Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la tubeman » Pon pro 04, 2023 9:07 pm

Pitanje je što se želi postići :)
Pretpostavljam da se traže limovi pa da se trafoi budu DIY.
Bepone ima ispravan stav.... ali to vrijedi samo ako nemaš ograničenja po pitanju proračuna (buđeta) i ako ti tko ima namotati trafnsformatore.
Ako misliš raditi sam, onda osim limova treba voditi računa još barem o žici i izolaciji.
Ako sve to nemaš onda se u pravilu ne isplati mada se može napraviti uz malo truda.
Limovi od 0.3 mm su zakon. Oni tanji su iznad zakona. A ima i zločinačka organizacija iznad toga. No, mislim na feritne materijale i sl.
Istina je da se i s 0.5 mogu napraviti prilično dobri transformatori. Neće prenositi do 50.000 Hz ali to i nije toliko bitno.
Najčešće će to biti od 13 - 16kHz i s NFB se sve može nategnuti preko 20k.
Dakle, čak i nekakvi transformatori iz starih UPS-ova će poslužiti za početak. Oni se (transformatori) kasnije mogu zamijeniti s nekim boljim.
Kad se dobro naprave takvo pojačalo radi jako jako dobro. Naravno, ima dosta drugih važnih faktora osim transformatora koji su jednako važni.

Možda je dobra ideja dati da to netko namota. Odeon više ne postoji ali njegov preostali stock limova, zvona špula i sl. je završio u VŽ pa.....
Treća varijanta je kupiti gotove. Tu treba biti oprezan i "pametan" jer se za malo novca može dobiti dobra stvar, ali i loša za puno para.
Svojedobno se i u ZG mogli nabaviti poljski transformatori od kojih su oni toroidni bili vrlo OK a nisu bili skupi.

Ovo zadnje što je Bepone napisao o mjerenju histereze limova zamolio bih da se malo elaborira.
Kako to napraviti u nekakvim normalnim uvjetima ? Svojim riječima, bez linkova molim ;)
Bolje da to nije spomenuo ........
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Topolino » Pon pro 04, 2023 10:19 pm

Ma ne za sebe. Mozda jednog dana budem sebi slagao dual monoblok kao sto je tata napravio sebi, da upogonim B&W CDM1. Imam poznanstva, pa ako sta uleti na rashodu (trafo za zavarivanje ili napajanje upravljackih elektronika) da se iskoriste limovi ako mogu posluziti.
Topolino

PostPostao/la Bepone » Pon pro 04, 2023 10:31 pm

BH? u par rijeci? treba par elemenata , trafo koji se mjeri i osciloskop . :P
Bepone

PostPostao/la tubeman » Sub pro 30, 2023 9:36 pm

Kako se priliči u ovo doba godine, u stvari, ovog dana u godini, točnje, doba dana u godini, vrijeme je za vrlo ozbiljan posao a to je kuhanje sarme :)
Prethodilo je pažljivo skupljanje komponenti, promišljanje resursa i veličine lonca.
Setup je na poziciji i za cca sat vremena laganog usviravanja i kreće prvo testiranje.

Slika
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 30, 2023 9:49 pm

Samo sat vremena usviravanja,neće to biti premalo?

Zima,badnjak, nova godina i takve stvari. Pa to vrijeme asocira na agrume. Kako sam dobio neku količinu domaćih neprskanih odlučio sam se na odvažan korak. Napraviti marmeladu od dotičnih. Jedno 8 iscijeđenih limuna , kora skuhana zajedno sa mješavinom limunova soka+voda+šećer. Kasnije koru izmiksati i dodati u marmeladu da se sve lakše zgusne. Probavao sam je dok se kuhala i bome obećava. Izlio u teglice, zatvorio i sada se čeka da se načme. Sve u svemu nije neki posao jer za razliku od ostalog standardnog voća ovo ne treba miješati. Znači za ljenguze poput mene savršeno,samo se čeka da se pokuha. :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Sub pro 30, 2023 10:13 pm

To je bilo JOŠ cca sat. Sve skupa neka 3 i pol lagana sata.
Sad je i to pri kraju :) :)
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 30, 2023 11:20 pm

E to se zove usviravanje.
Kod mene se od nekih 17h pa do sada usviravala jedna švarcvaldica. Prvi puta ju radim a sutra ćemo znati rezultat. Bome je visoka tako da su upotrijebljena pomagala poput drvenih štapića za ražnjiće da mi kojim slučajem preko noći ne spuzne i počne bježati po frižideru. :lol:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Ned pro 31, 2023 1:13 am

kad smo se već uvatili kuhanja da i ja dam svoj obol , današnji ručak, škampi , pašta i zelene masline :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Topolino » Ned pro 31, 2023 5:28 am

tubeman napisao:Kako se priliči u ovo doba godine, u stvari, ovog dana u godini, točnje, doba dana u godini, vrijeme je za vrlo ozbiljan posao a to je kuhanje sarme :)
Prethodilo je pažljivo skupljanje komponenti, promišljanje resursa i veličine lonca.
Setup je na poziciji i za cca sat vremena laganog usviravanja i kreće prvo testiranje.

Slika

Di si nabavio lonac? Trazim nesto takvo za sarmu i paprike.
Topolino

PostPostao/la tubeman » Ned pro 31, 2023 8:21 am

Generacijsko nasljeđe :)
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica