znam smisleno povezati tocku A i tocku B.

Do sad sam naucio da ako mi trebaju upareni tranzistori da cu ih radije kupiti takve, platiti pinkicu vise, ali opet manje nego da ih kupim 500komada i idem uparivati, koji ce mi K ostalih 498?

Ali razumijem bepa koji je isao po shemu, nasao original, isao ih upariti i shvatio da je to nemoguca misija.
Pa je frustriran...

Ok. Sad vise nitko nece ponoviti tu gresku, pa idemo na druge primjenjive tranzistore.

To dali moze piknuti neuparene, ili su potrebni upareni, valjda je negdje napisano od strane konstruktora. I ako trebaju biti upareni za dobijanje boljih rezultata onda se ide na uparene. Nema neke velike filozofije.
Ako se neki na toj poziciji bolji od drugih onda se opet ide na to...i tako dalje...

To sto ti kuzis koja je funkcija nekog elementa na odredjenoj poziciji, prosjecni samograditelj ne zna. Prosjecni samograditelj zna iscitati shemu, prepoznati oznaku na tiskanoj (ponekad) i zalemiti.

Vecina projekata koje sam do sad radio su bili vise manje brain free...osim nekih pocetaka kad sam sam "dizajnirao" i radio tiskane...

Ovdje je dadod odmah napomenuo da tiskane nisu isprobane, da cemo mozda uletiti u probleme

Ali s obzirom da je on tu valjda cemo se jednostavno rijesiti probleme na koje naletimo ;)

Ali da, po svemu sudeci, ovo nije projekt za pocetnike, i mogu se ocekivati sitni problemi. Vjerojatno nis problematicno ali nije ni brain free ;)

Koliko kuzim, bepo jedino upire, da kad se vec radilo, da se odmah moglo staviti tranzistore koji su lako nabavljivi, i da su oni navedeni u originalnoj shemi. Ali dadod je odmah stavio i napomenu koje su zamjene....

Ali bepo voli origibal iz sheme...pa se eto spjazdio...drugi puta ce pametnije ;)

Pa sad...kako kome gust...
Ja cu gledati kupiti upareni par (ako ima potrebe za tim)...laganini...
yoke

PostPostao/la tom_hifi » Ned lip 02, 2019 8:07 am

Bepone, sve ok, ukazuješ na neke sitnice koje tebe smetaju, a koje bi mogle eventualno smetati i druge oko nekih teže nabavljivih dijelova. Do toga se mogu donekle složiti s tobom.

Ali koliko si potrošio na tranzistore, potrošio dana za ovo ono, kakve to veze ima sa konstruktorom? Dobili smo sve praktički gotovo i neki minimum truda se treba uložiti. Ako je taj minimum tebi neprihvatljiv, reci da je tako i nemoj temu ubijati s nepotrebnim komentarima.

Za sva detaljna pitanja, uvijek se može upitati dadod i dati savjet kao što je to i uvijek dosada radio.

Idemo dalje.
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Ned lip 02, 2019 9:14 am

Objavljivanje nekog projekta na forumu je iskaz dobre volje člana da podjeli svoje znanje i iskustvo sa ostalim članovima. Objavljeni projekti su tu kao informacija o radu, a nikako obaveza autora da objašnjava, educira, prilagođava i rješava probleme onih koji kopiraju njegov rad.
Ukoliko želi i ima vremena i volje da pomogne u rješavanju problema koji drugi forumaši imaju pri izradi njegovih projakata, to je samo izraz njegove dobre volje!
Praćenjem svih tema vezanih za CFA-pojačala, dadod je pokazao izuzetno strpljenje i susretljivost da svatkome pomogne, iako, ruku na srce, većina onih kojima pomaže imaju malo ili nimalo stvarnog znanja o projektima koje su započeli.
Mislim da samo zahvaljujući strpljenju koje stekao kroz dugu praksu i duže životno iskustvo, dadod nije do sada "otpilio" ekipu koja sa svakim novim projektom ima sve više "specijalnih želja" te umjesto da nešto radi (i ujedno uči kroz praksu!), svaki njegov projekt rastegne u beskonačnost.
davorin

PostPostao/la dadod » Ned lip 02, 2019 10:50 am

Ma nema veze, sve je OK. Znam da je ovo uglavnom lampaski forum, a to je preskupo za mene, ekzoticne lampe, skupi izlazni transformatori, a za druge je skupo tranzistorsko.
Da bih sve objasnio i onim koju samo sastavljaju pojacalo i ocekuju da sve perfekno radi, trbao bih napisat cijeli clanak a to mi se bas neda. Tima bi bolje dosao kit sa svim djelovima a toga ima na ebayu koliko ti srce zeli, e sad koliko je to kvalitetno tu treba biti oprezan.
Malo vise oko uparivanja. Najkriticniji su tranzistori na ulazu. a ti su jako jeftini i ima ih kod svih dobavljaca (uparivanje po Vbe je vaznije nego po hfe). VAS tranzistorisu manje kriticni, ali ih donekle treba upariti. Driveri skoro pa nisu kriticni, siguran sam da se KSA1381/KSC3503 klase E i D mogu koristiti. Simulirao sam s modelima gdje sam promjenio hfe i razlika je bila 100% a rezultat je bio pa skoro jednak. Jedna napomena. Modeli tranzistora koristeni kod simulacije, a u glavnom koristim one od Cordella, nisu perfekno upareni vec imaju tipicne parametre za svoj tip, NPN ili PNP.
Lateralce je moguce naruciti uparene od Profusion samo treba odabrati one sa -s ekstenzijom, malo su skuplji ali: http://www.profusionplc.com/parts/ecx10n20-s" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Sto se tice novca potrebnog za ovo pojacalo mislim da je 2000kn dovoljno a ako se ima nesto doma, sto je za samograditelje normalno moze i za puno manje.
Ovo je moje naj jednostavnije pojacalo ali jos uvijek vrhunskih perfomansi.
Layout sam dva puta provjerio i mislim da nema gresaka a po ostalom (kako je postavlje raspored da bi kriticne veze bile sto krace) je provjeren na drugim mojim pojacalima.
Happy building.
dadod

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika