Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet ruj 22, 2023 6:35 pm

Fantocci, promakao mi je post.
Imaš li kakav osciloskop sa kojim bi mogao malo pikati po pojačalu da vidiš gdje se to krčenje generira ili možda kakav sprej za hlađenje pa da postepeno hladiš elemente i vidiš jel se krčanje poveća? Ono prvo pucketanje prije krčenja bi rekao da je to punjenje kondenzatora. To imam i na svome Lenco A-50 kojeg sam restaurirao.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Fantocci » Pet ruj 22, 2023 7:04 pm

Osciloskop imam (USB).
Do sad sam ustanovio sljedeće:
- greška nije na ispravljačkom kondenzatoru, ako sam ga odspojio i probao sa drugim, nije bilo ništa bolje. A ako se ne varam, greška u napajačkom kondenzatoru čela bi se kao brum ili zujanje a ne oko (veoma jako) krcketanje.
- greška je negdje u izlaznom dijelu pojačala (dakle nije u pretpojačalima, koje su fizički odvojena)

Krcketanje ne ovisi o glasnoći - položaju potenciometra (što je i logično, jer sam već ustanovio da ulazni dio nije kriv). Ulazni dio sam tako sasvim odspojio i probao bez njega, pa je krcketanje i dalje postojalo.

Sada sumnjam na vezne kondenzatore, ali koji su to?

Ovdje ima jedan veliki kondić od 1000uF, ima prilično velik napon 63V (isto kao i onaj u ispravljaču). Koja bi mu bila namjena?
IMGP8320b.jpg

Još to - ispravljački kondič je 63V a na njemu izmjerim skoro pa 70VDC (izlaz iz trafa je 50VAC)?
Je li to bila uštjeda ili več tu nešto ne štima?
Izlazni tranzistori su 2N3055.
IMGP8324b.jpg

Pretpojačala:
IMGP8323b.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Fantocci; Pet ruj 22, 2023 7:19 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet ruj 22, 2023 7:17 pm

Budući da imaš jednostruko napajanje, izlazno pojačalo ima DC offset na nekih 1/2 napona napajanja i pretpostavljam(ne vidim treći veliki kond) da je taj kond vezni između pojačala i zvučnika. Po zvuku mi izgleda da imaš problem u nekom od tranzistora. Nedavno sam imao jedan receiver koji je proizvodio sličan zvuk. Kada sam krenuo špricati sa sprejom za hlađenje po signalnim tranzistorima zvuk krckanja se pojačao. Nemaš puno dijelova u tom pojačalu, kreni sa tranzistorima pa ako to ne pomogne onda su elkosi na redu.
Ako ti je problem naći nekakve zamjenske tranzistore napiši koji su u pojačalu pa ćemo da pomognemo barem oko gledanja u datasheet i sugestijama koje bi mogao staviti umjesto originala.
Khadgar2007

PostPostao/la Fantocci » Pet ruj 22, 2023 7:27 pm

Krckanje je tako jako da se bojim za zvučnik. Ne bih ga želio uništiti pa brzo isključujem.
Fantocci

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet ruj 22, 2023 7:58 pm

Što se tiče 63V konda u ispravljaču, sigurno ušteda a bome i napon je viši nego što je bio prije tako da je taman prešao preko granice. Ako kojim slučajem pojačalo ima preklopnik za odabir mrežnog napona prebaci na 240VAC.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Pet ruj 22, 2023 9:23 pm

Khadgar2007 napisao:Što se tiče 63V konda u ispravljaču, sigurno ušteda a bome i napon je viši nego što je bio prije tako da je taman prešao preko granice. Ako kojim slučajem pojačalo ima preklopnik za odabir mrežnog napona prebaci na 240VAC.

to nije kond u ispravljaču nego na izlazu pojačala i on je nekad bio zalemljen na samu PCB šta se vidi po rupama i oznaci :D
khan , nemoj unositi pomutnju :lol:

šta se tiče krckanja najprije prominiti sve elektrolite jer ovi ne da su suhi nego su se odavno presušili ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Pet ruj 22, 2023 9:33 pm

Fantocci, jesi miria ovaj napon ?
grunf

PostPostao/la Fantocci » Pet ruj 22, 2023 9:36 pm

Grunfe, Khadgar i ja znamo da je onaj desni u ispravljaču, to se odmah vidi. Njega sam več eliminirao kao krivca.

Drugih tranzistora nemam za promjenu, tako da ću prvo probat promijenit ovaj donji kond, koji sam ja izvadio da sam mu pročitao vrijednost. Bilo mi je čudno da je i taj 63V ako je samo na putu signala.
Ali Khadgar kaže da je to normalno ako sam ga dobro shvatio (ono sa pola offseta).

P.s. Tamo je 70VDC, to je napon na ispravljačkom kondu. Napisao sam to.
Fantocci

PostPostao/la grunf » Pet ruj 22, 2023 9:53 pm

Fantocci napisao:
P.s. Tamo je 70VDC, to je napon na ispravljačkom kondu. Napisao sam to.

tija san biti siguran ;)

a pošto je tu 70VDC nemoj uopće paliti to pojačalo dok ne ubaciš odgovarajuće elektrolite , npr neke 100V , po meni je to pojačalo bilo kod nekog 'meštra' koji nije ima ništa staviati nego 63V pa koliko dur dur :lol:
grunf

PostPostao/la Fantocci » Sub ruj 23, 2023 7:27 am

Kond 63V je došao takav iz tvornice jer ja sam prvi, koji čeprka po njemu. Mislim da je razlog bio jednostavno to da je tada mreža bila 220V pa je samim tim bilo na njemu stvarno oko 63V (nisu stavljali rezervu- stabilizacija, štednja inflacija i to :) .
A danas mjerim na utičnici 235V a na kondu 70.

Ali ja sam već probao sa drugim ispravljačkim kondom od 125V (ovog sam tada odspojio) pa nije bilo bolje znači nije do njega.

To pojačalo je od novoga kod nas, tata ga je kupio bratu u 80tim za njegov band. Pa onda sam ga ja koristio u svom bandu (tada smo svi imali bendove, zar ne), pa je onda sviralo po raznim feštama, pa onda stajalo 15 godina....u medjuvremenu je crko zvučnik pa sam ja stavio drugog.... u glavnom "obiteljsko blago".
Ali nije neki kvalitet, znam.
Fantocci

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica