Opremanje radionice

Re: Opremanje radionice

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet pro 08, 2023 2:27 pm

Evo nešto za sektu koja lovi -dB(Grunfe ovo je za tebe) https://quantasylum.com/products/qa403-audio-analyzer . Jučer je jedan na youtubeu kupio taj uređaj da može servisirati kako treba neke od Tektronixovih low THD sinusnih oscilatora i bome za tih 565€ koliko košta to je jedan lijepo zaokruženi uređaj. Odmah sam kontaktirao naravno kolegu koji isto tako lovi -dB i iako je njegov mjerni lanac nešto bolji od ovoga ali je kompliciraniji za koristiti a i cijenovno su blizu. I sam je pratio razvoj ovog QA403 i kaže da je to dobro odrađen posao i bome best buy što se tiče komfornosti i performansi.

Ja za sada nisam zainteresiran ali u nekoj budućnosti nikada se ne zna.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la dadod » Pet pro 08, 2023 4:27 pm

Khadgar2007 napisao:Evo nešto za sektu koja lovi -dB(Grunfe ovo je za tebe) https://quantasylum.com/products/qa403-audio-analyzer" target="_blank . Jučer je jedan na youtubeu kupio taj uređaj da može servisirati kako treba neke od Tektronixovih low THD sinusnih oscilatora i bome za tih 565€ koliko košta to je jedan lijepo zaokruženi uređaj. Odmah sam kontaktirao naravno kolegu koji isto tako lovi -dB i iako je njegov mjerni lanac nešto bolji od ovoga ali je kompliciraniji za koristiti a i cijenovno su blizu. I sam je pratio razvoj ovog QA403 i kaže da je to dobro odrađen posao i bome best buy što se tiče komfornosti i performansi.

Za Evropu kosta 799 EUR sto bas nije malo.
dadod

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet pro 08, 2023 6:02 pm

Lažovi jedni...stave eure a nalaze se u SADu. :lol:

Da, to je već malo jača cijena, iako i to je čak ok za tako jedan uređaj koji samo prištekaš i počneš koristiti. Naravno ako će netko to koristiti dva puta godišnje onda mu to ne treba, ali za svakodnevno korištenje(hobi ili profesionalno) je još uvijek dobra cijena. Ja znam kada kolega sa drugog foruma počne raditi mjerenje na nečemu i uslika cijeli mjerni lanac koji se sastoji od nekih 3-5 uređaja, pa kablovi, pa pazi na okolne smjetnje i sl. a isto ima odličan mjerni lanac koji dostiže gore spomenuti uređaj i još je za koji dB bolji, uvijek mu treba dosta vremena da nešto izmjeri dok sa ovime je sve to pojednostavljeno.
Khadgar2007

PostPostao/la pinco » Pet pro 08, 2023 8:56 pm

Lipa sprava, al malo priskupo za hobiste sa našin primanjima, a ni na zapadu se baš ne razbacivaju.
Iako je korisno vidit npr thd i raspored harmonika kad nešto radiš.
Ja san par puta svatija da nešto nije u redu, samo iz mirenja.
Eksterna zvučna, low thd oscilator i malo dijelova sa diy otpada. I laptop, miljon žica i sekiranja, puno je lakše imat sve u jedan, al za dva tri sklopa godišnje koja ćeš provjerit dobra je i zvučna :)
pinco

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet pro 08, 2023 11:58 pm

Ili starina poput HP 334A.
Isti kolega sa drugog foruma već par godina radi na "pojačivaču" izobličenja(ima šema u jednom broju Linear audio časopisa) u vlastitoj režiji tako da se može na HP 334A ili sličnom instrumenti mjeriti još i niži THD. Imao je par varijanti ali nije bio zadovoljan kako rade pa se to odužilo i ima još neke projekte koji su mu bitniji od toga pa evo traje li ga traje.

Što se tiče cijene mjerne opreme.Član sam jedne grupe na facebooku o vintage mjernoj opremi i neki dan je netko postavio objavu da neki labos/trgovina/što već u amerki u Seattleu doslovce daje sve živo i neživo od Tektronixa,HPa po 10$ komad, a da samo vidiš kakvih je lijepih primjeraka bilo na slikama, a ovdje to košta i do 20x više...
Khadgar2007

PostPostao/la pinco » Sub pro 09, 2023 10:07 am

334 je nepraktično, sasvin je dovoljno za naše potribe dobra eksterna zvučna i low thd oscilator, ima 334 i proda, dok podesiš...
Na zvučnoj ide trenutno, jedan dummy load, i atenuator i to je to. Gledat neka ekstremno niska izobličenja nema ni smisla, baren u ovome hobiju.
Bilo bi super u jednu kutiju sve potrpat i zaboravit miljon kabela.
pinco

PostPostao/la grunf » Sub pro 09, 2023 12:08 pm

Khadgar2007 napisao:Evo nešto za sektu koja lovi -dB(Grunfe ovo je za tebe) https://quantasylum.com/products/qa403-audio-analyzer" target="_blank" target="_blank . Jučer je jedan na youtubeu kupio taj uređaj da može servisirati kako treba neke od Tektronixovih low THD sinusnih oscilatora i bome za tih 565€ koliko košta to je jedan lijepo zaokruženi uređaj. Odmah sam kontaktirao naravno kolegu koji isto tako lovi -dB i iako je njegov mjerni lanac nešto bolji od ovoga ali je kompliciraniji za koristiti a i cijenovno su blizu. I sam je pratio razvoj ovog QA403 i kaže da je to dobro odrađen posao i bome best buy što se tiče komfornosti i performansi.

nije to ništa novo ,a ima toga danas koliko oćeš, evo na primjer ovo doli uz PC zamini sve instrumente u tvojoj radioni a s PDV-om dođe 542Eura i šta kaže pinco nema kabela ,nema štelanja i pustih priprema

https://digilent.com/reference/test-and-measurement/analog-discovery-2/specifications
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon sij 15, 2024 4:02 pm

Ja tučem i dalje po analogiji. :lol:

Kako sam riješio onu 500MHz vremensku bazu malo sam škicnuo što se po ebayu nađe od brzih vertikalnih pojačala. Pa sam našao 7A19 sa ulazom od 50R umjesto uobičajenih 1M. Znači trebati će i neka aktivna sonda ali o tom potom. DDrugi raskopani plugin je uzet jer je bio jeftin(čitaj neispravan), znači može poslužiti da se napravi ekstender za popravak/testiranje pluginova jer originalni ekstenderi koštaju ko svetog petra kajgana,ima i diy riješenja ali opet treba naći konektore i sve to nekako pričvrstiti.
404070770_1328749821135182_5742587882749876097_n.jpg

Ovaj raskopani 7A26 može poslužiti kao donor mome 7A26 koji je ispravan, ali fali mu ručica za vađenje plugina iz osciloskopa.
404440057_916537046762867_1206520401292978522_n.jpg

Iako tučem i dalje po analogiji nekako se razmišljam ako bude dobra godina da si za sljedeću novu godinu kupim onaj Q403 i riješim do daljnjega bilo kakva mjerenja THDa,harmonika i sl. Softver je odličan kao i hardver. Ima bolja varijanta a to je polovni R&S UPL analizator ali za njega iz principa ne dam pare.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Khadgar2007; Pon sij 15, 2024 5:14 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Khadgar2007

PostPostao/la Bepone » Pon sij 15, 2024 4:14 pm

dobar je taj q ima prijatelj neku od proslih verzija a i ja mislin si uzet samo dodje oko 700 + eurica sa svim..cekan priliku da neko ide u amerike po par komada
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto sij 30, 2024 12:41 pm

Već dugo vremena si razmišljam da uzmem neku aku bušilicu ali nemam pojma koju jer sam izbjegavao aku alate ko vrag tamjan. Znam samo da mi ne treba ništa od makite,milwaukee i sličnih profi alata već nešto za amatersku upotrebu ali da je dobar odnos cijena/kvaliteta. Ako Dacho ne gleda ovaj forum :lol: od njega sam dasvno posudio jednu Workzone aku bušilicu i kod mene je na posudbi još i danas :mrgreen: . Nemam pojma kakva je to marka i sl. ali unatoč godinama dobro posluži i baterija traje.

Ono za što bi meni trebalo je bušenje drveta,aluminija i tu i tamo znam neki željezni profil probušiti i strojno narezati u njemu navoj.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala